RASPIKUĆA: Gradonačelnik Siniša Mali rasipa ko veliki
Foto: Dragana Udovičić

Šef prestonice bahati se novcem Beograđana

RASPIKUĆA: Gradonačelnik Siniša Mali rasipa ko veliki

Politika -

Dok su tokom 2015. godine smanjene penzije, a lekarima i učiteljima plate, prvi čovek Beograda je svoje činovnike častio povišicama za 200 miliona dinara

Umesto da u prošloj godini smanji plate za 10 odsto, Grad Beograd, na čijem je čelu gradonačelnik Siniša Mali, povećao je masu zarada dva odsto, što je povećanje od oko 200 miliona dinara, upozorio je juče Fiskalni savet.Naime, Vlada Srbije je zbog štednje krajem 2014. odlučila da se od januara 2015. smanje sve plate veće od 25.000 dinara u državnom sektoru za 10 odsto, kao i penzije. Ali na to se nije obazirao Siniša Mali, koji ne da nije smanjio zarade svojih činovnika, nego ih je i povećao, uprkos tome što je budžetom grada za tu godinu već bio isplaniran manjak u državnoj kasi od oko sedam milijardi dinara.Prekršen zakon- Kada se uporede rashodi za zaposlene u 2014. i 2015, možemo zaključiti da je većina lokalnih samouprava verodostojno sprovela zakonsko smanjenje zarada od 10 odsto. Međutim, negativno se izdvajaju Grad Požarevac, koji uopšte nije smanjio izdvajanja za zaposlene, i Grad Beograd, koji je rashode za zaposlene čak povećao za dva odsto u 2015. Tako su rashodi za zaposlene u Beogradu dostigli 18 odsto svih rashoda - rekao je Nikola Altiparmarkov, član Fiskalnog saveta.U Fiskalnom savetu kažu da trenutno dostupni podaci o rashodima gradske vlasti u Beogradu ne mogu da odgonetnu da li rast masa zarada znači da su zapošljavali nove činovnike ili su onima koji su bili u radnom odnosu povećali plate. Takođe, nisu mogli precizno da kažu koliko je u novcu tih dva odsto, ali ako se pogledaju rashodi za zaposlene utvrđeni gradskim budžetom, može se reći da je Siniša Mali dodatno potrošio oko 200 miliona dinara.Altiparmarkov ističe da su izdaci za zaposlene na lokalnom nivou vlasti godinama rasli brže nego što je zakonom bilo propisano na račun investicija koje su mogle da obezbede nova radna mesta. Tako su rashodi za plate na lokalu od 2009. do kraja 2015. povećani 25 odsto, što je znatno više od 6,5, koliko je propisano zakonima. Razlog drastičnog rasta je povećanje zarada i zapošljavanje.Izvisile investicijeNeverovatno izgledaju podaci da Novi Pazar 41 odsto ukupnih rashoda troši na plate, Prokuplje 39, Bosilegrad 38, Vrbas 36, a Smederevska Palanka 34.- Opštinama bi bilo pametnije da smanje rashode za zarade i subvencije lokalnim preduzećima da bi povećali investicije u infrastrukturu. Poražavajuće je da je u Srbiji samo 60 odsto domaćinstava priključeno na kanalizaciju - istakao je Altiparmarkov.

Gradska upravaNO COMMENTGradonačelnik Siniša Mali nije za Kurir želeo da objasni zbog čega je u godini opšte štednje odlučio da nagradi svoje ćate. Komentar na zamerke Fiskalnog saveta nije imala ni uprava grada.

Izazovi za novu vladuDUGOVA PREKO GUŠEFiskalni savet je poručio da su pred novom vladom veliki izazovi: dalje smanjivanje deficita, reforma javnih i okončanje privatizacije državnih preduzeća.Kao najveći problem ističu previsoki javni dug koji će na kraju godine iznositi oko 26 milijardi evra, što je oko 78 odsto BDP.

PreporukaPENZIJE ZAMRZNUTE DO 2019.Plate u javnom sektoru trebalo bi da budu zamrznute i u 2017, a penzije i godinu dana duže jer je to jedini način da se smanje rashodi u budžetu, ocenio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. Zamrzavanje je neophodno, kako je naveo, jer udeo plata i penzija u BDP ne odgovara ekonomskoj snazi privrede, a otpuštanje činovnika ne može da bude zamena za ovu meru štednje. On je istakao i da je dosad iz administracije otišlo 15.000 ljudi, ali najveći broj nih je otišlo u penziju, dok je mali broj dobio otkaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track