RIK: Imenovani članovi biračkih odbora za predsedničke izbore
Foto: Nebojša Mandić

Predsednički izbori 2. aprila

RIK: Imenovani članovi biračkih odbora za predsedničke izbore

Politika -

BEOGRAD - Republička izborna komisija usvojila je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu za sprovođenje predsedničkih izbora 2. aprila.

Reč je o, kako je rekao predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, o više od 100.000 ljudi na 8.396 biračkih mesta.Takođe, usvojena je i odluka o obrazovanju radnih tela RIK za sprovođenje predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji i to za Kosovski upravni okrug, Kosovsko-mitrovački upravni okrug, Pećki upravni okrug, Prizrenski upravni okrug i Kosovsko-pomoravski upravni okrug.

Ta radna tela obavljaju poslove u skladu sa Uputstvom za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

(VIDEO) OVO SU PRAVILA RIK ZA GLASANJE 2. APRILA: Uradite ovako ako ne želite da vaš glas propadne!

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Komisija je usvojila i rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji. Članovi RIK iz redova opozicije kritikovali su predloženo rešenje, a zatim je deo njih, osim SRS, LSV i predstavnika kandidata Milana Stamatovića, napustio je sednicu Komisije.

Naime, pojedini članovi RIK iz reda opozicije naveli su da je rešenje u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora na KiM, koje je, tvrde nezakonito. Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK ispred grupe "Za Srbiju bez straha" koja je kandidovala Sašu Jankovića, zatražila je da se na glasanje stavi "da li će RIK odlučivati suprotno odluci Ustavnog suda", navodeći da je USS prošle godine doneo odluku da Uputstvo za sprovođenje izbora za poslanike nije u skladu sa Zakonom.

Predsednik RIK je podsetio da se o takvom predlozima ne glasa tokom rasprave o tačkama dnevog reda i stavio samo rešenje na glasanje, nakon čega je deo članova napustio sednicu.RIK je na sednici usvojio i izmene odluka o obrazovanju Radnih tela i to za opštine Inđija, Mladenovac i Rekovac.

Takođe, data su ovlašćenja da još sedam stranih posmatrača prati izbore, i to Interparlamentarnoj skupštini Zajednice Nezavisnih Država, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, kao i ambasadama Francuske, Austrije, Švedske, Holandije i Rumunije. Ranije, ovlašćenja da prate sprovođenje izbroa data su domaćim posmatračima Jukomu, Cesidu i udruženjima Građani na straži i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), kao i za 17 stranih posmatrača.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nije superheroj, ali uvek na strani potlačenih: Saznajte sve o Saši Jankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track