ŠEŠELJ ZA KURIR: Srbija nema pravo da moje saradnike isporuči Hagu
Foto: Dado Đilas

ŠEŠELJ ZA KURIR: Srbija nema pravo da moje saradnike isporuči Hagu

Politika -
BEOGRAD - Vojislav Šešelj, predsednik SRS izjavio je da Hag nema pravo od Srbije da izdaje takve naloge za hapšenje.

- Ne mogu ništa konkretno da kažem jer ne znam o čemu se radi. Znam da je pre godinu dana neko je izjavio, bilo je u medijima da su optuženi neki moji saradnici, Nemanja Šarović I Vjerica Radeta ali oni nikad nisu dobili ništa. Što se tiče ovog slučaja, saznao sam opet iz medija da je optužnica podignuta u januaru a sad tek obelodanjena i da je traženo od srpskih vlasti da ih uhapsi i isporuči. Vjerica i Jojić su moji članovi tima za odbranu a Jova Ostojić je naš dobrovoljac koga sam proglasio za četničkog vojvodu. On je ovde saslušavan u kancelariji Haškog tribunala i vršili su pritisak da svedoči lažno protiv mene. On je i knjigu objavio koju sam ja koristio u Hagu.

Najvažnije je da Beograd nema pravnog osnova da ih hapsi jer krivčno delo nepoštovanja suda ne postoji u Statutu Haškog tribunala. To su unele sudije u pravilnik. A po našem zakonu o saradnji sa Haškom tribunalom i na osnovu ugovora koji je potpisala vlada SCG nema pravnog osnova za nepoštovanje suda. Ima za druge stvari, genocid, ratni zločin... Inače, da samo kažem da ni francuske vlasti nisu htele da im isporuče Florens Artman uz isto obrazloženje koje sam ja vama rekao - kaže Šešelj za Kurir.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje. Optuženi su Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić.

Optužnica je podignuta u decembru 2014, a danas je objavljena pošto Vlada Srbije nije sprovela nalog za hapšenje koji im je Tribunal, po današnjem saopštenju, uputio 15. januara ove godine.Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić "zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito" dvojici svedoka u procesu Šešelju.

Oni su optuženi da su dvojicu svedoka, koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS zauzvrat. Svedoci su, navodi se u optužnici, lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do "500 evra mesečno".

(S. Vojinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track