SKUPŠTINA O NOVOJ VLADI Vučić: Kosovo nećemo priznati, Briselski sporazum je Sveto pismo!
Foto: Marina Lopičić

Mandatar predstavio program

SKUPŠTINA O NOVOJ VLADI Vučić: Kosovo nećemo priznati, Briselski sporazum je Sveto pismo!

Politika -

Nakon 12 sati današnja sednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade prekinuta je večeras i biće nastavljena sutra u 10 časova. Mandatar Aleksandar Vučić je sve vreme, sem pauze za ručak, sedeo u sali i odgovarao na pitanja poslaničkih grupa. Sednicu je obeležilo nekoliko verbalnih incidenata.

1 / 6 Foto: Marina Lopičić

Tokom jučerašnjeg izlaganja ekspozea, koje je trajalo skoro šest časova, Vučić je poručio da je cilj njegovog tima bolji život građana, dok je opozicija najavila da novu vladu neće podržati.

UŽIVO PRENOS ZASEDANJA SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

22:05 - Sednica Skupštine Srbije prekinuta je večeras i biće nastavljena sutra u 10 časova.

21.55 - Aleksandar Antić, zamenik predsednika poslaničke grupe SPS je reagovao na navode Zorana Živkovića povodom boravka Ivice Dačića u Njujorku, i naveo da je Živkovićeva konstatacije besmislena i zlurada.

21:47 - Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je besmisleno što je mandatar čitao skoro šest sati i kritikovao ekspoze. On je podsetio na nekoliko afera koje su pratile prethodnu vladu poput pada helikoptera i afere "Hercegovačka".

21:35 - Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je da je njegova stranka zajedno sa SNS napravila dogovor "otvaranju nove stranice u bošnjačko-srpskim odnosima" i da će njegova stranka glasati za novu vladu.

"To bi značilo da će pripadnici mog naroda na svim nivoima vlasti imati priliku da ravnopravno sudeluju shodno sopstvenom kvalitetu i jednakim uslovima. Dosta nam je više da jedni druge smatramo za opasnost", rekao je Zukorlić.

21.10 - Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović se javio za reč i istakao da će mandatar Vučič za svoju vladu od SNS dobiti bezrezervnu podršku i punu saradnju, da bi Srbija za četiri godine bila još bolje nego sada.

20:54 - Poslanik SNS Marjan Rističević započeo je svoje izlaganje, ali su nakon toga poslanici DJB opet podigli poslovnike zbog povrede poslanika. Na to im je Rističević odgovorio:

"Da li je to možda povreda jelovnika?" i nastavio da ih provocira.

Poslanici DJB su posle toga opet ustali sa dignutim poslovnicima i nakon toga napustili sednicu skupštine.

20.40 - Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović se ponovo javio za reč i izjavio da smatra da mandatar treba da se upristoji jer je, kako je rekao, vređanje i omalovažavanje političkih protivnika loš manir i znači slabost. "To što imamo razlike ne dozvoljava da se ovako ponašate. Građani će moći da vide vaše ponašanje i ovu količinu uvreda, i to nije dostojno jednog premijera", rekao je Radulović.

Mandatar Aleksandar Vučić je na to reagovao i rekao da nikog nije uvredio, a zatim odlučno demantovao Radulovićeve tvrdnje o trošenju državnog novca.

20:28 - Tokom odgovora mandatara Aleksandra Vučića lideru pokreta DJB Saši Raduloviću došlo je do smeha u sali kada je Radulović podigao knjigu poslovnika za prigovor u trenutku kada je kamera skrenula ka njemu. Na to je reagovao i Aleksandar Vučić.

"Dragi prijatelji svi ste videli da oni gledaju kameru kada je ona tu i onda je podignu jer im je teško da drže knjigu od 50 grama u ruci. Ja nisam ovde zbog kamere i prenosa, ali oni jesu!", rekao je Vučić.

Nakon toga svi poslanici DJB su ustali sa podignutim poslovnicima, što je izazvalo novi smeh u Skupštini Srbije.

20:15 - Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića sličan kao i pre dve godine.

19:52 - Mandatar Aleksandar Vučić izvinio se narodnim poslanicima ako su u njegovim rečima "sram te bilo" osetili nepoštovanje.

19:27 - Lider SPS Ivica Dačić rekao je da će ova partija glasati za izbor nove vlade, što "nije ništa novo".

"Mogu sa zadovoljstvom da kažem da je poslednje četiri godine došlo do konsolidacije javnih finansija i bitnih poteza na unutrašnjem, regionalnom i spoljnopolitičkom planu. Pozicija Srbije je danas neuporediva u odnosu na vreme od pre nekoliko godina", rekao je Dačić.

19.19 - Maja Gojković je opomenula poslanike i upozorila da ne smeju ići van granica pristojnosti i posebno upozorila da se ne smeju pominjati i vređati deca.

19.12 - Mandatar Vučić je optužio Pajtića da mu napada dete jer je lider DS izjavio da je za ministra prosvete postavljen direktor škole u koju je išao sin mandatara.Na navode Pajtića mandatar je oštro reagovao poručivši Pajtiću "Sram vas bilo!"

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

19.00

- Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenio je danas da su politika i sastav buduće vlade Srbije loši i istakao da je veliko pitanje legitimitet Skupštine. On je konstatovao da Vučićev ekspoze sadrži i borbu protiv korupcije, ali Vučić nije objavio ni jedan od tajnih ugovora potpisanih tokom vlasti SNS - o Beogradu na vodi, Etihadu, Železari Smederevo. Pajtić je kazao da se o rušenju u beogradskom naselju Savamala govori na podsmešljiv način, kao o rušenju tri barake, i istakao da je time porušen pravni poredak države.

Vučić je oštro odgovorio rekavši da on nije ukrao ni jedan jedini dinar, a da su zato Pajtić i DS "ostavili pustoš za 16 godina vladavine". On je ukazao na nenamensko trošenje u lokalnim samouprava u kojima je vladala DS, i naveo da su demokrate išle toliko daleko, da su jedan fudbalski klub pretvorile u javno komunalno preduzeće.

18.54 - Lider DS Bojan Pajtić danas je naveo da je sunovrat u državi mandatar Aleksandar Vučić nasledio sam od sebe, da se danas lošije živi, kao i da je javni dug povećan, a da se samo za vreme trajanja ekspozea Srbija zadužila dva miliona evra.Pajtić je tokom skupštinske rasprave kazao da podržava borbu protiv korupcije, ali je istakao da je Vučićeva vlada imala niz tajnih ugovora poput Beograda na vodi, prodaje zemljišta Arapima, za Železaru Smederevo i Er Srbiju.

18.30 - Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić je izjavio danas da je policija obradila predmete 24 sporne privatizacije te da je u osam slučajeva već stiglo do utuženja."Policija je obavila sve što je trebalo po tom pitanju i mislim da su za osam od 24 predmeta stigla utuženja odnosno optužnice i optužni predlozi, za oko šest je rečeno da nema bića krivičnog dela, dok za ove druge još nema odluke tužilaštva", rekao je Vučić u skupštini.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Mandatar Aleksandar Vučić upozorio je danas da bi carinska zaštita srpskog tržišta u odnosu na EU zatvorila našu privredu koja, primetio je, ne može da bude samodovoljna. Kada je reč o subvencijama fabrikama, poput onih od 10.000 evra po radnom mestu, Vučić je rekao da je takav aranžman dogovoren samo sa tri fabrike i konstatovao je da plate jesu niske, ali da je državi vraćeno mnogo više nego što im je ona dala."Zašto ne možemo bez toga? Ne možemo jer će nam konkurencija sve oteti, i Bugarska i Rumunija i Makedonija", rekao je Vučić.

18.09 - Mandatar Vučić se javio za reč i rekao da što se tiče fondacije gospođe Nikolić, ona je finansirana različitih kompanija, od naših prijatelja spolja.

"Taj novac trošen je na bolnice i video sam da se mnogo majki i dece raduje onome što je ona uradila. Nemam ništa protiv, bez problema ćemo proveriti gde je svaki dinar otišao. Što se tiče izbora, kandidovaćete se, baš onako kao što ja neću. Za razliku od drugih, ja sam svaki dan 15 godina proveo sa gospodinom Šešeljem, tako da znam da će se kandidovati", rekao je Vučić.

18.05. Greška je što dajemo novac za Crvenu zvezdu i Partizan, ali nemam snage da to odbijem, izjavio je danas mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.Vučić je, odgovarajući lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u vezi sa kritikama na izdvajanje države za javna preduzeća i trošenje njihovog novca, rekao da su ta davanja desetostruko smanjena.Vučić je rekao da je tačno da država, kroz javna preduzeća, daje novac sportskim klubovima i reprezentaciji, ali i da je greška što taj novac odlazi i u Crvenu zvezdu i Partizan.“Ja sam kriv za to. Nemam snage da to odbijem, jer će mi svako reći da su uspešno postojali 70 godina i da smo ih mi ugasili. Jednostavno za to nemam snage”, rekao je Vučić.

18.00 - Mandatar nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Rusija odobriti uvoz kragujevačkih fijata 500.On je rekao da će na jesen Srbiju posetiti premijer Rusije Dimitrij Medvedev i da će Srbija dobiti mogućnost da izvozi automobile iz Kragujevca.Vučić je rekao i da Srbija nije uspela da obezbedi plasman mleka i mlečnih proizvoda na rusko tržište, ali da će i to biti rešeno pre dolaska Medvedeva.

17.30 - Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić izjavio je danas da dugoročna stabilnost nema alternativu i da je na budućoj vladi da povuče oštre poteze i nastavi reformski kurs uprkos otporima koji se očekuju. "Trebaju nam strane banke, svež kapital, treba nam finansijsko tržište, tržište kapitala", rekao je Krkobabić navodeći da i reforma javnih preduzeća predstavlja "ključ svih ključeva", međutim, primetio je da su pojedini u skupštini i to komentarisali vrlo površno kroz to ko će biti direktor.

16.22 - Vučić je na to odgovorio da je važno da građani čuju gde bi Srbija završila da je u rukama drugih.

Gospodine Martinoviću, ona bi nestala za 24 sata. To je na nivou deteta, mislio sam da je to nemoguće čuti u Srbiji u 21. veku. Pogledajte, počeli smo od toga šta kaže dramski umetnik, o vama nema ni dramskog niti bilo kog drugog umetnika koji bi na vas trošio reči. Predsednik vlade u tehničkoj vladi ima mnogo manja ovlašćenja. Kažete, mogli smo rekonstrukcijom bez izbora da sastavimo novu vladu. Još ćemo da pričamo o izboroj noći. Kažete, bela kuga o kojoj govorite je ozbiljan problem i nemamo gotovo rešenje. Sva rešenja koja sam čitao nisu dovoljno dobra, zato smo se dogovorili da se jedan član vlade bavi tim problemom. A šta ste nam vi ponudili, ministarstvo za brigu o porodici, pa da trošimo još malo državnih para? E nećemo, ne treba nam ministarstvo nego rešenja", naveo je Vučić.

16.02 - Sledeći za reč javio se Boško Obradović iz Dveri, koji se osvrnuo na to što u ekspozeu nema povlastica za osnivanje porodice, trudnice, kao ni ponude rešenja za zaduežene u švajcarcima.

Obradović je dodao da postoje dve Srbije, ona u stvarnosti i ona druga u ekspozeu.

15.26 - Mandatar se javio za reč kako bi odgovorio Lapčeviću, koji je rekao da su imali posle izlaganja čitavu noć i sve do jutra da pripreme raspravu.

"Žalite se što ste kasno dobili ekspoze. A da ja vas pitam kad ste vi ili bilo ko drugi davao drugima ekspoze, pa nisu", dodao je Vučić.

15.16 - Pri posle pauze javio se Milan Lapčević iz DSS koji je rekao da je ekspoze imao previše nepotrebnih detalja i uputio žalbu jer je njegovo izlaganje trajalo 6 sati, a zakazana rasprava sat vremena manje od toga. Lapčević je dodao da DSS neće glasati za novu vladu.

15.03 - Posle pauze nastvljena je rasprava poslanika.

14.00 Određena je pauza u radu Narodne skupštine u trajanju od sat vremena.

13.52 Na Markovićev stav o kandidatkinji za ministarku Ani Brnabić nadovezao se i sam mandatar Vučić i ponovio da mu je zadovoljstvo što je Brnabićeva prihvatila njegov poziv, kao i da je od početka prema njemu bila veoma ljubazna i fina.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"To ne znači ni da smo legalizovali gej brakove niti da ćemo to učiniti. Ana nije LGBT ministarka, ona je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, naravno ukoliko je vi u skupštini izaberete. Ona je tu zato što ima znanje i umeće, a ne zbog toga što je muškarac ili žena, ove ili one seksualne orijentacije", pojasnio je Vučić.

13.30 Za reč se prijavio lider JS Dragan Marković, koji je najavio podršku predlogu vlade mandatara Vučića.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Za stabilnost naše države najvažnija je stabilnost dinara. Korisnicima kredita u dinarima se rata nije povećavala. Takva politika je privlačila strane investitore, a bez njih mi danas ne bismo imali suficit u budžetu. Siguran sam da će i domaći investitori imati ista prava kao i strani. Drago mi je i što ste pomenuli povećanje plata i penzija u ekspozeu, što mi, kao koalicioni partneri, podržavamo. Moramo osposobiti mlade ljude za rad, kako bi ih neko od privatnika primio, to nam je u ovom trenutku najveći problem.

Što se Hrvatske tiče, ona ne radi sama, srpski narod pamti sve. Mi iz JS imamo stav i o tome i o Haškom tribunalu, kao sudu napravljenom za Srbe", kratko je prokomentarisao Marković.

Lider JS se osvrnuo i na kandidatkinju za novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, koja se otvoreno deklarisala kao gej, rekavši da je njegov i stav JS po tom pitanju jasan.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Nemamo mi ništa protiv tih ljudi. Ako su stručni, neka vode određene resore, ali nikada nećemo podržati Gej paradu ni homoseksualne brakove", poručio je Marković i pozvao i ministarku Brnabić da ga podrži aplauzom i bude njegov gost u Jagodini.

"Neću više o...", nastavio je Marković, na šta ga je Vojislav Šešelj prekinuo upadicom: "... o seksu?!"

13.21 Repliku je dobio lider radikala Vojislav Šešelj koji je naveo da "nije imao pojma da Čedomir Jovanović toliko žali što nije ministar".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"U Busije nisam bio pozvan, a žarko sam želeo da odem. Tamo sam imao priliku da se sretnem sa Jovanovićem, pa da urgiram kod Aleksandra Vučića, čiji sam, kako on reče, stranački šef bio, i zamolim ga da uzme Čedu u vladu, pa da Čeda dovede Čumeta i da lepo asfaltiraju celu Srbiju, kako su nekada to radili. Zorana Mihajlović ionako nije htela da ostane u vlasti, taman su mogli ministri da budu Čeda i Čume, pa da vidite kako bi sve dobro bilo", replicirao je Šešelj.

13.01 Mandatar Vučić uključio se u raspravu sa Čedomirom Jovanovićem, rekavši da ne može da odgovori na sve njegove navode.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ponekad je potrebno i menjati energiju i uneti svežinu u vladu. Neko nije ministar samo zato što je loše radio, postoje i drugi razlozi. Mislim da će prošla vlada ući u istoriju, pre svega zbog rešavanja deficita i brzog oporavka privrede. Što se tiče pitanja Kosova, jedino rešenje koje bi preseklo Gordijev čvor bilo bi da vlada učini priznanje Kosova. Vlada to ne može i neće učiniti. Tu postoji možda i moj patriotski poriv, ali nije samo to. Profesionalno najteži dan mi je bio kada sam ljudima u Kosovskoj Mitrovici morao da objasnim Briselski sporazum, ali sam im tada, iako sam trpeo najteže psovke i uvrede, obećao da će nam on biti kao Sveto pismo", istakao je Vučić.

On se osvrnuo i na trenutnu situaciju u BiH, koju je ocenio kao znatno kompleksniju.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Uspeli smo da obezbedimo dobre odnose sa Republikom Srpskom, da joj pomognemo da izađe iz turbulentnih kriza. Za razliku od drugih, ja nemam problem sa time što ste Vi išli u Busije. Razmislite, gospodine Jovanoviću, dokle bi nas dovelo da vodimo drugačiju politiku, jer dobro znate kakav je odnos našeg naroda prema stranim silama. Jedino je moguće da održavamo dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ali da za strateški cilj imamo EU. Da pitamo narod na referendumu, ja bih sigurno izgubio", zaključio je mandatar i naglasio da nikada više neće dozvoliti da se ponovi "Oluja", jer politike sukobe ne sme biti, pošto je to najmudrija politika i najracionalnije rešenje.

12.29 U raspravu se uključio poslanik LDP-SDA Sandžaka Čedomir Jovanović koji je naveo da atmosfera rasprave na današnjoj sednici tačno oslikava atmosferu u društvu i državi.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Kada ste došli na vlast, na sličan način ste govorili o problemima u zemlji kao što smo to činili i mi. Zbog toga želim da Vas vratim na taj put, gospodine Vučiću, jer mi danas ne govorimo o uzroku svih tih problema. Vi čak niste ni apelovali ni insistirali na promenama. Govorili ste o mentalitetu i potrebi da se on menja, ali uništeno obrazovanje, propala industrija, oronuli putevi, sve to ima uzrok u pogrešnoj politici. To ne može da promeni opozicija, morate Vi", smatra Jovanović.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Lider LDP je istakao i da žali što sa mandatarom nije uspeo da sklopi dogovor.

"Žalim što nismo uspeli da se dogovorimo, ne o vladi ili meni kao ministru, već o načinu rešavanja problema, jer do sada u tome nismo bili uspešni. Šta ćemo uraditi sa tim Gordijevim čvorom Kosovo? Jer mi ga i dalje imamo u preambuli Ustava, a ono učestvuje kao samostalna država na Olimpijadi", pitao je on.

12.37 Poslanik SRS Vojislav Šešelj reklamirao je povredu Poslovnika i naveo "da niko ne može da prekine poslanika, ali ni da mu zabrani da aplaudira".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Molim predsednicu parlamenta da upozori goste, koji su ovde neutralni, da ne mogu da aplaudiraju, kao što ne mogu ni da glasaju", naveo je Šešelj, sa čime se Gojkovićeva složila i zamolila prisutne na galeriji da to ubuduće ne čine.

12.20 Poslanica Pokreta DJB Branka Stamenković reklamirala je povredu Poslovnika o radu Narodne skupštine.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Nije dozvoljeno direktno obraćanje poslanika jednih drugima, kao ni direktno obraćanje mandatara poslanicima", podsetila je ona, na šta je predsedavajuća Maja Gojković precizirala da je na današnjoj sednici to teško izvodljivo, jer poslanici postavljaju pitanja mandataru, a on im odgovara.

12.03 Mandatar Aleksandar Vučić zatražio je reč kako bi odgovorio na navode poslanika SDS Marka Đurišića.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Razmišljao sam da li da uopšte odgovaram onima koji juče nisu slušali ono što sam govorio, ali odgovoriću, zbog građana Srbije i ozbiljnosti tema. Govorio sam o poljoprivredi, reindustrijalizaciji... Citirali ste sebe odnekud, a ne mene. Subvencije su smanjene, dajemo ih još samo za sitnu mehanizaciju, u skladu sa finansijskim mogućnostima. Kažete da je strašno što smo čekali vladu, a sve vaše vlade smo čekali do tih granica da su još u staroj zgradi skupštine iz drugih stranaka nas molili da vas pustimo, da se izglasaju pre ponoći i isteka roka", rekao je Vučić i dodao da je njegova vlada izgradila najviše puteva od svih prethodnih vlada, dok ga je Marko Đurišić iz SDS podsetio da su "svi ti projekti dogovoreni, započeti i projektovani 2009. i 2010. godine".

11.43 U raspravu se uključio poslanik SDS Marko Đurišić, koji je pitao zašto se od izbora toliko čekalo do predloga nove vlade.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Većina ministara su stari. U ekspozeu smo čuli mnoge stvari koje smo slušali i pre dve godine, ali sada sa novim rokom, opet u nekoj daljoj budućnosti. Recimo - plate. Da li će plate na kraju 2016. godine biti veće nego u aprilu 2014, kako je to obećavano u prethodnom ekspozeu? Neće. 150.000 više ljudi živi gore nego pre dve godine, a dva miliona živi na granici siromaštva. U predlogu koji smo čuli nema najave strategije da se preokrene loš trend, koji traje već 4 godine. Ja pozivam mandatara da upravo borba protiv siromaštva bude jedan od prioriteta nove vlade. Ono što bi moglo da pomogne je povećanje minimalne cene rada, i to je jedini deo o kome je Vučić juče govorio, ali se ni na to nije obavezao", podsetio je Đurišić i na kraju naveo da poslanička grupa SDS svojim glasovima neće podržati izbor nove vlade.

11.17 Mandatar Aleksandar Vučić nadovezao se na izlaganje poslanika LSV-Zeleni Nenada Čanka, rekavši da "voli njegov zdrav humor, ali da ne razume trend da se ismevaju oni koji su vredni i žele da rade".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Vlada je nova, drugačija, ali je logično da tu ima i nekih starih lica, jer smo sa njima na izborima tražili podršku naroda. Bila bi prevara građana da sam doveo samo nove ljude. Ja sam najoštriji kritičar onoga gde nismo pokazali dovoljno rada i truda, ali želim i da pohvalim ono što je dobro. Nisam od onih koji iz kreveta u 10 časova ujutru nešto tvitnu i misle da su dovoljno uradili za danas. Što se tiče Vojvodine, volim je isto kao i Vi, koreni su mi odatle. Ne dozvoljavam da Vojvodinu volite više od mene. Naš posao je da jednako tretiramo svaki deo Srbije, a verujem da sam se tako i ponašao", odgovorio je Vučić Čanku.

Tokom rasprave oko džudistkinje sa Kosova Majlinde Kelmendi, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Vučić je istakao da zbog priče o tome ko je odakle niko nikoga ne treba da naziva Hitlerom, aludiravši na opasku kojom je Čanak komentarisao postupke direktora srpske kancelarije za KiM Marka Đurića, koje je ocenio kao diskvalifikaciju nastupa albanskih olimpijaca.

"Kosovo je po Ustavu deo Srbije", naglasio je Vučić.

11.03 Poslanik LSV-Zeleni Nenad Čanak istakao je da nova vlada "i nije tako nova, s obzirom na to da je čine isti koalicioni partneri kao i u prethodnoj". Stoga je želeo da podseti na rad prošle vlade.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Meni smeta što mandatar Vučić ni na jednom mestu ne pominje reč Vojvodina, već uvek termin "pokrajina". To može delovati kao semantički problem, ali je, zapravo, mnogo dublji. Takođe, zanima me pitanje mađarskog modela rešavanja pitanja državnog zemljišta, da se donesu zakoni kojima će se zabraniti prodaja zemlje strancima, barem na određeni rok. To pozdravljam, ali se do tog modela došlo promenom mađarskog Ustava, pa me interesuje da li to podrazumeva i promenu našeg Ustava. To je opasno i neodgovorno, ako se tim putem dolazi samo do jeftinih dnevno-političkih poena", upozorio je Čanak.

10.48 Reč je dobio mandatar Aleksandar Vučić, koji je želeo da potvrdi uverenje poslanika Balinta Pastora da će Ipsilon krak biti dovršen.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"To je važna stvar za Mađare na severu Bačke, ali i za investitore i celu Srbiju. Skoro svi investitori su mi se žalili da gube i mnogo vremena i novca na gorivo. Koridori 10 i 11 su apsolutni prioritet, ali je gradnja veliki problem, kao i nedostatak novca. Kada ljudi budu mogli da auto-putevima stignu sat vremena brže i neuporedivo sigurnije nego pre, biće zahvalni državi i neće mi se smejati što otvaram 6 kilometara tamo nekog puta", objasnio je Vučić.

On se osvrnuo i na nesavestan rad brojnih gradonačelnika širom Srbije, zbog kojih ispaštaju ne samo opštine, već i celokupna država.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Pojedinci su uzimali fiktivne računa da su popili 165 tuborg piva u istoj kafani i 132 kafe, a onda im se taj tuborg nije svideo, pa su popili 19 drugih piva. Namera nam je da menjamo Zakon o finansiranju opštinskih samouprava, jer mislimo da se deo novca nesavesno troši, ali i zato što je to važan uslov za podršku MMF. O tome ćemo razgovarati i sa novom ministarkom, ukoliko dobije vaše poverenje u skupštini. Beogradu će proporcionalno biti uzeto najviše, 30-35 odsto novca iz budžeta, jer mu najviše i dajemo", naveo je mandatar.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vučić je, takođe, dodao da je potrebna privatizacija u sportu. Što se tiče zakona o finansiranju sporta, o kome je govorio poslanik NS Velimir Stanojević, mandatar je rekao da misli da "Zvezda" i "Partizan" ne mogu da nađu sponzore, pa onda uzimaju od države.

"Mi kao država plaćamo reket. Dajemo pare tim klubovima, a ne znam na osnovu čega ih dajemo. I problem je što tako nismo pravedni prema drugim klubovima. Onaj ko hoće da pravi klub, neka plati", rekao je on tokom rasprave u parlamentu i istakao da "barem nikome ne plaća da ne viče "Vučiću, pede*u".

10.30 Poslanik Nove Srbije Velimir Stanojević takođe je najavio podršku te poslaničke grupe predlogu mandatara Aleksandra Vučića.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Podržaćemo novu vladu, pre svega zato što smo bili deo izvršne vlasti od 2012. godine do danas, ali i zato što je vlada u protekle 2 godine vratila nadu građanima Srbije. Zatekla je tešku situaciju u zemlji, ali se sada vidi svetlo na kraju tunele", naveo je Stanojević i podsetio da je Srbija lider i zemlja sa najbržim privrednim rastom u regionu.

10.10 Reč dobijaju ovlašćeni predstavnici poslaničkih klubova, kojih ima 16. Oni imaju ukupno pet sati za svoja obraćanja, a za načelnu raspravu potom ostaje još pet sati.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Podršku novoj vladi na samom početku najavio je poslanik SVM-PDD Balint Pastor. On je pohvalio i rad vlade u prethodnom sazivu, pogotovo usvajanje dokumenta o položaju nacionalnih manjina i otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije EU.

10.06 Nastavljena je Prva posebna sednica Narodne skupštine u 11. sazivu i otvoren pretres o programu i kandidatima za članove nove vlade. Mandatar Aleksandar Vučić u parlament je stigao oko 9.40 sati.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Sednicom predsedava predsednica parlamenta Maja Gojković.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

09.15 Poslanici i kandidati za ministre u novoj vladi polako pristižu u skupštinske klupe.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track