SAVET REM-a: Jeremićevi spotovi krše Zakon o oglašavanju
Foto: Promo

Saopštenje

SAVET REM-a: Jeremićevi spotovi krše Zakon o oglašavanju

Politika -

BEOGRAD - Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdio je danas da su u predizbornim spotovima predsedničkog kandidata Vuka Jeremića povređene odrebe Zakona o oglašavanju.

Kako se navodi u saopštenju, REM je, na osnovu zahteva RTS, Hepi TV, TV Prve i N1, za dostavljanje mišljenja o sadržaju spota pod nazivom "Prijatelji", utvrdio da je u njemu povređena odredba člana 15 Zakona o oglašavanju, koja kaže da se politička poruka u kojoj se može utvrditi ili prepoznati identitet nekog lica, može objaviti u programu jedino uz prethodni pristanak tog lica.

"U konkretnom slučaju, predmetna oglasna poruka sadrži fotografski i video zapis lika Aleksandra Vučića, te se ista može objaviti jedino uz njegov prethodni pristanak", ističe se u saopštenju.

Foto: Promo
Foto: Promo

Na istoj sednici Savet REM-a je razmatrao i zahtev RTS za dostavljanje mišljenja o sadržaju političkih oglasnih poruka Jeremića, koje su dostavljene pod nazivom "Istina a ne laži", "Dostojanstvo a ne poniženje", "Iskrenost a ne gluma", "Rešenja a ne lažna obećanja" i "Sloboda a ne strah", i utvrdio da su ti spotovi u suprotnosti sa članom 14 Zakona o oglašavanju.

"Upozoravaju se pružaoci medijskih usluga da je objavljivanje ovakvih ili sličnih oglasnih poruka, bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, u suprotnosti sa odredbom clana 15 stav 1 Zakona o oglašavanju, kao i da objavljivanje oglasnih poruka koje su u suprotnosti sa odredbom clana 14 Zakona o oglašavanju, predstavlja osnov za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima", ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track