SKANDAL U PRIŠTINI, FANTOMSKI GLASOVI ZA HARADINAJA: Albanci srpskim karticama glasali za rezoluciju
Foto: AP/Arhivska Fotografija

Kosovska skupština

SKANDAL U PRIŠTINI, FANTOMSKI GLASOVI ZA HARADINAJA: Albanci srpskim karticama glasali za rezoluciju

Politika -

PRIŠTINA - Iako poslanici nisu prisustvovali današnjem zasedanju kosovske skupštine, koja je usvojila rezoluciju kojom se traži oslobađanje Ramuša Haradinaja i obustava dijaloga sa Beogradom do oslobađanja bivšeg vođe OVK koga Srbija traži zbog ratnih zločina, nekoliko poslanika Srpske liste prijavljeni su kao da učestvuju u radu sednice parlamenta.

Navodi se da se kartice koje poslanici nose sa sobom prilikom evidentiranja učešća na sednicama nalaze u aparatima. Na karticama se jasno vide imena poslanika kojima one pripadaju. Podseća se da je iz Srpske liste u utorak saopšteno da su svi poslanici Srpske poslednjih dana i nedelja nakratko posetili zgradu parlamenta u Prištini, kako bi se upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate".

Kosovski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtev ne ispuni. Rezolucijom, koju je parlament usvojio većinom glasova, traži se da oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca, javljaju prištinski mediji.

Rezoluciju je predložila opozicija na čelu sa Alijansom za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajucim partijama.Tekst rezolucije predstavio je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj.

Za ovu rezoluciju glasalo je 78 poslanika, jedan je bio protiv.Francuski sud u Kolmaru je po drugi put odložio odluku u slucaju Haradinaj do 6. aprila, jer je od Srbije zatraženo više informacija.Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zlocina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konacnu odluku o izrucenju ceka na slobodi u Francuskoj.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 09.03.2017

(Tanjug/RTK2)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja