PUTINOVA MEDIJSKA OFANZIVA: Ne dam Srbiju Amerikancima!
Foto: Reuters

Predsednik Rusije i Emir Kusturica prave televiziju

PUTINOVA MEDIJSKA OFANZIVA: Ne dam Srbiju Amerikancima!

Politika -
Projekat će biti vredan 11 miliona evra, a program će se, osim kod nas, emitovati u Crnoj Gori i Bosni

BEOGRAD - Rusija počinje svojevrsni rat za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati ceo region, ekskluzivno saznaje Kurir. Reč je o investiciji vrednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.Izvor Kurira, upućen u detalje tog projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.- Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera, nalik na Raša tudej, i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju, a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mesta - kaže naš sagovornik.Postavljanje Emira Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on krije da je rusofil, a ima i veoma dobre kontakte s najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama. Tako je i ovogodišnji Sajam knjiga Kusturica otvorio zajedno s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.Osim toga, veoma je upoznat i s globalnim uticajem koji ima Raša tudej, za koju takođe gaji velike simpatije.- Raša tudej ruši stereotipe o dobrim i lošim momcima, gde su crnci, Rusi i Srbi zlikovci, a beli Amerikanci bez mane. Kako vreme bude odmicalo, ta televizija će sve više demistifikovati „američki san“ i poslati signal da svet nije određen samo fatalizmom liberalnog kapitalizma - rekao je svojevremeno Kusturica hvaleći ovu rusku medijsku mrežu.Inače, osnivanje ruskih medija na našoj teritoriji najavljeno je u Ruskom domu 15. oktobra ove godine, kad je potpisan sporazum u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Rusije.

Globalna mreža... Putin u režiji TV Raša tudej
Globalna mreža... Putin u režiji TV Raša tudej

Spekuliše se i da je ovo svojevrstan ruski odgovor na desetočlani specijalni tim Evropske unije koji je formiran u septembru kako bi se suprotstavio propagandi Vladimira Putina. Jedan od glavnih zadataka ovog tima je da svakodnevno prati izveštavanje velikih ruskih medija, a pre svega novinske agencije Sputnjik, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije Raša tudej, koju ovde možemo da pratimo preko kablovskih operatera.Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže za Kurir da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.- To možda na prvi pogled nekima deluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Na prvom mestu, dovelo bi do veće konkurencije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova. S druge strane, kad je reč o tako jakim finansijskim mogućnostima, to za novinare znači siguran posao i redovnu platu - kaže Brajović.Emir Kusturica jučenije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira.

Slovensko bratstvo... Vladimir Putin sa Emirom  Kusturicom i Nikitom Mihalkovim
Slovensko bratstvo... Vladimir Putin sa Emirom Kusturicom i Nikitom Mihalkovim

Analiza lista KomersantMOSKVA ČUVA SVOJ UTICAJ NA BALKANURusija se sve više meša u sukobe vlasti i opozicije na Balkanu, a eksperti smatraju da Moskva time želi da sačuva svoj uticaj u regionu, piše moskovski dnevnik Komersant.Prema pisanju tog lista, Rusija rizikuje da bude uvučena i u unutrašnju političku borbu i u Beogradu jer je lider DSS Sanda Raškovič Ivić tokom posete Krimu izjavila da ova stranka želi da dobije podršku Rusije o održavanju referenduma o neulasku u EU.

ReagovanjaMILOMIR MARIĆ, UREDNIK TV HEPIRuska kultura je velika, trebalo bi da je upoznamo u pravom svetlu, da vidimo šta oni rade i da vidimo kako možemo da sarađujemo. Sada imamo jednostrani pogled.BORKO STEFANOVIĆ, DSPopulacija traži balans u informisanju i to bi možda mogla dobiti otvaranjem regionalne ruske televizije. A možda natera i medije da se malo više takmiče kvalitetom i objektivnošću.DRAGAN BUJOŠEVIĆ, DIREKTOR RTSNe znam ništa o tome kako će ta televizija izgledati, pa ne mogu da komentarišem da li je to dobro za Srbiju i medijsku scenu države.BRANKO RUŽIĆ, SPSSmatram da je diversifikacija medijskog tržišta u svakom demokratskom društvu dobrodošla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track