SLOBA TEŠKO PODNEO ĐINĐIĆEVU SMRT: Ekskluzivna ispovest Biljane Plavšić o Hagu!
Foto: Reuters, Profimedia

Bivša predsednica RS otkriva!

SLOBA TEŠKO PODNEO ĐINĐIĆEVU SMRT: Ekskluzivna ispovest Biljane Plavšić o Hagu!

Politika -

Neki su uz pečenje slavili ubistvo srpskog premijera, ali ja sam bila uplakana, otkriva bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić u ekskluzivnom intervjuu za srpski Njuzvik!

Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević nije tokom devedesetih godina imao reči hvale za nekadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića, ali je ipak žalio kada je u Hagu saznao da je on ubijen!To je u intervjuu za Njuzvik otkrila bivša predsednica Republike Srpske i haška osuđenica Biljana Plavšić, koja se 12. marta 2003, kada je ubijen Đinđić, sa Miloševićem nalazila u pritvoru u Hagu. Ona je takođe kazala da se jedan pritvorenik radovao Đinđićevom ubistvu i da je to čak slavio uz pečenje.Hteo ju je za opozicionara- Ja uplakana, a Milošević stoji pored mene i kaže: „Ne razumem kako se neko može radovati nečijoj smrti.“ Eto, i Miloševiću je bilo žao Đinđića iako su bili politički protivnici - kazala je Plavšićeva.Inače, nekadašnja predsednica RS, koja je na tom mestu 1996. nasledila Radovana Karadžića, tokom devedesetih se oštro suprotstavila politici Slobodana Miloševića, ali ga je kasnije ipak srela u Hagu.- Meni je Miloševića bilo žao i to sam mu tamo i rekla. Govorila sam mu da se u zatvoru ništa ne može izdržati bez vere i božje pomoći, ali on to uporište nije imao. Zamislite, šutirao je po ćeliji Sveto pismo koje mu je Amfilohije doneo. Videla sam tu knjigu na podu njegove ćelije i pitam čoveka koji mu čisti koja je to knjiga, a on mi kaže - Sveto pismo - navela je ona.Takođe, otkrila je i da joj je Milošević devedesetih nudio novac da bi ga kritikovala, kao i da ju je, nakon što je 1998. izgubila izbore u Republici Srpskoj, pozvao da pređe u Beograd.- Rekao mi je: „Banjaluka je mala sredina za vas, dođite u Beograd.“ Pitao me čak i da li mi trebaju kuća, kola - otkrila je Plavšićeva.Ludo voleo MiruGovoreći o nedavnim tvrdnjama Miloševićevog lekara Vukašina Andrića da je u Hagu bivši šef Srbije „ubijen droperidolom“, ona kaže da su te sumnje opravdane. Plavšićeva je otkrila i da je bivši predsednik Srbije bio mnogo slab na svoju suprugu Miru Marković i da ju je „ludo voleo“.Plavšićeva je ispričala i kako je u Hagu srela Nasera Orića, ratnog komandanta jedinica Armije BiH na teritoriji Srebrenice.- Srela sam Orića u Hagu. Ide s jednim Srbinom, koji mu je bio profesor u školi i koji mi kaže: „Da vas upoznam, ovo je moj đak.“ Orić pruži ruku, a ja kažem: „Ovu krvavu ruku ja neću da prihvatim.“

Nečuveno Metodi glavne haške tužiteljke DEL PONTEOVA HTELA DA ME POTKUPI CIGARAMAPlavšićeva se 2001. dobrovoljno predala Hagu, priznala krivicu i dobila 11 godina zatvora, a kaznu je odslužila u Švedskoj. Kako je ispričala u intervjuu Njuzviku, tadašnja tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte htela je da je kupi boksom cigareta kako bi prisnije sarađivala s njom, a na kraju ju je, kako kaže, čak i mučila da bi je naterala da svedoči protiv Miloševića. Plavšićeva na to nije pristala.- Dva dana, odnosno ukupno osam sati, Karla del Ponte me je mučila i terala da svedočim. Pitala sam je otkud taj sadizam... U jednom momentu je bila toliko nasilna da je skočila sa stolice i krenula ka meni, skoro da je htela da me udari. Na stolu je bila neka velika pepeljara, koju sam, da je načinila još dva koraka ka meni, htela da joj olupam o glavu. Srećom, moj advokat je bio tu i predložio je pauzu, te se to zaustavilo - otkrila je ona.

Zaradili na muci narodaKARADŽIĆ I KRAJIŠNIK SU RATNI PROFITERIBivši predsednik RS Radovan Karadžić i bivši šef tamošnje Skupštine Momčilo Krajišnik su profitirali u ratu devedesetih, ocenila je Biljana Plavšić. Za muke naroda, kaže ona, skoro da nisu marili, a Karadžić je tih godina često znao da kaže: „Neka narod ide u p. m.“:- Njih dvojica su odlučivali o svemu i iz svega profitirali. Najpouzdanije i detaljne podatke o njima dobila sam od njihovog saradnika Miloševića. On mi je rekao da se Krajišnik i Karadžić bave švercom, da brat jednog drži granicu prema Crnoj Gori, a da je brat drugog na graničnom prelazu Rača. Na to sam mu samo rekla: „A to ste im sve vi omogućili.“

O Radovanu KaradžićuNEVIĐENA KUKAVICAStrašna kukavica. Nisam videla krupnijeg čoveka, a veću kukavicu. Sedeli smo jednom na Palama kad se zapucalo, bilo nas je dosta, ali je on jedini skočio i sakrio se iza ormana, mi ostali se nismo ni pomakli. Na kraju je ispalo da su svatovi zapucali. A to da je kukavica pokazao je i skrivanjem od Haga.

O Ratku MladićuHRABAR VOJNIK I VELIKI PATRIOTAHrabar i savestan vojskovođa. Pravi vojnik, veliki patriota, čovek za čije se prste nijedan dinar nije zalepio. Inače, mislim da bi Hagu bilo pametno da mu dozvoli lečenje u Rusiji da im se ne bi dogodilo isto što i s Miloševićem, kog nisu pustili na lečenje, pa je umro.

O Momčilu KrajišnikuFINANSIJSKI MOĆANBio je moćan čovek. Finansijski moćan. Ljudi su mu verovali i kad je trebalo nešto da se završi za nekog u to ratno vreme, govorilo se: „Idi kod Mome.“ Sećam se da sam ga upoznala 1990. na Aranđelovdan, i to na slavi kod Karadžića. Bio je neprikladno obučen, čudan, mračan čovek, još sa onim obrvama...

O Željku Ražnatoviću ArkanuDA NIJE UBIJEN, ZAVRŠIO BI U HAGUKad sam ga upoznala, pitala sam ga da li mu je to Arkan ime ili prezime. Kasno sam saznala šta je radio, da je činio zločine... Ali da vam kažem, u Bijeljini ne bi bilo Srba da nije bilo Arkana. Inače, da nije ubijen, Arkan bi sigurno završio u Hagu.

VESTI KURIR TV 31.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track