KAKO SU STRANKE DOČEKALE REZULTATE: SNS nije ni nazdravio, opozicija tvrdi da je pokradena
Foto: Zorana Jevtić

Kurir na licu mesta

KAKO SU STRANKE DOČEKALE REZULTATE: SNS nije ni nazdravio, opozicija tvrdi da je pokradena

Politika -

Iako je SNS ostvario ubedljivu pobedu, slavlje je izostalo. Opozicija odmah osporila rezultate glasanja

BEOGRAD - U izbornim štabovima sinoć je bilo mirno, bez obzira na izborne rezultate koji su tokom večeri stizali. Svi lideri opozicionih stranaka bili su kivni na uočene neregularnosti i tvrdili su da izbori nisu fer, pa čak i da su pokradeni. Nervoze je bilo najviše u štabovima onih stranaka koje su bile na ivici cenzusa. Za razliku od prethodnih godina, euforije zbog pobede nije bilo ni u SNS. Izvestilac EP za Srbiju došao je sinoć u štab SNS i čestitao Vučiću na pobedi.

SNS BEZ KOLCA I TRUBAČAIznenađujuće, u štabu SNS juče nakon proglašenja preliminarnih rezultata nije bilo euforije. Funkcioneri SNS čestitali su jedni drugima na pobedi, delovali su zadovoljno, ali je bilo primetno da je atmosfera u štabu bila mnogo manje eksplozivna i razigrana u odnosu na prethodne izbore 2012. i 2014.Za razliku od prethodnih godina, kad se nakon izbornih rezultata točio šampanjac i igralo kolo uz trubače, ovog puta naprednjaci su pobedu obeležili mnogo skromnije. Na trpezi su bili kanapei, posni i mrsni, rolnice i pitice, ali se ovog puta nije nazdravljalo. U izbornom štabu bio i Vučićev sin Danilo, a kasnije u toku večeri u prostorije SNS došao je i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je prokomentarisao da je tu da bi posmatrao kako teku izbori i „kako izgleda biti pobednik“.

SPS krio razočaranjeDAČIĆ SE SMORIOU štabu SPS juče nisu mogli da sakriju razočaranje zbog rezultata izbora. Iako su za novinare i svoje pristalice pripremili bogatu trpezu - roštilj, prasetinu, u toku večeri se pokazalo da nemaju mnogo razloga za slavlje. - Ovih 12 odsto je manje nego što sam najavio, ali je to rezultat koji konsoliduje naše biračko telo - naveo je lider SPS, koji je Vučiću čestitao pobedu.

SRSŠEŠELJ NEZADOVOLJANIako je SRS ušao u parlament, Vojislav Šešelj nije zadovoljan rezultatima izbora.- Radikali će u parlamentu pokušati da ispune očekivanja građana - poručio je Šešelj i dodao da je situacija u Srbiji teška, te da će novi vanredni izbori biti održani već za dve godine. U njegovom štabu bilo je raznih đakonija - od predjela i pita do jagnjetine i prasetine.

DSPAJTIĆ KUKAOLider DS Bojan Pajtić rekao je da je ta stranka, prema prvim rezultatima, osvojila 7,28 odsto glasova.- Izbori su bili sve samo ne fer i pošteni. Protekli su u medijskoj blokadi opozicije, višemesečnoj satanizaciji DS, hapšenjima, fizičkom nasilju, a sa ciljem uništenja DS - rekao je Pajtić i dodao da će DS podneti najmanje osam prigovora zbog izbornih neregularnosti.- Otkrili smo „bugarski voz“ u Kraljevu, Zrenjanin, Kruševcu, gde su ljudi iz SNS kupovali glasove, dok su u Vranju to bili oni iz JS - kazao je on. U DS je bio prisutan i Krežimir Macan, marketinški stručnjak iz Hrvatske.

SDS-LDP-LSVNEĆEMO S VUČIĆEMUprkos preliminarnim rezultatima, lideri LDP i SDS Čedomir Jovanović i Boris Tadić istakli su da je njihova koalicija sigurno parlamentarna stranka i napomenuli da je bilo mnogo nepravilnosti.- To treba da se utvrdi u narednom periodu i u skladu sa zakonom. Naši rezultati govore da smo prešli cenzus, imamo preko pet procenata podrške i nalazimo se u grupi stranaka između pet i šest procenata - rekao je Tadić, dok je Jovanović rekao da je u politiku „ušao zbog izbornih krađa i da je poslednje što želi da se ovi izbori završe kao oni 1996. godine“.Inače, o nervozi u koaliciji LDP-SDS-LSV svedoči i to da je obraćanje ovih lidera više puta pomerano u toku noći. Među nervoznijima bio je sportski komentator Milojko Pantić, koji je rekao „da su glasači SNS treći rod“.Tadić i Jovanović su poručili da neće ući u koaliciju sa SNS.

DSSSANDA: KRAĐA GLASOVAPredsednica DSS Sanda Rašković Ivić izjavila je da je ta stranka, prema prvim rezultatima, osvojila šest odsto glasova. Kako je rekla, sve ukazuje na to „da bi moglo da dođe do krađe glasova“.- Razlika i sporost u brojanju glasova i rešenost Cesida da se večeras ne obrade podaci govore da bi moglo da dođe do krađe glasova na različite načine - rekla je Raškovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track