RISTIČEVIĆ NA MUKAMA: Zar moram da budem ko pingvin zbog Čarlsa i Kamile?!

Poslanici u problemu zbog posete princa od Velsa

RISTIČEVIĆ NA MUKAMA: Zar moram da budem ko pingvin zbog Čarlsa i Kamile?!

Politika -
Prijem u Skupštini propisuje dres-kod: za muškarce svečano odelo, smoking i leptir-mašne, a za dame toaletu. Parlamentarci će morati da iskeširaju i do 35.000 dinara za iznajmljivanje smokinga

BEOGRAD - Pripreme za dolazak princa Čarlsa i Kamile u Beograd se zahuktavaju, a trenutno su poslanici Skupštine Srbije na mukama, i to zbog dres-koda koji propisuje - tamno svečano odelo, smoking i leptir-mašne za muškarce. Tako se pojedini narodni tribuni, poput naprednjaka Marijana Rističevića, žale da će ličiti na pingvine, a dugi brinu da u Beogradu nema dovoljno smokinga za sve.U okviru zvanične posete Balkanu princ Čarls i Kamila će od 14. do 19. marta posetiti Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. U Beogradu su 16. i 17. marta, a očekuje ih večera s premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i pomenuti prijem u Skupštini.- U parlamentu se već uveliko spremaju za posetu kraljevskog para, ali i šale u vezi s tim šta će ko da obuče. Zna se da muškarci moraju da imaju smoking, belu košulju i leptir-mašnu, a za dame su propisane odgovarajuće svečane toalete. Neki od poslanika već uveliko listaju pravila ponašanja za tu priliku, uče kakvi su potezi dozvoljeni muškarcima, a koji ženama, kako se oslovljavaju. Pravila su stroga i bukvalno svaki pokret mora da bude primeren situaciji - kaže izvor Kurira.

Ipak, najveći izazov za poslanike neće biti pravila već oblačenje jer retko ko od njih u ormanu ima baš smoking i leptir-mašnu. Borislav Stefanović kaže da je na mukama jer nema smoking, a nema ni pare da ga iznajmi jer to košta i do 35.000 dinara.- Znam šta ću. Pitaću nekog od monarhista da mi pozajmi smoking, nekog iz Krunskog saveta, recimo - dosetio se on.Marijanu Rističeviću iz SNS to nije problem, on je već smislio kako će doći na prijem.- Moramo li da dođemo na konju ili da dođemo sa 120 konja? Ja ću doći sa 120 konja jer se u današnje vreme konji kriju pod haubom. Jeste da mi nismo kraljevina, ali nam prinčeva i dvorskih luda nije nedostajalo. A za frak, pa da li vam ja ličim na pingvina? Šalu na stranu, mislim da treba ispoštovati ta pravila, svakako - kaže Rističević.Međutim, nekadašnji poslanik PUPS Konstantin Arsenović zabrinuo se da li će imati dovoljan broj smokinga u Beogradu. Njemu je čak bilo teško da poveruje da će dres-kod biti tako strog.- Imam pristojno odelo, nemam smoking, nikad ga nisam nosio. Videću kako ću se iskompilovati za prijem, a ne znam što je to tako strogo kad se svuda po zapadu ljudi komotno oblače. Ako baš mora, onda nas bacaju na trošak, samo ne znam gde ćemo naći toliko smokinga - pita se Arsenović.Šef JS Dragan Marković Palma nije previše zabrinut.- Ne interesuje me kako se pozdravljaju, kako se ljube - kratko je rekao Palma.

Slavica Đukić DejanovićOD PACIJENATA SAM KUPILA ZMIJSKE ČIZMICEPoslanica SPS Slavica Ðukić Dejanović, poznata po smeloj obući i dama koja ne zazire od zmijskih dezena, kaže da će joj ovaj dres-kod dobro doći.- To mi pojednostavljuje život, ne moram sama da procenjujem šta da obučem. A što se tiče cipela, imam iste kao i sve druge žene, samo na mojoj nozi broj 35 stoje drugačije. Kupujem cipele gde i sve žene, a što se tiče zmijskog dezena, nisu pravljene od prave zmije, već od eko-kože. To je ručno rađen materijal, a kupljene su u humanitarnoj akciji u kojoj su pacijenti oslikavali obuću i prodavali - kaže Ðukić Dejanović.

ČinjenicePRAVILA PONAŠANJANema obraćanja ako se oni prvo ne obrate vamaNa svečanoj večeri čeka se da oni prvo počnu da jeduNe smete ih dodirivatiOslovljavajte ih sa „vaše kraljevsko visočanstvo“ ili „madam, ser“Nazdravlja se samo dizanjem čaše, nema kucanja čašomRukovanje je dozvoljeno samo ako oni prvi pruže rukuMuškarci pri susretu blago pognu glavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track