ZAVRŠENO ZASEDANJE SKUPŠTINE: Vučić sa poslanicima o budžetu, Vojvodini...
Foto: Beta

Maratonska rasprava

ZAVRŠENO ZASEDANJE SKUPŠTINE: Vučić sa poslanicima o budžetu, Vojvodini...

Politika -

Poslanici vojvođanskih partija negodovale su zbog odnosa prema Vojvodini u državno budžetu Srbije, dok je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da je za tu pokrajinu izdvojeno onoliko novca koliko je to bilo moguće.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da se u budžetu može "prepoznati rad" Međunarodnog monetarnog fonda koji je nazvao "zlatna ludačka košulja".

"Oni to tako nazivaju jer se stežu kaiševi države, bez obzira na to šta stanovnici te države o tome misle", rekao je Čanak..

Budžet za 2017. je najavljen kao razvojni i štedljiv, a predviđen je najniži deficit ikada.

Predlogom budžeta predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ukupni rashodi će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto BDP.

Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

ZAVRŠENO ZASEDANJE SKUPŠTINE SRBIJE: Nastavak sutra u 11 časova, Vujović izlaže ekspoze

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Poslanici će pre rasprave o budžetu raspravljati o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana PIO fonda za 2016. godinu, kao i predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama finansijskog plana RFZO za 2016. godinu.

SEDNICA O BUDŽETU: Opozicija traži odlaganje zasedanja na nedelju dana, bez TV prenosa

Na dnevnom redu je i predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu, kao i davanje saglasnosti na finansijski plan NSZ za 2016. godinu.

PRED SEDNICU SKUPŠTINE: Više stranaka opozicije negoduje zbog nedovoljnog vremena

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track