SAŠA JANKOVIĆ SA VOJNIM SINDIKATOM: Vojska Srbije ne sme biti alat u rukama politike
Foto: Marina Lopičić

Predsednički izbori

SAŠA JANKOVIĆ SA VOJNIM SINDIKATOM: Vojska Srbije ne sme biti alat u rukama politike

Politika -

BEOGRAD -Bezbednost u Srbiji, Vojska Srbije, kao i sama država ne smeju biti alat u rukama političara, već isključivo u službi svih građana Srbije – rekao je predsednički kandidat Saša Janković nakon sastanka sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić istakao je da je dopis upućen svim predsedničkim kandidatima kako bi se, sa njihove eventualne buduće pozicije vrhovnog komandanta, razgovaralo o materijalnom i radnom položaju pripadnika Vojske Srbije.

- Sa gospodinom Jankovićem imamo već dužu saradnju, on odlično poznaje naš sistem odbrane, kao i probleme sa kojima se suočavamo. U poslednjih nekoliko godina, sistem odbrane razoren je, pre svega, nepoštovanjem Zakona o Vojsci i kršenjem prava pripadnika Vojske Srbije. Posledica je veliki odliv kadrova. U prošloj godini izgubili smo više od 1.600 pripadnika, a izostaju mogućnosti da se taj kadar zanovi – rekao je Antić.

On je naglasio da je svestan da će sastanak Sindikata sa predsedničkim kandidatom Jankovićem biti zloupotrebljen u političke svrhe, te da oni ne žele da se bave politikantstvom, već da pozovu svoje pripadnike da se, kada budu bili u mogućnosti da odlučuju, rukovode svojom budućnošću.

- Upućujemo i javni zahtev RIK i Ministarstvu odbrane! Do izborne tišine treba da nas obaveste o tome kako će naše kolege koje će na dan održavanja izbora biti na radnim zadacima ili u mirovnim operacijama (prema procenama, to je oko 6.000 njih) glasati i šta će se desiti sa njihovim glasovima ukoliko im ne bude omogućeno da glasaju – rekao je Antić.

Predsednički kandidat Saša Janković istakao je da se „nije dodvoravao Vojnom sindikatu, koji je i nastao na osnovu njegove intervencije Zakona dok je vršio funkcije Zaštitniku građana“, već je na sastanku istakao ono što jesu prioriteti.

-Prvo, jačanje borbene gotovosti Vojske Srbije, a ne pokazivanje lažne sposobnosti kupovinom starog, polovnog vojnog materijala. Drugo, materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije mora biti u skladu sa ozbiljnošću posla koji oni obavljaju i žrtvom koju podnose za odbranu zemlje. Treće, napredovanje u Vojsci Srbije ne sme da bude partijsko, bratsko ili šurjačko, već isključivo na osnovu rezultata njihovog rada, zalaganja i stručnosti – zaključio je Janković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 28.03.2014

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track