REGIONALNI SEMINAR POLITIKOLOGA NA KOPAONIKU: Izbori u SAD od planetarne važnosti
Foto: Fonet

Odluke predsednika utiču na ceo svet

REGIONALNI SEMINAR POLITIKOLOGA NA KOPAONIKU: Izbori u SAD od planetarne važnosti

Politika -

KOPAONIK - Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu (FPN) Dragan Simić složili su se večeras na otvaranju Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku da predsednički izbori koji se u SAD održavaju u utorak imaju "skoro planetarnu važnost".

"Ništa se danas u svetu ne može dogoditi bez SAD, a posebno ne protiv njihove volje", kazao je Simić govoreći o važnosti glasanja za Belu kuću.

Skat je na ovu ocenu reagovao rečima da je "uloga koju američki predsednik igra u rukovođenju globalnim pitanjima od kritične važnosti za sve širom sveta".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Ipak, ako mogu da se ne složim sa Vama, rekli ste da se u svetu ništa ne događa na šta SAD nisu pristale, mogu da posvedočim, gledajući svetska dešavanja, da se dešava gomila stvari sa kojima se SAD ne slažu, jer ima mnogo problema u svetu i to svakako nisu problemi koje smo mi želeli", naveo je Skat.

Simić je ocenio i da "davno svet nije imao ovako složene međunarodne i globalne odnose koji lagano prelaze iz "hladnjikavog rata", kako ga neki nazivaju, u hladni rat sa mogućnošću da se dođe do neke opasnije situacije".

"Imamo nekoliko otvorenih kriza kojima se završetak ne nazire: klimaks sirijske krize, nekoliko zamrznutih kriza kao što je Ukrajina, povećanje tenzija u odnosima SAD i Ruske Federacije, zatim krizu Evropske unije, ne njenih vrednosti, nego krizu koju ona kao organizacija preživljava...", rekao je dekan FPN i dodao da je "uloga SAD izuzetno važna, a često i presudna".

Foto: AP
Foto: AP

Simić je kazao da su rezultati predsedničkih izbora u SAD važni za zapadni Balkan "zbog uloge koju SAD igra na ovom našem prostoru".

"Ta uloga je blagotvorna, ta uloga je u stabilizaciji odnosa i prevazilaženju ratnog nasleđa koje je ovde veoma teško i trasiranju puta ovih država koje su izrazile želju za članstvom u EU i evroatlantskim integracijama. Ko god da pobedi u ovoj trci, mi bismo očekivali dalju pažnju i da interes SAD za ovaj region ostane, jer je veoma važno zbog različitih ravnoteža da se proces ozdravljenja odnosa ovde kod nas nastavi", naveo je Simić.

Skat je rekao da je još pre tri nedelje glasao za novog predsednika.

"Već sam glasao, pošto nisam u mogućnosti da glasam na dan izbora", rekao je Skat i objasnio da je do sada već 20 odsto Amerikanaca iskoristilo pravo glasa putem pošte ili na neki drugi način.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Skat je rekao da su ovi izbori mnogo neizvesniji nego što su to analitičari predviđali ne samo pre nekoliko meseci, nego i nekoliko nedelja.

On je dodao da kao ambasador ne može da komentariše da li je politika jednog ili drugog kandidata dobra ili loša, već na ovom skupu govori kao politikolog.

Deseti regionalni seminar politikologa u organizaciji Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu uz podršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), otvoren je na Kopaoniku pozdravnim govorima američkog ambasadora i dekana FPN.

Učesnicima su se obratili i programski direktor CDDRI Branislav Nešović i Predsednik Upravnog odbora CDDRI Dušan Lj. Milenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track