SMETA IM MRTAV MAJOR TEPIĆ Dačić: Odbili smo protestnu notu Hrvatske
Foto: Marina Lopičić

Zvanični Zagreb ljut zbog spomenika Milanu Tepiću

SMETA IM MRTAV MAJOR TEPIĆ Dačić: Odbili smo protestnu notu Hrvatske

Politika -

Zvanični Zagreb je juče, kako je to Kurir i najavio, uputio „oštar usmeni protest“ povodom odluke Vlade Srbije da podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću. Ovo je potvrdio potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Usmeni protest uručen je ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, koja je pozvana da hitno dođe u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Dačić je objasnio da joj je protest uručen sa obrazloženjem da je za Hrvatsku „neprihvatljivo podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom prouzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja, kao i neutvrđen broj regruta JNA, te da je takav akt srpske vlade štetan po dobrosusedske bilateralne odnose“.

- Naravno, naša ambasadorka u Zagrebu odbila je apsolutno te kritike izražene u protestu jer opšte je poznato da su hrvatske paravojne formacije, nakon napada i zauzimanja kasarne u Bjelovaru 1991, streljale četvoricu oficira JNA i da počinioci tog zločina, iako su poznati, do dan-danas nisu procesuirani. A da ne pričam kome se sve u Hrvatskoj dižu spomenici i spomen-obeležja sa ustaškim simbolima - rekao je Dačić.

On je istakao da „Srbija nikada nije osvajala Hrvatsku, a Hrvatska je sa Hitlerom osvajala Srbiju do Zemuna“.- A Hrvatska nama šalje proteste zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, koji je proglašen za narodnog heroja od Predsedništva SFRJ. To je tragikomično, ali pokazuje svu dubinu procesa koji postoje u Hrvatskoj - rekao jesrpski šef diplomatije.

POGLEDQAJTE BONUS VIDEO:

Ko je heroj Milan Tepić

B.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track