SEDNICA SE PRETVORILA U CIRKUS Radulović: Zovete me Kradulović! Rističević: Ne, već Rasulović!
Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

Burna rasprava o amandmanima

SEDNICA SE PRETVORILA U CIRKUS Radulović: Zovete me Kradulović! Rističević: Ne, već Rasulović!

Politika -

Skupština Srbije trebalo bi danas da izabere tužioca za ratne zločine, a zasedanje je počelo raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o sudijama koje predviđaju da mandat predsednika suda traje četiri godine, uz mogućnost da još jednom bude izabran za predsednika tog istog suda.

Na predložene izmene zakona podneto je više od 30 amandmana.

UŽIVO PRENOS ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

Raspravu o predloženim amandmanima tokom pre podneva obeležile su žučne polemike poslanika vladajuće koalicije i opozicije, pljuštale su i uvrede, a sukob je kulminirao na relaciji Saša Radulović - Marijan Rističević, nakon čega je predsedavajući Parlamentom Veroljub Arsić čak morao i da odredi pauzu u radu u trajanju od 5 minuta.

Veroljub Arsić, Foto: Dragan Kadić

Naime, poslanik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović burno je reagovao na ironični nadimak koji su mu dodelili poslanici vladajuće SNS - "Saša Kradulović", da bi se u raspravu uključio i predsedavajući Arsić, pitajući Radulovića zašto se u tome pronalazi, te zahteva repliku. Odmah potom obratio se Rističević tvrdnjom da nikada predsednika opozicionog pokreta nije nazvao "Kradulovićem".

Saša Radulović, Foto: Printscreen

"Ja sam govorio o izvesnom predsedničkom kandidatu koji je 2. aprila pobedio na izborima - Saši Rasuloviću, a ne Kraduloviću", uzvratio je Rističević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetimo, Vlada Srbije predložila je 20. aprila parlamentu dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Milan Petrović je aktuelni rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu Pre glasanja o 44 tačke dnevnog reda, među kojima je i izbor tužioca za ratne zločine, poslanici treba da razmotre oko 30 amandmana na izmene i dopune Zakona o sudijama, koje je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

POSLANICI O IZBORU TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE: Narodna skupština danas nastavlja zasedanje

Tim predlogom predviđeno je da se predsednici sudova ubuduće biraju na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dosadašnjim zakonskim rešenjima predsednici sudova birali su se na period od pet godina i nisu mogli ponovo da budu izabrani na tu funkciju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dopunama tog zakona predviđeno je i da predsedniku suda koji u toku mandata navrši radni vek, sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju istekom mandata predsednika suda.

SKUPŠTINA ZASEDA NAREDNOG ČETVRTKA: Poslanici 11. maja o tužiocu za ratne zločine, ovo su kandidati

Odluku o prestanku funkcije predsednika suda donosi Skupština Srbije.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track