REJTINZI PREDSEDNIČKIH KANDIDATA: Vučić i dalje razbija, Toma i Šešelj se kolju

Istraživanje

REJTINZI PREDSEDNIČKIH KANDIDATA: Vučić i dalje razbija, Toma i Šešelj se kolju

Politika -

U drugom krugu izbora za šefa države bi se, osim lidera SNS, našao i Vuk Jeremić, treću poziciju zauzeo bi Dačić, bivši kumovi dele četvrto mesto, a ombudsman Janković bi bio peti

Premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić ubedljivo je najjači kandidat za predsednika Srbije i za njega bi glasao svaki četvrti opredeljeni birač, pokazuje najnovije istraživanje Nove srpske političke misli u koje je Kurir imao uvid. Da su izbori održani danas, Vučić bi sa 25,7 odsto osvojenih glasova u drugi krug išao s bivšim šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, koji bi dobio podršku 17 odsto građana.Dačić pao na treće mestoU odnosu na prethodno, julsko istraživanje, lider SPS Ivica Dačić pao je s druge na treću poziciju i za njega bi glasao svaki deseti građanin. Nešto slabije stoje aktuelni predsednik Tomislav Nikolić i predsednik radikala Vojislav Šešelj, koji su potpuno izjednačeni sa 8,2 odsto podrške. Novo istraživanje NSPM prvi put beleži glasove potencijalnog nestranačkog kandidata Saše Jankovića i on bi, osvojio 7,9 odsto glasova. Ostali kandidati imaju znatno manju podršku. Tako su se na skali od 4,4 odsto do 2,5 odsto glasova našli Saša Radulović (DJB), Sanda Rašković Ivić (DSS), Boris Tadić (SDS), Boško Obradović (Dveri) i Rasim Ljajić (SDPS).Član istraživačkog tima NSPM Đorđe Vukadinović kaže da mu je glavni utisak ubedljivo prvo mesto Vučića, ali i ubedljivo drugo Jeremića.Jeremiću pomogao UN- Jeremiću je očigledno pomogla i kampanja koju vodi za generalnog sekretara UN. Ovakav raspored glasova može i drugačije da se prelije, jer su ispitanici u ponudi imali razdvojene Vučića i Nikolića, ali i Jankovića i Radulovića, što verovatno neće biti slučaj na predsedničkim izborima. Možemo grubo da računamo da će se ti glasovi sabrati - napominje Vukadinović.

Istraživanje je rađeno početkom septembra na reprezentativnom uzorku od 1.400 ispitanika.

Milan NikolićŠEŠELJ SVE OPASNIJIPolitički analitičar Milan Nikolić kaže da ga ovi rezultati nimalo ne čude, iako je on uveren u veću snagu Šešelja.- Imao sam uvid u neka istraživanja i to je otprilike to, ali je Šešelj sve opasniji i mislim da je on najjači kandidat koga samo Vučić može da potuče. Šešelj uspeva da polako sliva nezadovoljstvo aktuelnog režima i birači ga doživljavaju kao najžešćeg kritičara vlasti - objašnjava on.

Zahuktava seSVE VIŠE OPREDELJENIHNSPM je ovoga puta ispitanicima dao da biraju između ponuđenih kandidata i zbog toga je u istraživanju bilo značajno manje neopredeljenih (21 odsto) nego što je to bio slučaj u julu, kad su anketirani imali slobodan izbor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track