Savetnica predsednika: Pozivi za smenu Nikolića deo su napada na državu
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Stanislava Pak Stanković o inicijativi Borisa Tadića

Savetnica predsednika: Pozivi za smenu Nikolića deo su napada na državu

Politika -
Ističući da je "odgovornost Tadića neupitna", Pak Stanković je rekla i da razloge za razrešenje Nikolića vidi kao deo sinhronizovanih napada na državu i njene institucije

BEOGRAD - Savetnica za medije predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Stanislava Pak Stanković ocenila je u izjavi da je tokom vladavine Borisa Tadića "Srbija opljačkana i ponižena" i da "sada kada se sa teškom mukom otklanjaju posledice te devastirajuće politike, oni koji su nas doveli do ruba propasti imaju inicijativu da se vratimo na staro".

"Taj drugi film neće gledati", rekla je Pak Stanković govoreći o inicijativi za razrešenje Nikolića, koji je pokrenula poslanička grupa SDS Borisa Tadića.

Ističući da je "odgovornost Tadića neupitna", Pak Stanković je rekla i da razloge za razrešenje Nikolića vidi kao deo sinhronizovanih napada na državu i njene institucije.

"Tadić je imao priliku, koja je trajala više od decenije, da od Srbije nacini ponosnu i prosperitetnu zemlju. Da popravi imidž Srbije, da bude iskren i poštovan sagovornik u svetu, da se izbori sa korupcijom, da obezbedi poštenu i uspešnu privatizaciju državnih preduzeca", rekla je Nikolićeva savetnica za medije.

Poslanička grupa SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predala je zahtev za pokretanje postupka za razrešenje Nikolića jer je, kako tvrde, povredio Ustav.

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović objasnio je novinarima u parlamentu da je zahtev predat zbog Nikolićeve izjave u kojoj je komentarisao najavu Vladimira Vukčevića, tužioca za rate zločine o pokretanju postupka istrage protiv Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

"Na taj način on je povredio više članova Ustava, član 4 u kome se govori da je vlast podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, član 149 u kome se govori o nezavisnosti sudske vlasti i član 156 koji garantuje nezavisnost javnog tužioca i tužilaštva uopšte", precizirao je Veselinović.

Nnavodi se da je peticiju za razrešenje potpisalo 12 poslanika grupe SDS-ŽS-ZS, a da će je podržati i poslanici DS i Nove stranke.

Prema Zakonu o predsedniku, da bi postupak razrešenja bio pokrenut, to mora da izglasa vecina poslanika - najmanje 126, zatim, u roku od 45 dana, Ustavni sud odlucuje da li je šef države povredio Ustav i ukoliko sud odluci da jeste, predsednik ce biti razrešen samo ako za to glasa dve trecine poslanika.

(Danas/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja