SRAM VAS BILO RAZBOJNICI: Mali i Jorgovanka na teretanu i voće spucali milione!
Foto: Zorana Jevtić I Dragana Udovičić

Bahaćenje: Mi im plaćamo da zatežu zadnjice

SRAM VAS BILO RAZBOJNICI: Mali i Jorgovanka na teretanu i voće spucali milione!

Politika -

Gradska uprava Beograda, koji vodi Siniša Mali, zaposlenima obezbedila besplatnu teretanu, bazen, termine za fudbal i odbojku, a sve na račun građana

Zaposleni u Gradskoj upravi Grada Beograda, čiji je gradonačelnik Siniša Mali, o trošku građana igraju mali fudbal, košarku i odbojku, zatežu noge na pilatesu, brčkaju se u bazenu i budže bicepse u teretani!

Jorgovanka Tabaković, prva dama Narodne banke Srbije, potrošila je čak 10 miliona dinara poreskih obveznika za nabavku voća i povrća za radnike NBS zaposlene u Beogradu.

To je čak dvostruko više nego što potroši jedan hotel za godinu dana.Kako nam je rečeno u jednom poznatom hotelu u centru prestonice, za posluženje gostiju u 127 soba i uz organizovanje brojnih kongresa i konferencija, njima je za nabavku voća i povrća za 12 meseci potrebno oko pet miliona dinara.DarežljivaNaime, guvernerka je početkom avgusta ove godine sklopila ugovor sa jednom zemljoradničkom zadrugom, koja će za potrebe ishrane zaposlenih u centralnoj banci u narednih godinu dana sukcesivno isporučivati sveže voće i povrće na četiri adrese u prestonici. To će građane Srbije koštati neverovatnih 10 miliona dinara.Zahvaljujući darežljivoj šefici, radnici Narodne banke uživaće u tanjirima prepunim zdravog zeleniša, kao što su blitva, zelje i brokoli, a krvnu sliku, bar prema onome što kaže spisak namirnica koji je sastavila guvernerka, popraviće obilatim porcijama cvekle i spanaća. Zdrava hranaNa meniju će se naći i kelj, karfiol, prokelj, pečurke i plavi patlidžan, a za ljubitelje nacionalne kuhinje obezbeđeni su pasulj, krompir, krastavac i paradajz. Mirođija i peršun stoje na raspolaganju svima. Jedino je siromašnija ponuda voća, jer su banane, pomorandže, jabuke i limun jedino što ove zime Jorgovanka Cica Tabaković nabavlja.Dragan Dobrašinović, iz Građanskog nadzora javnih finansija, ukazuje za Kurir da NBS nije privatna firma, već nezavisna državna institucija koja ne sme nekontrolisano da rasipa državni novac.- To sve što pribavlja NBS daleko prevazilazi nabavke nekih drugih državnih institucija. Nisam čuo do sada da se neka institucija na takav način odnosi prema državnom novcu. Neophodno je da NBS uskladi svoje potrebe i nabavke s mogućnostima koje države ima, i da na pristojniji način raspolaže budžetskim sredstvima - kaže Dobrašinović. Iz NBS do zaključenja ovog broja nisu odgovorili kolikom broju zaposlenih je namenjeno pomenuto voće i povrće i zašto su im neophodne količine koje koštaju čak 10 miliona dinara.

Reagovanje Narodna banka srbije o „Pejpalu“ i poslovanju male privrede NAŠI ZAKONI U SKLADU SA UNIJOM Povodom tekstova „Jorgovanka ubija male IT firme“ i „Pejpal nije bezbedan za korišćenje u Srbiji“, reagovala je NBS i saopštila da „nije tačno da se Zakon o deviznom poslovanju nije menjao 10 godina, niti je tačno da su rešenja u ovom zakonu i Zakonu o platnim uslugama zastarela, naprotiv, ona su usklađena s pravilima EU u ovoj oblasti i predstavljaju više nego dobru osnovu za razvoj digitalnog poslovanja u našoj zemlji“. NBS ističe da nije naložila deviznoj inspekciji da uruči zapisnik i najavi tužbu kompaniji „Kargo“, budući da NBS ne kontroliše primenu Zakona o deviznom poslovanju kod običnih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica, već to čini Poreska uprava. Dodaju, između ostalog, i da „Pejpal“ za plaćanja u zemlji ne bi ni morao da bude licenciran kao kreditna institucija, već kao institucija elektronskog novca: „Zahtev da se stranoj instituciji elektronskog novca omogući nesmetano poslovanje u Srbiji za plaćanja između rezidenata bio bi jednak stavu da je isto to potrebno omogućiti i bilo kojoj stranoj banci bez potrebe da joj se izdaje dozvola za rad“.

ČinjeniceJEŠNI BANKARI

* NBS je u maju 2015. sklopila ugovor od 4,9 miliona dinara za nabavku hleba, peciva i kolača*Savet za borbu protiv korupcije otkrio je u svom izveštaju da je NBS 2013. kupila 90.000 čokoladica za 360.000 dinara* Za 10 miliona dinara može da se kupi 333 tone krompira ili 400 tona kupusa ili 100 tona banana ili 250 tona jabuka

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

MUSLIMANI KRENULI U RAT: Protiv Srbije na tri fronta

DEVOJČICA (7) PALA S TERASE I POGINULA: Učila s mamom pa otišla da se igra!

RASPLET: Milan Beko prepoznao ubicu?!

SNALAŽLJIV: Bogoljub Karić pobegao Interpolu?

KSENIJA NAPUSTILA SRBIJU: Preselila sam se kod Veljka u BanjalukuHUMANA LEPA BRENA: Doniraću organe!

Poklon dodatakDANAS UZ KURIR: Pripremite fantastičnu slatku zimnicuU današnjem Gurmanu čekaju vas recepti za domaći pekmez, sokove, slatko, kompot...U poklon dodatku koji dobijate uz Kurir naći ćete fantastične recepte za džemove od šljiva, smokava, pomorandži, jabuka i grožđa, ali i za ostale vrste slatke zimnice: sokove, pekmeze, slatko ili kompot.

Za svakog ponešto, a za najprobirljivije npr. kruške u vinu.

To morate da probate!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track