SPS PRELOMIO: Vučić kandidat socijalista za predsednika Srbije
Foto: Printscreen

Partija Ivice Dačića stala iz lidera SNS

SPS PRELOMIO: Vučić kandidat socijalista za predsednika Srbije

Politika -

BEOGRAD - Glavni odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) doneo je danas odluku da kandidat SPS za predsednika Srbije bude lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Glasanje na sednici u Centru Sava bilo je javno i obavljeno je odmah po završetku govora predsednika SPS Ivice Dačića.Iako je lider socijalista rekao da je odluka jednoglasna, Dačić je prevideo jedan glas protiv, iz zadnjeg reda.Protiv je bila Plemenka Laćarac iz Begeča koja je agenciji Beta rekla da je odluka koja je doneta "urušavanje SPS" i da je SPS trebalo da ima svog kandidata.

Dačić je u govoru članovima Glavnog odbora pozvao sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se "dostojanstveno povuče" iz nagoveštenog učešća u novoj predizbornoj trci, i da se dogovori s Vučićem, ocenivši da je to "najbolja moguća odluka".

"Tomislav Nikolić treba da se dostojanstveno povuče ili će biti (bivši) predsednik koji je osvojio najmanje glasova na (novim) predsedničkim izborima", ocenio je Dačić.

On je napomenuo da SPS nikada "nije razmišljala" o Nikoliću kao zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije, već isključivo o Aleksandru Vučiću. Svojim koalicionim partnerima iz SNS je poručio da ne treba da se plaše toga šta će da uradi Nikolić, ni da se pribojavaju toga da će on rasturiti stranačke odbore i poslanike iz republičkog parlamenta."Ko je tolika budala da ide s gubitnikom?", zapitao je Dačić.

On je procenio da će Vuči' sasvim sigurno pobediti, baš zahvaljući podršci socijalista zbog toga što, kako je naveo, socijalisti nikada ne podržavaju gubitnike.

"Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu", kazao je lider socijalista i dodao da pod "Vučić i Dačić" misli i na sve njihove koalicione partnere.On je pozvao na ujedinjenje protiv onih koji "koče Srbiju" i koji "žele da je vrate u prošlost"."Potreban nam je širok narodni front protiv zaustavljanja napretka Srbije. Svi za jednog, jedan za sve!", uzviknuo je Dačić.

Dodao je da je Vučićeva pobeda neophodna zbog stabilnosti u državi i regionu, podsetivši na probleme u susednim zemljama, kao što je, kako je rekao, "ponovno buđenje ustaštva i fašizma u Hrvatskoj".Dačić je kazao da se do sada ni jedan istaknuti predsednički kandidat o tim stvarima nije izjasnio.Govoreći o "vraćanju Srbije u prošlost", Dačić je kritikovao politiku nekadašnje koalicije DOS, i podsetio na probleme, uključujući sporne privatizacije.

Dačić je rekao da mu je izborima 2014. godine mandat na mestu predsednika Vlade Srbije "skraćen na pola", ali da mu je Vučić koji je tada postao premijer, rekao da mu "nije ni obećavao ceo mandat".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track