RUSKI VETO UDARNA SVETSKA VEST: Britanija zapanjena glasom Rusije
Foto: AP

Odbačen predlog Britanije

RUSKI VETO UDARNA SVETSKA VEST: Britanija zapanjena glasom Rusije

Politika -
Francuska agencija prenosi izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića koji je povodom ruskog veta rekao da je ovo veliki dan za Srbiju

NJUJORK - Svetske agencije objavile su danas kao udarnu vest da je Rusija stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, uz obrazloženje da bi se time stvorile veće podele na Balkanu.

AP u svom izveštaju navodi da su ambasador Rusije Vitalij Čurkin i ambasador Kine Liju Đijei, pozvali Savet bezbednosti da ne stavlja britansku rezoluciju na glasanje, ukazujući na podele među 15 članica, ali da je zamenik ambasadora Britanije Piter Vilson insistirao da se o rezoluciji glasa.

Lideri bosanskih Srba i Srbija "koji imaju bliske verske i kulturne veze sa Rusijom, lobirali su kod (ruskog) predsednika Vladimira Putina za glas 'ne'", navodi AP i citira izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića, nakon sastanka vlade u utorak uveče, koji je rekao da je britanska rezolucija samo vodila novim podelama i 'vraćala nas u rovove mržnje'.

Američka agencija navodi i izjavu zamenika britanskog ambasadora nakon glasanja, koji je rekao da je Britanija "zapanjena" ruskim vetom.

AFP u svom izveštaju prenosi da je Čurkin nacrt britanskog teksta ocenio kao "nekonstruktivan, konfrontacioni i politički motivisan" i korak unazad za pomirenje na Balkanu. Francuska agencija prenosi izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića koji je povodom ruskog veta rekao da je "ovo veliki dan za Srbiju".

Rojters podseća da je glasanje odloženo jedan dan pošto su Britanija i SAD pokušale da ubede Rusiju da ne stavi veto na rezoluciju. Srbija priznaje da se "težak zločin" dogodio u Srebrenici i usvojila je deklaraciju kojom se on osuđuje 2010, navela je britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja