SLOBA U ŠETNJI ZATVORSKIM KRUGOM: Mačak, vidi, počeo sam da se hladim
Foto: Kurir

SERIJAL Milošević: Život u zatvoru

SLOBA U ŠETNJI ZATVORSKIM KRUGOM: Mačak, vidi, počeo sam da se hladim

Politika -

Tokom boravka u CZ Milošević se zbližio sa nadzornikom Miodragom Savićem, zvanim Mačak. S njim je svakodnevno šetao dva sata, a jednom prilikom mu se požalio da mu je temperatura pala na 35 stepeni.

Prema svedočenju tadašnjeg upravnika Dragiše Blanuše, bitne su mu bile dve stvari - svakodnevne posete supruge Mirjane Marković tačno u podne, kao i dvočasovne šetnje u zatvorskom dvorištu sa nadzornikom Miodragom Savićem, zvanim Mačak.Mačak i Milošević provodili su mnogo vremena zajedno i razgovarali o najrazličitijim temama, pa se tako tokom jedne šetnje bivši predsednik interesovao za lidera radikala Vojislava Šešelja.

Ovako je Sloba svakog dana šetao
Ovako je Sloba svakog dana šetao

Hranio golubove- Pitao je Mačka kako se Vojislav Šešelj ponašao u zatvoru, kakav je apetit imao i da li je oslabio. Onda je konstatovao kako je šteta što nije video Vojislava Šešelja da ga posavetuje šta mu sve treba u zatvoru - preneo je jedan od razgovora Blanuša u knjizi „Čuvao sam Miloševića“.Ipak, da se i sam brzo prilagodio novonastaloj situaciji i skromnom domu od 14 kvadrata, svedoči činjenica da je čak umeo i da zapevuši starogradske pesme dok je prao sudove. Često je prao ruke i zube, nameštao je krevet, uredno pakovao svoje stvari u platneni karirani kofer i nikada nije koristio kasetu za garderobu. Učestvovao je čak i u redovnom subotnjem sređivanju ćelija.Međutim, znao je i po dva sata nepomično da sedi na krevetu i gleda u jednu tačku.- Uvek je ležao okrenut zidu, opružen i ponekad je hrkao - preneo je upravnik.Ipak, omiljeni deo zatvorskih aktivnosti bile su mu šetnje u jednom od dvorišta. Tokom šetnje osmog dana boravka u zatvoru na šetalištu je zatražio da mu neko donese stari hleb iz sobe.- Želeo je da nahrani golubove, kojih u tom krugu ima prilično. Udovoljeno je njegovoj želji. To je potom radio svakog narednog dana, do kraja boravka u zatvoru - svedoči Blanuša.Jednog popodneva, dok je hranio jato golubova, posebno mu je za oko zapala jedna golubica. Od toga dana, posebno se trudio da prvo nju nahrani, a tek onda ostatak jata.

Savetovao ga da se oženiKoliko je Miloševiću bio važan čuvar Savić, najbolje govori ova epizoda. Naime, Mačak je jednog dana zakasnio kod Miloševića, koji je to odmah primetio.- Mačak, uplašio sam se da ti se nešto nije dogodilo - rekao je kada ga je video.Jednom prilikom, a bio je to Miloševićev 24. dan u zatvoru, lekar mu je izmerio pritisak, puls i temperaturu. Imao je 35,3. Rekao je:- Mačak, vidi, počeo sam da se hladim.Inače, Milošević se veoma iznenadio kada je čuo da nadzornik Mačak stanuje u samom zatvoru, u bloku u kom ima dosta službenika koji tu žive u izuzetno lošim uslovima. Milošević mu je savetovao da bi bilo dobro da se „što pre oženi“. S Mačkom je razgovarao čak i o izborima u Crnoj Gori, ali i o Mačkovom rodnom selu u okolini Pljevalja. Poslednji razgovorKada su se poslednji put sreli i pozdravili, jer je Savić odlazio na odmor, 28. juna, Milošević mu je rekao:- Kada se budeš odmarao ispod onih jela i borova iznad izvora o kojem smo pričali, duboko udiši miris iglica i napij se, molim te, vode za mene - rekao je Mačku misleći na mirise i vodu njegovog rodnog kraja.

Donosili mu obroke... Milošević jeo meso, voće, a pio je samo prolom vodu
Donosili mu obroke... Milošević jeo meso, voće, a pio je samo prolom vodu

Zatvorska hranaKAČAMAK JEO PRSTIMAZatvorsku hranu nije odbijao, naprotiv, posebno je hvalio pasulj, za koji je govorio da bi mogao da ga jede svakoga dana. Kačamak mu se ipak nije dopao.- Prvi put u životu jedem bez viljuške i noža, prstima - rekao je kada mu je jedne večeri poslužen kačamak.Ipak, prvog dana boravka prihvatio je sugestiju uprave da mu supruga Mirjana Marković donosi hranu. Od toga dana, ona mu je uglavnom za obroke donosila pečeno ili prženo meso, koje je on vrlo rado jeo, mnogo voća, sokova i neizostavnu „prolom“ vodu.

Vidoviti ŠešeljMOJE ODELO ČUVAJTE ZA SLOBUU istoj sobi u kojoj je Slobodan Milošević proveo poslednja tri meseca u Srbiji, ali pre njenog renoviranja, nekoliko meseci boravio je i Vojislav Šešelj. Dragiša Blanuša prisetio se kako su imali problem da Šešelju nađu broj odela koje mu odgovara, pa je nosio odelo za nekoliko brojeva manje. Navodno, često je stražarima i osuđenicima govorio:- Ovo odelo sačuvajte kada Milošević dospe ovde u zatvor, biće taman za njega - govorio je Šešelj pokazujući na kratke nogavice i rukave.

Berberin ga obrijaoMAJSTORE, IZVINI, NEMAM DA TE ČASTIM Jednog dana, bivši predsednik je tražio da mu dovedu ličnog berberina, koji ga šiša već duže od dvadeset godina, ali mu je Mačak u ćeliju doveo zatvorskog berberina Živojina, zvanog Žika.- Majstore, izvini, ovde nemam s čime da častim - rekao je Milošević kada je Žika završio posao.

Zatvor u PožarevcuKNEZ MILOŠ I PORODICAInteresantnog razgovora setio se Blanuša. Naime, Milošević mu je u jednom razgovoru ispričao zašto je knez Miloš pravio zatvor u njegovom rodnom Požarevcu. Navodno, da bi ako bude na robiji bio bliži svojoj deci. Milošević je dodao:- A ja sam hteo da iselim taj zatvor iz Požarevca.

Zdravlje Pregledali ga lekari na VMA PROBLEMI SA SRCEM I PRITISKOMPo dolasku u CZ Miloševića je pregledala dežurna lekarka, koja je ustanovila da ima malo povišen pritisak i tahikardiju. Međutim, desetog dana on je uputio pismo sudiji Goranu Čavlini da dozvoli njegovom lekaru, dr puk. Zoranu Mijailoviću, da ga posećuje jer se nije dobro osećao. Miloševićev lični kardiolog u zatvor je došao već sledećeg popodneva. Zbog povišenog pritiska i njegovog odbijanja da bude prebačen na VMA, zatvorska uprava je pozvala lekare iz KBC Dedinje, ali je Milošević ljutito odbio da ga pregledaju govoreći da su „svi iz DOS“ i da su nestručni.Dva dana kasnije prebačen je na VMA, u apartman u kom je nekada Tito boravio. Pregledao ga je tim stručnjaka sa VMA. Konzilijum lekara je konstatovao da postoje problemi sa krvnim pritiskom, srcem, anksioznošću, ali da lečenje u bolničkim uslovima nije neophodno.

EKSKLUZIVNO!

MAGAZIN STARS SAZNAJE: Folkerke na meti mafijaškog obračuna!

Kako Stars ekskluzivno saznaje, folk pevačice Goca Božinovska i Zlata Petrović su se pevajući na svadbi u Nemačkoj našle na udaru turske bande, koja je pokušala da se obračuna sa mladoženjom. Pored toga, objavljujemo šokantno otkriće zašto je Stoja pokušala da se ubije, otkrivamo kako je izgledala Aleksandra Prijović pre hirurških intervencija, a saznaćete i zašto Maja Nikolić veruje da neko pokušava da je otruje.O ovim i drugim uzbudljivim vestima sa srpske estradne scene čitajte svake srede u Starsu, najtiražnijem magazinu o poznatima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track