ŠEŠELJ U POSETI SVEDOKU SARADNIKU: Čume će reći ko je ubio Đinđića!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Vojvoda ide u zatvor

ŠEŠELJ U POSETI SVEDOKU SARADNIKU: Čume će reći ko je ubio Đinđića!

Politika -

Vojislav Šešelj će posetiti Ljubišu Buhu Čumeta u zatvoru i tom prilikom, kako najavljuje, od zaštićenog svedoka saznati sve o vezama političara i mafije!

Lider SRS Vojislav Šešelj hoće da poseti Ljubišu Buhu Čumeta, zaštićenog svedoka u procesu za ubistvo Zorana Đinđića, u Centralnom zatvoru kako bi od njega izvukao informacije o sprezi politike i mafije, kao i o atentatu na premijera.Buha je Šešelju pre nekoliko dana poslao pismo u kojem ga poziva da ga poseti u pritvoru, a kao razlog susreta naveo je Šešeljevu procenu njegovog predmeta. U razgovoru za Kurir lider radikala navodi da ga je pismo veoma zainteresovalo, da je i sam poslao dopis Trećem sudu da mu se odobri poseta, te da planira da izvuče što više informacija od zaštićenog svedoka.Čume puno zna- Pre četiri dana sam podneo zahtev da posetim Čumeta i čekam odgovor. Zašto me zove? Možda ima nešto važno da mi kaže. U svakom slučaju, skandalozno je što je osuđen na 16 meseci zbog uvrede tužioca. Koliko sam ja vređao tužioce, i u Hagu i ovde, trebalo bi da dobijem hiljadu godina - kaže Šešelj i dodaje:- Želim da vidim šta ima da mi kaže. Da je pun informacija, to je tačno. Šta on želi od mene, to ću tamo da saznam. Odmah posle tog susreta ispred zatvora ću održati konferenciju za novinare. Interesuje me njegovo prijateljstvo i druženje sa Đinđićem, od početka pa nadalje. I kako je došlo do razlaza u „surčinskom klanu“ i kako je planiran „zemunski klan“.

Na pitanje da li to znači da će pokušati da sazna nešto novo i o ubistvu premijera, pošto je Buha bio zaštićeni svedok u tom procesu, Šešelj kaže:- Mene interesuje svaka veza kriminala i političara. Idem da čujem tajne o odnosu političara i mafije.NerasvetljenoPodsetimo, u procesu za ubistvo Đinđića Buha je rekao da je čuo „zemunce“ kako pričaju da treba ubiti Đinđića, ali o konkretnoj organizaciji nije, kako je tada naveo, ništa znao. Buha je na suđenju pomenuo neke političare koji su se viđali sa „zemuncima“, ali dosta šturo, pa je moguće da će sada pričati o onome za šta javnost godinama čeka odgovore. Politička pozadina ubistva premijera do danas nije rasvetljena, a jedino što je u tom pravcu učinjeno jesu krivične prijave koje je pokojni advokat Srđa Popović podneo protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića, ali se dalje od toga nije odmaklo.

Teme za razgovorŠTA JE ČUME ISPRIČAO U PROCESU ZA UBISTVO PREMIJERA1. Kako je upoznao Mileta Lukovića Kuma i Dušana Spasojevića i kako ih je uveo u posao2. Koga su pripadnici „zemunskog klana“ ubili3. Da je Spasojević radio za DB od 1998 do 1999. i da ga je lično vozio u Institut za bezbednost4 Da su Spasojević i Milorad Ulemek delili pare od otmica5. Da je Miletu Novakoviću i Rodoljubu Miloviću sve ispričao sedam meseci pre ubistva premijera, ali da je hapšenje „zemunaca“ zaustavljeno s vrha6. Rekao je da je znao za priču „zemunaca“ da Zorana Đinđića treba ubiti7. „Zemunci“ su imali kontakt s Radetom Markovićem, a Milorad Bracanović je bio njihov čovek u DB

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track