SAŠA JANKOVIĆ: Građani od vlasti ne mogu da očekuju zaštitu
Foto: Marina Lopičić

Nemaju odgovor na nasilje

SAŠA JANKOVIĆ: Građani od vlasti ne mogu da očekuju zaštitu

Politika -

BEOGRAD - Ubistva i obračuni koji su obeležavali devedesete godine prošlog veka vratili su se u Srbiju na velika vrata, upozorio je danas u saopštenju budući kandidat za predsednika Srbije Saša Janković.

Prema njegovoj oceni, institucije i organi kojima je posao da obezbede sigurnost građana i mir na ulicama i sami su kriminalizovani, politizovani, uplašeni ili sabotirani.Građani od vlasti ne mogu da očekuju zaštitu, smatra Janković, jer se ona ponaša kao da je sve to normalno.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

On podseća da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "objavio rat mafiji" posle ubistva Aleksandra Stankovića u kome je ranjen i Milorad Đurić, zatvorski čuvar na godišnjem odmoru koji je radio kao Stankovićev telohranitelj.Stanković je bio osuđen zbog trgovine narkoticima, a izdržavanje kazne mu je odlagano čak 12 puta, dodao je Janković, napominjući da je 8. februara bomba raznela auto Ivana Ćirića koji je prethodnih desetak godina bio poznat policiji.

Telo Vlastimira Miloševića, koji je hapšen zbog nasilja, pronađeno je 30. januara 2017. na tramvajskim šinama u ulici 27. marta u centru Beograda.Dan pre toga, u samom centru Beograda, došlo je do pucnjave iz automobila u pokretu na Terazijama. Milomir Jovanović, takođe odranije poznat policiji, ubijen je 14. januara 2017. hicem iz snajpera u blizini groblja u Sopotu.

Foto: S. Stojanoović
Foto: S. Stojanoović

U Novom Sadu je Teodora Kaćanski ubijena greškom 19.novembra 2016. Pucnjava se desila i 24. januara 2017. kada su deca izlazila iz škole nakon završetka prve smene.U avgustu 2016. godine, za samo nedelju dana dogodile su se četiri pucnjave, u kojima je jedna osoba ubijena, a tri ranjene. Dvoje slučajnih prolaznika lakše je povređeno tokom eksplozije automobila na Voždovcu. Teško je ranjena devojka od zalutalog metka prilikom pucnjave u Krunskoj ulici u Beogradu.

Na osnovu svega toga, Janković tvrdi da vlast nema odgovor na brutalne obračune na ulicama gradova u Srbiji koji se dešavaju po gradskim centrima, u blizini škola, gde su i nevini prolaznici žrtve.

Iskustva iz '90-ih i 2000-ih morala su da nas nauče da se koketiranje države s kriminalom završi katastrofalno i po državu i po ljude kojima država pripada, ukazao je Janković.Beograd je prošle godine, zbog korupcije, označen kao drugi najnebezbedniji grad u Evropi, predočio je Janković i konstatovao da ove godine nasilje na ulicama još više uzima maha.

Devedesete ne smeju ponovo biti naša svakodnevica, naglasio je Janković i apelovao na sve nadležne organe da se nestranački profesionalci hitno posvete borbi protiv kriminala, kako on ne bi potpuno obavio državu, a ljudi ponovo preživljavali godine kada je kriminal bio njen sastavni deo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track