SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Dačić: Na Kosovu je sprovedeno etničko čišćenje Srba
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova/Arhivska Fotografija

Nastavljaju se pregovori sa Prištinom

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Dačić: Na Kosovu je sprovedeno etničko čišćenje Srba

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Beograd u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti pregovore s Prištinom.

Dačić je na predstavljanju novog tromesečnog izveštaja o radu UNMIK-a na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da će Srbija "bez obzira na čest nedostatk konstruktivnost druge strane" nastaviti sprovodjenje briselskih dogovora i politiku mirnog rešavanja konflikata.

"To je dugotrajan proces u kojem često nemamo sagovornika koji s nama deli viziju prosperitetnog i politički naprednog regiona", rekao je Dačić i dodao da Srbija ne želi da situacija na Kosovu i Metohiji bude latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije i regiona.

Dačić je upozorio da će ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku danas govoriti o navodnom genocidu i etničkom čišćenju i istakao da je to još jedna "propagandna parola i laž".

"Od 427 naselja u kojima su živeli Srbi, oni su danas proterani iz 311. To jeste etničko čišćenje, ali Srba", rekao je Dačić, navodeći rezultate popisa iz 1981, koji je sproveden, kako je rekao pre Slobodana Miloševića, i 2011, koji su sprovele prištinske vlasti.

Dačić je rekao da se ne može govoriti o genocidu nad narodom kojeg danas ima 10 puta manje nego pripadnika naroda nad kojim je navodno izvršen genocid.

Srpski ministar je rekao da je u Prištini 1981. godine živelo više od 43.000 Srba, a 2011. 430, u Uroševcu ih je pre 35 godina bilo 18.000, a danas živi 32 Srba, odnosno 600 puta manje.

"U Prizrenu, gde sam i ja rođen, i koji je u 14. veku bio glavni grad Srbije, 1981. je živeo 11.651 Srbin, a 2011. 237", rekao je Dačić.

" Ovo je statistika, ovo je istina, ovo su činjenice", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da u novom izveštaju o radu UNMIK-a nije na adekvatan način predstavljen značaj Zajednice srpskih opština, koja je samo uzgredno spomenuta.

"Podsećam da je postizanje briselskih sporazuma bilo motivisano težnjom za iznalaženjem mogućnosti za institucionalnu i sistematsku zaštitu Srba na Kosovu. Taj zadatak je trebalo upravo da izvršava ZSO", rekao je Dačić.

"Tražimo priliku za dijalog i dogovor u punoj saglasnosti s medjunarodnim pravom i poveljom UN umesto jednostranih poteza", rekao je Dačić i dodao da "ono što se dešava Srbiji sutra može da se desi bilo kojoj drugoj državi na svetu".

Dačić je pozvao zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da uprkos pritiscima ostanu dosledne u poštovanju medjunarodnog prava i povelje UN, a one države koje su priznale nezavisnost da preispitaju svoju odluku.

Srpski ministar je rekao da je bezbednost na Kosovu i Metohiji uvek bila nestabilna i da su tu nestabilnost pojačali radikalizacija političke klime i pogoršanje bezbednosne situacije usled jačanja političkog i verskog ekstremizma.

Kosovski Albanci su, dodao je Dačić, procentualno, u odnosu na broj populacije, najzastupljeniji u redovima Islamske države.Iz izveštaja je nestao aspekt ljudskih prava pripadnika manjinskih zajednica, ocenio je Dačić, koji je pozdravio poziv u izveštaju upućen liderima da vrate u fokus bezbedan i održiv povratrak izbeglica i interno raseljenih lica.

Dačić je rekao i da su nedopustivi brojni slučajevi skrnavljanja srpskih kulturnih verskih objekata, kao i da je u samo jednoj rečenici navedeno da je bilo 86 incidenata protiv pripadnika manjinskih zajednica, većinom kosovskih Srba.

Dačić je podsetio i da su je od juna zaplena svih knjiga na srpskom jeziku postala redovna praksa.

Čitaku: Srbija otežava sprovodjenje sporazuma iz Brisela

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku optužila je danas Srbiju da opstruira sprovodjenje dogovora u Briselu i ocenila da ne treba više trošiti vreme Saveta bezbednosti UN na situaciju na Kosovu.

Čitaku je na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Unmiku rekla da Beograd tvrdi da je posvećen dijalogu s Prištinom uz posredovanje EU, dok istovremeno podržava paralelne strukture na Kosovu.

Ona je rekla da će Kosovo sprovesti svaki dogovor postignut u Briselu, ali da taj posao otežava Srbija plaćanjem i podrškom paralelnih institucija što, kako je rekla, krši ne samo ustav Kosova već i rezoluciju 1244.

Čitaku je rekla da Kosovo želi da dijalog u Briselu bude dinamičniji i više fokusiran na rezultate.

U svetu ima 20 miliona izbeglica u svetu, najviše od Drugog svetskog rata, milioni žena su žrtve seksulanog nasilja, mnogo dece očajnički treba hranu i sklonište, rekla je Čitaku i dodala da se sredstva koja se troše na Unmik mogu bolje iskoristiti za druge probleme u svetu.

"Kosovo je danas mlada republika koja se naravno suočava s izazovima, ali ne izazovima koji bi zahtevali da se sastajemo svaka tri meseca i oduzimamo vaše vreme", rekla je Čitaku.

Čitaku je rekla da je u izveštaju naveden sukob Srba i Albanca oko parking mesta i da ne treba trošiti vreme na takve sukobe jer to ne predstavlja veliki incident.

Ona je rekla da je Kosovo spremno da ide dalje, ali da Srbija treba da bude spremna da ga pusti. "Mi na Kosovu ne želimo da naša deca nose teret prošlosti", rekla je Čitaku.

Navodeći da Kosovo radi na pomirenju, Čitaku je pitala koju Srbija poruku želi da pošalje namerom da podigne spomenik bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću, za kojeg je rekla da je najgori ratni zločinac od Drugog svetskog rata.

"Nećemo dozvoliti Srbiji da nas uvuče u diskurs mržnje", rekla je Čitaku i navela da je Kosovo multikulturalna i sekularna država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track