SKANDAL U VENECIJI: Kusturica zbog Dodika ostao bez Zlatnog lava
Foto: Marina Lopičić

Festival politizovan, pa srpski reditelj nije nagrađen

SKANDAL U VENECIJI: Kusturica zbog Dodika ostao bez Zlatnog lava

Politika -

Proslavljeni umetnik požalio se prijatelju da njegov film „Na mliječnom putu“, s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, nije trijumfovao jer je žiriju zasmetalo što se i predsednik RS prošetao crvenim tepihom

Slavni režiser Emir Kusturica požalio se jednom prijatelju (ime poznato redakciji) da nije dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji jer je crvenim tepihom prošetao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik!Kusta je slovio za jednog od favorita za prestižnu nagradu, ali žiri Mostre odlučio je da njegov film „Na mliječnom putu“, s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak ne bude laureat. Zapravo, sve je politizovano i to se proslavljenom umetniku nimalo nije svidelo.

Profesor razočaran- Profesor mi je rekao da zna da nije dobio Zlatnog lava u Veneciji zbog prisustva Milorada Dodika u Veneciji i velikog prijateljstva s njim. Sve je dobilo političku dimenziju, a taj skandal je zabiberen pričama o referendumu u Republici Srpskoj. Užasno se razočarao, ali ne žali za nagradom, jer više mu je stalo do pravog prijateljstva nego do priznanja. Svakako, posle Venecije i saznanja da mu je zbog pojavljivanja Dodika na crvenom tepihu izmakla nagrada koju smo svi očekivali, doneo je čvrstu odluku da više ne učestvuje na festivalima, što je i saopštio medijima - rekao nam je Kusturičin blizak prijatelj.Nije baš praksa da se političari pojavljuju na filmskim festivalima, ali Dodik je bio tamo kao prvi čovek Srpske, koja je mnogo doprinela da „Na mliječnom putu“ bude snimljen. Naš sagovornik ističe da je jasno da se stranci otvoreno protive održavanju referenduma o Danu RS, a Kustina bliskost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegova česta gostovanja u Rusiji dodatno su doprineli tome da ostane bez glavne nagrade na festivalu na kojem je trijumfovao još 1981. sa „Sećaš li se Doli Bel“.Ne prihvata krivicuIpak, nisu mogli da jedan kvalitetan film skroz zanemare zbog politike, pa je „Na mliječnom putu“ dobio priznanje Mladi zlatni lav. Tokom jučerašnjeg dana u više navrata smo pokušali da stupimo u kontakt sa Emirom Kusturicom, ali bezuspešno. Predsednik Republike Srpske informaciju do koje je došao Kurir dovodi u vezu sa „iskvarenim vrednostima“.- To govori o iskvarenim vrednostima. Nešto je vredno sa stanovišta umetnosti ili nije vredno. A to da li je neko tu ili nije, uopšte ne treba da bude važno. Ne vidim zašto bi to bio problem, ja vodim politiku u RS, nemam nijedno krivično delo iza sebe... - odgovara Dodik i dodaje da ono što on vidi jeste da je Kusturičin film „visoke umetničke vrednosti, nabijen sadržajem“:- Šta je kriterijum venecijanskog festivala, ne znam. Ne prihvatam da ja budem kriv. Nisam babaroga. Prijateljstvo s njim mi je veoma važno jer je veliki umetnik!Pozvali smo i glumicu Slobodu Mićalović, koja igra u filmu „Na mliječnom putu“ i koja je bila u Veneciji.Umetnički nivo- Pre svega sam sarađivala s njim na umetničkom nivou, a sve što se tiče politike, verujte mi, niti znam, niti se time bavim, i zato nisam kompetentna. Ipak, ono što mogu ovako laički da kažem jeste da Kusturica ne priča ništa napamet i da mu treba verovati sve što kaže - naglasila je Mićalovićeva.

Danas je referendum republika srpska izlazi na glasanje Dodik: Ne očekujem incidenteOčekujem da referendum bude srećan i radostan dan, ne očekujem incidente. To je važan trenutak za nas u Republici Srpskoj. Očekujem da će ljudi za nekoliko godina shvatiti koliko je bilo važno da danas budu na referendumu - istakao je Milorad Dodik.Politički analitičar Branko Radun ne očekuje podizanje tenzija nakon referenduma u Republici Srpskoj.- Ne očekujem nikakve incidente danas. Nekih posledica po Dodika sigurno će biti, u vidu dodatnih pritisaka, ali ne samo zbog referenduma nego i zato što je dobio podršku od Vladimira Putina. Istovremeno bi imao i posledice da je odustao od održavanja referenduma - političke, a izgubio bi i autoritet u svom biračkom telu. Ipak, neće biti ništa značajno - naglašava Radun.Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović pozvao je sve građane Republike Srpske i sve stanovnike Srbije koji imaju pravo glasa u RS da danas u što većem broju izađu na referendum i glasaju da 9. januar ostane Dan državnosti RS.- Glasajući za to, srpski narod neće samo potvrditi rođendan svoje domovine zapadno od Drine, već će i glasati za život u slobodi i miru, čime će se zaštititi suverenitet Republike Srpske na osnovama Dejtonskog sporazuma - naglasio je Popović.On je dodao da svi koji budu glasali na referendumu imaju podršku Srba, ali i Rusa.- Neka znaju svi glasači da imaju snažnu podršku celokupnog srpskog naroda, ali i velike i moćne Rusije i Vladimira Putina, koji podržava Republiku Srpsku i njeno demokratsko pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini. Upozoravam da svaki pokušaj sprečavanja referenduma može izazvati nesagledive posledice po mir u regionu i zato pozivam sve političke činioce, a naročito međunarodnu zajednicu, da se pridržavaju međunarodnog prava i time doprinesu očuvanju političke stabilnosti i bezbednosti u regionu - rekao je Popović.

Spremaju mu zamkuMinistar bezbednosti BiH kaže da se vodi istraga Hapse predsednika Srpske?O suspenziji glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića odlučivaće se sutra, a nakon toga, kako se ponovo pominje, može doći do hapšenja Milorada Dodika zbog održavanja referenduma.Predsednik Republike Srpske kaže da je sve moguće.- U Sarajevu svašta možete očekivati da se desi, ali Goran Halilović nije ni u kakvom odnosu sa mnom. Radi svoj posao kako radi, ali očigledno da neki nisu srećni i voleli bi da dovedu nekoga da taj posao radi bez osnova. Mogu na to da gledam samo kao na spekulaciju - ističe Dodik uz osmeh.Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da se protiv Dodika vodi istraga i demantuje pisanje pojedinih medija da će odmah posle Salihovićeve suspenzije uslediti i Dodikovo hapšenje.- Već za 26. septembar zakazana je sednica komisije na kojoj će se odlučivati o Salihovićevoj tužilačkoj sudbini, suspenziji ili eventualnom razrešenju. Ne bih mogao da kažem da se taj disciplinski postupak protiv njega vodi da bi se mogao procesuirati Milorad Dodik. Zbog referenduma ne treba procesuirati Dodika, jer postoji oko 70 odluka Ustavnog suda koje nisu izvršene. Ne možemo selektivno to da radimo. Protiv Dodika se vodi istraga za nešto drugo - rekao je Mektić.On kategorično tvrdi da se suspenzija Salihovića i potencijalno hapšenje Dodika ne mogu dovesti u vezu, kao i da će referendumom biti prekršen Ustav BiH.

MLADEN IVANIĆ ZA KURIR: Republika Srpska nije ugrožena, Bošnjaci nemaju opremu za rat

SEKA PLAKALA KAD JE SINA ZAGRLILA: Veljko presekao pupčanu vrpcu

ODMOR NA SVETOM STEFANU: Ana i Švajni u Noletovom krevetu!

SRBI VOLE INTERNET: Pornići i novine najtraženiji na netu

CECA ZA KURIR: Pu, daleko bilo da mi ćerka bude kao Paris!

IZGUBILA SPOR: Dara Bubamara kumu zbog pornića plaća 1.000.000 dinara

MANIPULACIJA: Za čitanje deklaracija potrebna nam je lupa!

JELENINA MAJKA KRITIČNO Zet Zoran: Zabrinut sam za Zoricu, ovo su preteški trenuci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track