SAŠA JANKOVIĆ: Lončar je dobar ministar
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

KOMPLIMENT OD POLITIČKOG PROTIVNIKA

SAŠA JANKOVIĆ: Lončar je dobar ministar

Politika -

Bivši zaštitnik građana, pre nego što je podneo ostavku, uputio pohvale Ministarstvu zdravlja zbog mera koje su preduzete nakon smrti malog Radenka Nikodinovića

Saša Janković, sada već bivši zaštitnik građana, nekoliko dana pre nego što je podneo ostavku pohvalio je Zlatibora Lončara i Ministarstvo zdravlja!Janković je Lončara pohvalio zbog mera koje je ministarstvo preduzelo u vezi sa tragičnom smrću malog Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka kod Loznice, koji je preminuo od sepse nakon preloma ruke.- Zaštitnik građana je prepoznao postupanje ministarstva u ovoj situaciji kao primer dobre prakse. Zahvaljujemo se na ostvarenoj saradnji, uz nadu da ćemo je sa uspehom nastaviti radeći na ostvarenju zajedničkog cilja - zakonitog, pravilnog i efikasnog ostvarivanja prava, dužnosti i na zakonu zasnovanih interesa građana - navodi se u dopisu koji je kancelarija zaštitnika građana poslala ministarstvu 27. januara, nakon izvršene kontrole njegovog rada.

Saša Janković je i za Kurir ponovio svoje pohvale na račun Ministarstva zdravlja:- Tada sam pohvalio inicijalnu reakciju Ministarstva zdravlja jer je bez odlaganja uputilo inspekciju, a ministar u tom momentu nije umanjivao značaj i težinu tragedije niti sporio odgovornost zdravstvenog sistema. Zdravstvo je jedna od službi čije manjkavosti građani najbolnije osećaju. Kad je država bolesna, ni zdravstvo ne može da bude zdravo - ističe Janković.U Ministarstvu zdravlja samo su kratko kazali:- Radimo svoj posao u skladu sa zakonom. U ovom slučaju smo uradili sve što je bilo u našoj nadležnosti, kao što smo uvek i činili, i kao što ćemo raditi ubuduće.Podsetimo, Radenko je preminuo 8. oktobra prošle godine, a samo dva dana kasnije Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u lozničku bolnicu, gde je dete primljeno nakon pada s tobogana. Urađen je i spoljni stručni nadzor i ministarstvo je protiv ortopeda dr Dobrivoja Bojanića, koji je dete primio i stavio mu gips, podnelo i krivičnu prijavu.

Lekarska komora SrbijeISPITUJEMO BOJANIĆEVU ODGOVORNOSTDr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, kaže da je u toku utvrđivanje odgovornosti dr Bojanića i da je za 5. mart zakazano saslušanje Radenkovih roditelja.- Sankcije koje propisuje LKS su usmena opomena, javna opomena, privremeno oduzimanje licence u delu obavljanja posla ili privremeno oduzimanje licence od šest meseci do godinu dana, izuzetno pet godina - navodi Dinić i dodaje da jedino sudovi mogu trajno oduzeti licencu.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track