ŠPIJUN U STRAHU Zaklaće mi porodicu i jedni i drugi, rekao sam sve, samo ih spasite

BIA slomila agenta Čedu Čolovića

ŠPIJUN U STRAHU Zaklaće mi porodicu i jedni i drugi, rekao sam sve, samo ih spasite

Politika -

Agent koji je godinama prikupljao obaveštajne podatke, tokom razgovora sa operativcima BIA rekao je da je uplašen za familiju i njihovu bezbednost

BEOGRAD - Čedo Čolović (57), Srbin - hrvatski špijun, koji je priznao da je u Srbiji prikupljao poverljive informacije, imao je samo jedan uslov da prizna krivicu i otkrije mrežu agenata - da mu nadležni zaštite porodicu!Agent koji je godinama prikupljao obaveštajne podatke, kako Kurir saznaje, tokom razgovora sa operativcima BIA rekao je da je uplašen za familiju i njihovu bezbednost.

Garancije- Plašim se da neko ne naudi mojoj porodici, koja do sada nije znala šta sam radio. Ukoliko priznam sve, to bi moglo da naljuti nekoga u Hrvatskoj, ne daj bože da ih zakolje, a bojim se da im ne naude i Srbi koje sam potkazivao Hrvatima - rekao je navodno Čolović operativcima. Na saradnju s njima pristao je tek pošto su mu dali čvrste garancije da će njegova najbliža familija, koja živi na periferiji Beograda, biti u potpunosti bezbedna.Kako saznajemo, on je srpskoj tajnoj službi otkrio ne samo imena kojima je dostavljao podatke u Hrvatskoj već i spisak svojih sunarodnika koje je cinkario.- Interesantno je, recimo, da je na spisku lica kojima je tamo dostavljao podatke najverovatnije i jedan Srbin, dok se među onima koje je cinkario nalaze i neki Čolovićevi rođaci, ali i komšije - dodaje sagovornik Kurira.Otkako je uhapšen u petak u blizini autobuske stanice u Beogradu, penzionisanog kapetana Vojske Republike Srpske Krajine niko od članova porodice nije video. Kako su rekli za Kurir, o njegovoj sudbini ništa ne znaju, niti ih je bilo ko obavestio gde se on trenutno nalazi. Podsetimo, Čolović se nikada nije ženio, niti ima dece, ali je od 1990. u Ugrinovcima živeo sa sestrom, zetom i sestrićima.- Kad su ga doveli kući na pretres, posle hapšenja, rekao je sestri Anki da ne brine i da veruje da će da ga pustiti posle 48 sati u pritvoru. Uspeo je još samo da im kaže da mu je sve namešteno - kaže izvor Kurira.On je, podsetimo, uhapšen kad je krenuo na stanicu da kupi kartu za rodno selo u blizini Drniša u Hrvatskoj. Posle hapšenja tvrdio je da nije kriv i da je možda informacije o vojnim objektima u Srbiji, kao i o ljudima koje poznaje iz Hrvatske, a koji su tokom devedesetih ratovali na strani Srbije, možda slučajno otkrio nekome. Međutim, kasnije je navodno pristao na saradnju sa istražiteljima i odao im sve aktere špijunske afere u koju se upleo.Priznanje- Na osnovu priznanja, kao i svega što je u nedelju rekao najpre tužiocu, a potom i operativcima BIA na tajnoj lokaciji na koju su ga odveli pre pritvaranja, sklopio je sporazum o priznanju krivice. Juče je izveden i pred sudiju za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, koji je na osnovu toga doneo presudu od tri godine zatvora zbog špijunaže - potvrdio je sagovornik iz srpskog pravosuđa. Čolović je juče još jednom pred sudom ponovio da je bio špijun.

Odavao poverljive informacijeSUĐENJE MOMČILU PERIŠIĆU 11. OKTOBRANastavak suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je optužen za odavanje poverljivih informacija, trebalo bi da počne 11. oktobra u Višem sudu, rekao je Perišićev pravni zastupnik Novak Lukić. Osim Perišića, optužene su još dve osobe - Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a odbrana ponovo traži da suđenje bude otvoreno za javnost. Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda pod sumnjom da je odavao podatke američkom diplomati Džonu Nejboru.

Ostaje u pritvoruDRUKARA SPAVA U USTANIČKOJČedo Čolović juče je, posle saslušanja u sudu, ponovo vraćen u pritvor, u kom je od petka, kad je uhapšen. Kako saznajemo, on je zatražio da bude pušten na slobodu, ali je sud odbio taj zahtev.- Ponovo je vraćen u pritvorsku jedinicu u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici - kaže izvor Kurira.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

SUKOB SRBA I HRVATA U VUKOVARU: Pala i krv zbog rata zapaljivim izjavama

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Papa neće kod Tačija

RADIKALSKA TAJNA SLUŽBA Šutanovac: Šešelja na sud zbog špijuniranja!

MIROSLAV BOGIĆEVIĆ ZA KURIR: Dinkić me reketirao u kafani

PROPUST POSLE ZLOČINA: Porodica nije videla mrtvu Jelenu Marjanović!

FATALNA POBEGULJA: Misicu ubicu kriju srpski političari!

PAPARACO: Filip vata Priju pred majkom

OŽENJEN, A KO MOMAK ŽIVI: Ana u banji, Darko na splavu!

Ekskluzivno

MAGAZIN STARS SAZNAJE: Karleuša Dari preti zatvoromDara Bubamara i Jelena Karleuša zaratile zbog dugaNovi Stars otkriva zašto Dara Bubamara odbija da izmiri dug Karleuši, na koje načine i gde traži spas.

Izvršitelji zaplene imovine našli su se u problemu jer se ništa ne vodi na Darino ime.

Detaljnije o ovom i drugim skandalima koji potresaju srpsku estradu pročitajte u današnjem Stars magazinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track