SUSRET U PREDSEDNIŠTVU: Nikolić se sastao sa novim šefom Misije OEBS
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Andrićev venac

SUSRET U PREDSEDNIŠTVU: Nikolić se sastao sa novim šefom Misije OEBS

Politika -

Predsednik Republike Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa novim šefom Misije OEBS u Srbiji, Andreom Oriciom koji je istakao da OEBS veruje u ulogu Srbije u regionu i u čitavoj Evropi, navodeći i da je pokazala veliku zrelost tokom migrantske krize prošle godine.

Oricio je pohvalio i aktivnosti naše zemlje u predsedavanju OEBS-u, rekavši da u Srbiji vidi ozbiljnog partnera i zemlju koja suštinski može da doprinese da se stvari menjaju na bolje.

Govoreći o migrantskoj krizi, Nikolić je rekao da misli da se Srbija tu nije obrukala i da se više ponašala po evropskim standardima nego mnoge članice Evropske unije, saopštila je pres služba predsednika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Srbija je čvrsto opredeljena da nastavi put evrointegracija i nastaviće da radi na tome, ali ne bi bilo dobro da je bilo ko uslovljava priznavanjem nezavisnosti takozvanog „Kosova", jer je to nešto što nikada neće prihvatiti", istakao je Nikolić.

On je dodao da se nada da će vrlo brzo doći do normalizacije odnosa između Evropske unije i Ruske Federacije, jer bi za našu zemlju bilo nezamislivo da mora da se odrekne čvrstih veza koje tradicionalno neguje sa Rusijom, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Nikolić je istakao da je dosadašnja saradnja između Srbije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju bila besprekorna i da Srbija, sarađujući sa OEBS-om, demonstrira iste principe kao i u svim drugim međunarodnim organizacijama.

On je dodao da je ubeđen kako samo očuvanje tih univerzalnih principa, koji treba da važe za sve i u svakoj sličnoj prilici, može doprineti napretku i razvoju odnosa među državama.

Ambasador Oricio, rekao je da je cilj Misije OEBS-a u Srbiji, da bude korisna i da, u tesnoj saradnji sa Srbijom, doprinese modernizaciji ne samo naše zemlje, već i čitavog regiona.

"OEBS će biti veoma koristan Srbiji, pritom neutralan, ali vrlo konkretan", dodao je ambasador Oricio, rekavši da mu pričinjava čast to što je imenovan za šefa Misije OEBS-a baš u našoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track