ŠEŠELJ ZA KURIR: Imam tajnu službu, špijuniram političare
Foto: Petar Lazović

CIA, snajka, CIA: Lider SRS izneo šokantno priznanje

ŠEŠELJ ZA KURIR: Imam tajnu službu, špijuniram političare

Politika -

Predsednik radikala kaže da je osnovao novu obaveštajnu agenciju, četvrtu po redu od 1992. godine, kao i da njegovi glavni operativci još nisu provaljeni

Srpska radikalna stranka ima svoju obaveštajnu službu! I to četvrtu po redu u poslednje 24 godine. Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, u šokantnom priznanju za Kurir kaže da radikalima ta služba koristi za prikupljanje informacija o političkim protivnicima. To je zato, dodaje, jer uspešan političar mora biti dobro informisan.Prva obaveštajna služba koju su imali radikali, kako nam je rekao, zvala se „Feniks“.

- To je naša prva služba koju smo formirali negde 1992. da bismo dolazili do informacija šta nam rade politički protivnici, šta rade srpski neprijatelji... Jedan uspešan političar mora biti dobro informisan. Ja sam u toj službi angažovao veliki broj penzionisanih oficira vojne službe bezbednosti i službe državne bezbednosti, ali je bilo i aktivnih oficira. Aktivni oficir bio je kapetan bojnog broda Šuljagić, koji je i hapšen pod sumnjom da radi za nas i pre vremena penzionisan 1994. godine - kaže Šešelj u dahu.Prvu obaveštajnu službu SRS provalila je Udba 1994.- To se dogodilo kad sam otišao u zatvor na četiri meseca. Oni su tada privodili ključne ljude iz te službe. Službu je tada vodio pukovnik Miloš Dimitrijević. On mi je, kad sam izašao iz zatvora, podneo detaljan izveštaj o čemu su ga saslušavali u policiji - kaže Šešelj.Pošto je izašao iz zatvora 1995. godine, lider SRS rasformirao je obaveštajnu službu „Feniks“. Kako kaže, morao je to jer nije znao šta je od izveštaja tačno, a šta mu smeštaju.- Nisam bio siguran da li mi donose prave informacije ili mi sad neko servira. Nisam znao kome od njih smem verovati, a kome ne, jer su svi bili provaljeni - kaže lider SRS.A pre nego što je rasformirao ovu obaveštajnu službu, javio mu se, tvrdi, Boža Spasić, sada bivši radnik DB 1994. godine i ponudio da mu vodi službu.- Planirali smo informativnu radikalsku službu „Vis“ s njim na čelu, ali nikad ga nisam dovodio u vezu s „Feniksom“. Posle jednog broja izveštaja koji mi je podnosio posumnjao sam da tu nisu čista posla, tako da sam to brzo rasformirao - kaže predsednik radikala.Šešelj dodaje da je potom formirao treću obaveštajnu službu, koja je popularno nazvana „Laufer“. Nju, ponosno dodaje, nikad nisu uspeli da provale.- Jesu neke ljude pojedinačno, ali nikad nisu uspeli potpuno da je sagledaju. Ona je obnovljena, radi i sada. Tu je da mi prokuplja podatke i o političkim protivnicima i o političkim procesima. Veoma sam zadovoljan kako radi - kaže Šešelj.Na pitanje ko vodi tu službu, kad već sve daje ko na tacni, predsednik SRS ko iz topa kaže:- Zini da ti kažem. Ja ti dajem istorijske činjenice na tacni, ne ovo sada.

Boža SpasićTAČNO JE, PRAVIO SAM ŠEŠELJU OBAVEŠTAJNU SLUŽBUBoža Spasić kaže da je 1994. otišao u sedište SRS u Francuskoj ulici u Beogradu i da je sa Šešeljem pričao o svim temama. Međutim, dodaje, nisu razmenili nikakve podatke.- Šešelju sam skrenuo pažnju da mu nije loše da radikali imaju paraobaveštajnu službu, jer su dobro raspoređeni po zemljama u okruženju, a da podatke s terena daju parlamentarnim strankama ili Vladi. Napravio sam projekat - Radikalna istraživačka služba „Vis“ i predao ga Šešelju, ali više se nismo videli - kaže Spasić.Na pitanje šta je sve trebalo da radi ta paraobaveštajna služba, da prati, prisluškuje i slično, on kaže:- Ne, samo se radilo o obaveštajnim podacima iz trećih zemalja, ne iz Srbije.

TAJNA SLUŽBA „FENIKS“osnovana 1992, rasformirana 1995.vodio je Milan Dimitrijeviću službi radio veliki broj penzionisanih, ali i aktivnih pripadnika DB i vojne službe bezbednostislužbu provalila Udba 1994.INFORMATIVNA RADIKALSKA SLUŽBA „VIS“projekat urađen 1994 - nikad nije ozbiljnije zaživelaizveštaje Šešelju podnosio Boža Spasić„LAUFER“provaljen deo službe, pa je privremeno prestala s radom„LAUFER“obnovljena služba koja je aktivna i danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja