Predmet sporenja Beograda i Prištine

(KURIR TV) BAGERI STIGLI U KOSOVSKU MITROVICU: Srušen zid blizu mosta na Ibru

Politika -

Rušenje zida u blizini glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, koji je od izgradnje bio predmet sporenja Beograda i Prištine, prema najavama, počelo je danas oko 11 časova, a konstrukcija je u potpunosti srušena već oko podneva.

1 / 4 Foto: Zoran Šaponjić

Radnici firme RAD koja radi na uređenju ulice Kralja Petra Prvog postavili su deo metalne zaštitne ograde oko zida, stigla su i dva bagera Ulicom kralja Petra iz severnog dela grada, a situacija u severnom delu grada je uobičajena.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Jutros je primetno prisustvo KPS i italijanskih karabinijera.

Snage KFOR patroliraju severnim delom grada.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Na licu mesta je i veliki broj novinarskih ekipa.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Za Srbe na severu Kosova zid je bio zaštita pešačke zone koja će biti izgradjena u ulici Kralja Petra Prvog, dok je za Albance predstavljao novu barikadu.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je juče na vanrednoj sednici Skupštine opštine da će "potporni zid" biti uklonjen, a na njegovom mestu biće izgradjena biciklistička staza.

(FOTO) KURIR OTKRIVA: Pogledajte kako će izgledati NOVI ZID na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

"Novoizgrađena struktura (manji zid) biće uvučena dva metra ka pešačkoj zoni, dok će iz ulice koja vodi iz Bošnjačke mahale ka ulici Kralja Petra I, u dužini od devet metara, biti postavljeni hidraulični metalni stubići. Daljinski upravljači za njihovo spuštanje biće uručeni dežurnim službama Hitne pomoći, Vatrogasne službe i policijske stanice u severnoj Kosovskoj Mitrovici", rekao je Rakić.

Goran Rakić, Foto: Beta
Goran Rakić, Foto: Beta

On je naveo da je planom predvidjeno da "novoizgradjena struktura bude ispunjena klupama okrenutim ka šetališnoj zoni".

(KURIR TV) ZAVRŠENA RASPRAVA O POTPORNOM ZIDU: Odbornici jednoglasno usvojili odluku o uklanjanju

"Visina prvog dela biće 40 santimetara, dok će sledeća struktura biti 70, a širina obe strukture po 60 santimetara, što zajedno čini 1,2 metra", rekao je Rakić.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

On je ponovio da zid zbog kojeg je prethodnih dana, ali i meseci bilo nesuglasica nije izgradjen zbog ograničenja slobode kretanja, već zbog bezbednosti pešaka u šetališnoj zoni od onih koji bi "namerno, ili slučajno ušli u deo predvidjen za pešake"

BONUS VIDEO:

Zid u Mitrovici

(Z. Šaponjić/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track