SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Nisam američki čovek, kritike uvod za moj odstrel i isključenje iz DSS
Foto: Damir Dervišagić

Odbacuje optužbe vrha stranke

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Nisam američki čovek, kritike uvod za moj odstrel i isključenje iz DSS

Politika -

BEOGRAD - Šefica poslaničke grupe DSS u republičkom parlamentu Sanda Rašković odbacila je danas kritike čelnika te stranke o njenom navodnom udruživanju sa tzv. žutim strankama i propaigranju ideje o jedinsvenom kanddatu opozicije na predsedničkim izborima

Ne poriče da je ideju o zajedničkom kandidatu opozicije ranije spominjala u, kako kaže, najboljoj nameri, ali da posle odluke Glavog odbora DS S da ta partija ima svog kandidata za predsedničke izbore ili u dogovoru sa nacionalnom opozicijom, to pitanje više nije potezala.

Stranačke kolege Rašković Ivić su je, naime, u otvorenom pismu javnosti juče optužile da se snažno uključila u propagiranje ideje o jedinstvenom opozicionom kandidatu za predstojeće predsedničke izbore u Srbiji.Kako su naveli, takva politika je podrazumevala udruživanje sa svim "žutim strankama koje su pod direktnim uticajem zapadnih ambasada, sve u cilju pobede protiv naprednjačkog kandidata", navodi se u pismu, uz poruku da ne žele na izborima za predsednika Srbije "patkicu", zajedničkog predsedničkog kandidata "osmišljenog u američkoj ambasadi", te da se ne odriču Kosova i Metohije.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

"Umesto da shvati poruke stranačkog vrha koji nije želeo da stane iza američkog predsedničkog kandidata i koji je želeo da se stranka zadrži na politici "trećeg puta, Sanda Rašković Ivić je, zajedno sa Vukadinovićem, krenula da nastupa u medijima", navedeno je, između ostalog, u otvorenom pismu čelnika DSS .

Raškovićeva smatra da je celo pismo napisano kao jedan uvod za njen lakši odstrel, a s ciljem da bude prikazana u, kako kaže, najcrnjem mogućem svetlu.

"Nakon svega, smatra da mogu da uslede dva scenarija - jedan je da joj svi potpisnici upute javno izvinjenje, a drugi je da bude isključena iz stranke, jer, veruje da jako smeta "kartelu koji sada upravlja DS S-om".Umesto da se građanima približi naša politika, da se drže tribine, u centrali stranke je ustanovljen institut prekog suda i ljudi se izbacuju iz stranke, naglašava Rašković Ivić u izjavi za Tanjug."

Foto: Damir Dervišagić, FoNet
Foto: Damir Dervišagić, FoNet

Na pitanje da li ima plan ukoliko dođe do toga da bude isključena iz stranke, Rašković Ivić odgovara da će o tome ražmisljati kada se to desi, ali ističe da ostaje privrežena nacionalnim i demokratskim idejama.

"Te ideje ja nisam videla samo u DSS, s njima sam porasla i vaspitavana, to su ideje mog pokojnog oca dr Jovana Raškovića, a DSS je za mene bila najbolji okvir da se te ideje realizuju", rekla je ona.

Navodeći da je u prvi mah kada je videla pismo bila zgranuta i da joj izgledalo kao da je "Ilija Čvorović" podigao optužnicu, Rašković Ivić je ocenila da taj čin nije bio viteški.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Grupa muškaraca je napisala pismo i potpisala se protiv jedne žene baš u danu kada, recimo ta žena govori o velikim državotvornim temama koje DSS zastupa", rekla je ona podsetivši da je tada tražila posebnu sednicu posvećenu Trepči, KIM, Briselskom sporazumu...

Podsetila je da je pre godinu dana povela delegaciju na Krim zbog kojih je, kako je rekla, na crnoj listi proameričkog režima u Ukrajini, te da je javni tužilac protiv nje podigao optužnicu, te dodala: "Prema tome, nikako ne mogu biti nikakva ni žuta patkica niti bilo kakav američki čovek".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track