SONJA LIHT:   Levica je u ozbiljnoj krizi i u Evropi i u Srbiji,
Foto: Fonet

Nema pravog odgovora na krizu

SONJA LIHT: Levica je u ozbiljnoj krizi i u Evropi i u Srbiji,

Politika -

Socijaldemokratija je u ozbiljnoj krizi i u Evropi i u Srbiji, smatra Sonja Liht. Levica već dugo koketira sa korporacijama, i mora da razmišlja oko pronalaženja odgovora na neizdržljivi porast nejednakosti između onih koji imaju i koji nemaju

Levica je u krizi u dobrom delu Evrope pa tako i kod nas, rekla je Liht. Ona kaže da je potrebno ozbiljno primisliti šta levica danas može da ponudi, a da bude pandan desnici i populizmu.

To je ozbiljna tema koja se nametnula, pa i na izborima u SAD, dodala je. Kaže da je Sanders izašao sa jednim ozbiljnim socijaldemokratskim programom, i to tamo gde socijaldemokratija kao takva nikada nije uspela zaista da uhvati korena.

Nešto se događa, u Grčkoj, Španiji, videli smo i sa Laburističkom strankom Velike Britanije - šta je to nešto - treba da se analizira, dodala je.

Socijaldemokratija već dugo koketira sa korporacijama, navodi. U teškoj je situaciji, jer na neki način njene teme uzimaju drugi, dodaje. Ona kaže da je pristup nemačke CDU, dakle desne partije, prema izbeglicama zapravo, po definiciji, socijaldemokratski pristup. I Merkelova jeste u samoj partiji imala opoziciju zbog toga, dodaje.

Ekologija, feminizam, briga o klimatskim promenama, pitanje transparentnosti pre svega rada izvršne vlasti, bezbendnosna pitanja - to su sve teme koje socijaldemokratija mora oziljno da razmotri, ne samo kod nas, nego i u svetu, kaže Liht.

Kod nas imamo mnogo socijaldemokratskih partija po nazivu, a malo spremnosti za jedan socijaldemokratski i odgovoran levi program, dodaje.

Ne verujem u priču o ekstremnoj levici, ne vidim je nigde, kaže ona. "Tvrdilo se da je Siriza ekstremna levica... Po čemu? Nažalost, imamo ekstremnu desnicu, imamo je u Srbiji, mnogo slabiju, i ja sam zbog toga zadovoljna, slabiju nego u drugim zemljama - zemljama EU pa i u našem okruženju", kaže ona.

Levica mora ozbiljno da razmišlja, pre svega oko pronalaženja odgovora na neizdržljivi porast nejednakosti između onih koji imaju i koji nemaju, zaključuje Liht.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track