ŠOK ODLUKA! IDEMO OPET NA IZBORE: Narod bira Vučićevog naslednika
Foto: Dragan Kadić

Premijer Srbije sve bliže izlasku na birališta

ŠOK ODLUKA! IDEMO OPET NA IZBORE: Narod bira Vučićevog naslednika

Politika -

Izabrani predsednik Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja da umesto imena novog premijera javnosti saopšti datum vanrednog glasanja

Izabrani predsednik Aleksandar Vučić najbliži je odluci da umesto imena novog premijera javnosti saopšti datum vanrednih parlamentarnih izbora, saznaje Kurir u vladajućoj koaliciji. Kako otkriva naš sagovornik iz vrha vlasti, nova provera na biralištima stvorila bi jasniju sliku o tome ko treba da preuzme kormilo u Nemanjinoj 11, a novi premijer bi dobio pun mandat da radi zacrtane poslove.- U situaciji kada treba da odredi svog naslednika na premijerskom mestu, Vučić je procenio da mu je bolje da za to prethodno dobije potvrdu na biralištima i tako izbegne potrese unutar SNS i koalicije koju je okupio. Već je i licitiranje o imenu budućeg premijera stvorilo nepotrebna talasanja, što samo govori o tome da će biti problema koga god da sada izabere - objašnjava izvor Kurira.Ukoliko zaista saopšti ovakvu odluku i šokira svoje političke oponente, Vučić će sasvim sigurno u vanredni izborni paket ubaciti i izbore za Beograd. Uostalom, aktuelni premijer i lider SNS već je najavio da će gradonačelnik prestonice Siniša Mali otići s tog mesta tokom letnjih meseci, dakle pre nego što mu sledeće godine istekne mandat.

Ukoliko bi se tražili razlozi za vanredne izbore, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da ih ima barem pet.- Posmatrano dve godine unazad, SNS trenutno ima najviši rejting i svaka stranka bi želela da to kapitalizuje. Principijelno, u novim okolnostima treba birati novog premijera, jer su birači i 2016. izabrali Vučića. Svako drugi bi bio uslovni premijer. SNS ima razloge da pročisti koaliciju i reši se skupih partnera, ali i spreči dramu oko Beograda koja bi nastala da su lokalni izbori izolovan događaj. I na kraju, opozicija je u takvom stanju da sada SNS može da je nokautira - ocenjuje Stanković.Razlozi protiv izbora se, kako kaže, tiču utiska o nestabilnosti političkog sistema uprkos dominantnoj stranci i pronalaženju načina da se birači motivišu.

Nebojša StefanovićSve je uvek mogućeIz stožerne stranke na vlasti juče su stigle samo potvrde da je sve moguće. Potpredsednik Vlade i član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je da ne zna kada će biti poznato ime novog premijera, uz opasku da su mogući i vanredni parlamentarni izbori.- Sve je uvek moguće, zasad nemamo odluku o tome, pre svega smo posvećeni obavljanju posla i trudimo se da pravimo rezultate, zbog čega nas građani Srbije i plaćaju - rekao je Stefanović.

REAGOVANJA

Đorđe Milićević, SPS Izbori nisu bili tema

SPS se zalaže za redovne izborne cikluse, ne zato što strahuje od izbornog rezultata nego zato što smatra da je politička stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju. Vanredni parlamentarni izbori nisu bili tema razgovora između SPS i SNS. Kad god se pomene održavanje izbora, uvek imate nervozu kod opozicije.Goran Ćirić, DSNajavama za izbore prikriva se realnostOno što je realnost Srbije očigledno je potrebno prekriti stalnim najavama novih izbora. Srbija je u pet godina vlasti SNS i Aleksandra Vučića povećala javni dug za deset milijardi, dok EPS pada s proizvodnjom struje. Maše se novim scenarijima i vanrednim izborima kako bi se to zaboravilo.Marko Đurišić, SDSTo je Pokušaj zaluđivanja građanaNažalost, u Srbiji je sve moguće. Moguće je da imamo izbore tri puta u poslednjih pet godina, da imamo jednog čoveka koji obavlja i funkciju predsednika države i predsednika Vlade i predsednika stranke, čega sve ne. Ovo je još samo jedan pokušaj zaluđivanja građana.Boško Obradović, DveriNe bežim od izboraVanrednim parlamentarnim izborima žele da, makar na taj način, nekom širom mobilizacijom, probaju da poboljšaju beogradski rezultat. Nikad ne bežim od izbora, lično smatram da je ovde ključno pitanje da opozicija sedne zajedno i utvrdi da li ima uslova za poštene i fer izbore.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track