SINIŠA MALI MULJAO SA UHAPŠENIM ŽUNIĆEM: Krivična prijava protiv gradonačelnika!
Foto: Fonet, Nebojša Mandić

Lider pokreta "Dosta je bilo" optužuje gradonačelnika Beograda

SINIŠA MALI MULJAO SA UHAPŠENIM ŽUNIĆEM: Krivična prijava protiv gradonačelnika!

Politika -
Prvi čovek prestonice kao savetnik Aleksandra Vučića iskoristio svoj uticaj da Fond za razvoj naredi da skine blokadu sa računa "Beohemije", zbog nevraćenog duga, tvrdi Saša Radulović

BEOGRAD - Lider pokreta „Dosta je bilo“ i bivši ministar privrede Saša Radulović tvrdi da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u vreme dok je bio savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, štitio nedavno uhapšenog vlasnika „Beohemije“ Željka Žunića. Kako se navodi u krivičnoj prijavi koju je tim povodom podneo pokret „Dosta je bilo“, Mali je svoj tadašnji položaj i uticaj iskoristio da naredi direktorki Fonda za razvoj Slađani Backović da s računa „Beohemije“ skine blokadu od 17 miliona dinara.

Žunić je, inače, uhapšen u nedavnoj velikoj policijskoj akciji „Rezač“ zbog sumnje da je zloupotrebama oštetio Alfa banku i Vojvođansku banku u korist „Beohemije“.

Prijava protiv Malog podneta je 30. decembra prošle godine Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Obrazložena je sumnjama da je Mali tokom 2013. godine radio u korist privatnih kompanija, zloupotrebio položaj i politički uticaj nad državnim institucijama i bankama pod državnom kontrolom.

Banke blokirale račune

Naime, u septembru 2013. „Beohemija“ je zbog nelikvidnosti započela finansijsko restrukturiranje. U okviru toga, 21. oktobra održan je sastanak „Beohemije“ sa državnim poveriocima, na kojem je bio i Mali, što je navedeno i u izveštaju Uprave kriminalističke policije. Dan kasnije usledio je i susret s privatnim poveriocima, a u oba navrata dogovoreno je da se računi „Beohemije“ ne blokiraju. Fond je 22. oktobra trebalo da naplati menicu koju je pustio pet dana ranije, a Mali je, kako je Backovićeva sama potvrdila, tog dana usmeno zatražio od nje da odustane od toga.

- Fond je dana 22. 10. 2013. godine povukao menice AA9124606 na iznos od 10 miliona dinara i AA9124614 na iznos od sedam miliona dinara prema dogovoru savetnika prvog potpredsednika Malog i direktorke Fonda uz obrazloženje da se pokreće postupak za finansijsko restrukturiranje i da Fond kao državna institucija ne bi trebalo da prvi izvrši blokadu računa i time povuče ostale poverioce da aktiviraju svoje instrumente obezbeđenja, što bi ugrozilo plan finansijskog restrukturiranja predstavljen na sastanku 22. 10. 2013. godine - stoji u dokumentu Fonda, koji je i Backovićeva potpisala.

Ipak, 23. oktobra račun „Beohemije“ blokirale su banke, a posle toga i Fond za razvoj.

Radulović kaže da Mali nije imao nikakvog zakonskog ili formalnog osnova da izdaje naređenja Fondu, niti da učestvuje u dogovorima sa ostalim poveriocima i nagovara ih da odustanu od prinudne naplate.

- On je to radio u korist privatne kompanije i sa politički uticajne pozicije. Samo „Beohemija“ je od toga imala koristi, a država štetu. Izdavao je naloge direktorki Fonda da povuče menice, tajno, bez konsultacija sa nadležnim Ministarstvom privrede - kaže Radulović.

Radulović je, inače, i kao ministar privrede zbog ovog podneo krivičnu prijavu protiv Malog, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Slučaj zataškan

On kaže da se iz odgovora tužilaštva jasno vidi da je istraga urađena tako da se zataška slučaj.

- Nikada nije saslušan ni Mali ni nedavno uhapšeni Željko Žunić iz „Beohemije“, niti je utvrđeno na osnovu kojih ovlašćenja se Mali dogovarao i izdavao naloge Backovićki da povuče menice, tajno, bez konsultacija s Ministarstvom privrede - kaže Radulović.

Siniša Mali juče nije odgovarao na telefonske poruke Kurira.

BEOGRAD - Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović tvrdi da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u vreme dok je bio savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, štitio nedavnog uhapšenog vlasnika "Beohemije" Željka Žunića.
Kako se u krivičnoj prijavi koju je tim povodom podneo pokret "Dosta je bilo", Mali je svoj tadašnji položaj i uticaj koristio da naredi direktorki Fonda za razvoj Slađani Backović da sa računa "Beohemije" skine blokadu od 17 miliona dinara.
Žunić je, inače, u nedavnoj velikoj akciji hapšenja završio iza rešetaka zbog sumnje da je zloupotrebama oštetio Alfa banku i Vojvođansku banku, u korist "Beohemije".
Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju KURIRA za ponedeljak 4. januar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track