SRAMNO: Izetbegović Dodiku preti silovanjem?!
Foto: Profimedia

Predsedavajući Predsedništva BiH najavio da će čelnik RS jezivo završiti

SRAMNO: Izetbegović Dodiku preti silovanjem?!

Politika -

Bošnjački lider poručio da će predsednik Srpske proći kao bivši libijski vođa Gadafi, koga su pre ubistva brutalno seksualno zlostavljali

Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, preti da će silovati i ubiti lidera RS Milorada Dodika! Tako sagovornici Kurira, ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić tumače Izetbegovićevu šokantnu izjavu da će Dodik završiti kao Gadafi, Milošević i Sadam Husein!

- Mislim da će se postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam, Gadafi i Milošević prkose i kako to izgleda - rekao je Izetbegović, dodajući da se zna kako su prolazili lideri koji su iz kaprica postupali kao da su samo oni u pravu, a svi ostali greše.Pretnje smrću- Takvi su vukli konopac dok ne pukne, a onda završavali na leđima - rekao je Izetbegović.Inače, poznato je kako je završio libijski vođa - linčovan je, brutalno silovan i ubijen.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru za Kurir kaže da mu je nejasno koja sredstva bi Izetbegović koristio da ostvari svoj naum o ubistvu.- Iza referenduma su stali svi relevantni politički činioci u RS i to obavezuje na njegovo sprovođenje. Bakir Izetbegović duguje da dodatno objasni kad je bio iskren - kad je rekao da rata u BiH neće biti, ili za kad predviđa da će Milorad Dodik, posle vojne intervencije, biti mučen, ponižavan i ubijen. Ko će to, po njegovom mišljenju, uraditi? Protiv Gadafija su okrenuli stanovnike Libije, šta bi to trebalo da se desi da bi stanovnici RS to učinili svom legalno izabranom predsedniku? Dodik se koristi demokratskim principima da ostvari svoje ideje, koje sredstvo bi Izetbegović koristio da ostvari svoj naum o ubistvu jednog predsednika? - kazao je Nikolić.Ovu skandaloznu izjavu oštro je osudio i ministar rada Aleksandar Vulin.- Da sam na Izetbegovićevom mestu, ne bih pretio svojim političkim protivnicima, a posebno im ne bih pretio smrću u zatvoru ili nabijanjem na kolac, ako ni zbog čega drugog a onda zbog skorašnje istorije BiH. Srbija čini sve da se u BiH sačuvaju mir i stabilnost koji se garantuju dejtonskim ustrojstvom, ali ne može u tom poslu da bude sama. Ako Izetbegović misli da će huškanjem obezbediti mir, a pretnjama stabilnost, onda se plašim da namerno podiže tenzije - kazao je Vulin i dodao:- Visoki predstavnik bi morao da se oglasi povodom pretnji.Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, Izetbegovićeva izjava je najbrutalnija pretnja likvidacijom.- Gadafi je silovan, pa ubijen, Husein je likvidiran, Milošević je na neki način ubijen - postoje osnovane sumnje da je otrovan. Ovu njegovu izjavu treba da razmotri Tužilaštvo BiH. Izetbegović predsedniku jednog entiteta preti likvidacijom - kaže Anđelković.

Tragično završio... Moamer el Gadafi
Tragično završio... Moamer el Gadafi

Opasna situacijaPredsednik RS Milorad Dodik nije isključio mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u RS.-Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čoveka u odnosu na sudbinu naroda - rekao je Dodik gostujući na TV Pink i dodao:- Ne isključujem mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju. U svakom slučaju, ne želim da srpski narod izgubi šansu da odlučuje.Govoreći o ratnoj retorici u BiH, zveckanju oružjem i pretnjama, Dodik kaže da muslimani zaista misle sve ono što je nedavno rekao penzionisani general Sefer Halilović.- Muslimani žele osvetu, oni su sebe projektovali u žrtvu i žive život žrtve. Situacija nije bezazlena, ali mislim da nemaju potencijala za tako nešto - kazao je Dodik.

Premijer poziva na mirVUČIĆ: NEĆEMO DOZVOLITI SUKOBEPremijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da sukobi nisu rešenje i da je najvažniji rezultat referenduma to što je sve proteklo mirno. On je kazao da se čuo s Dodikom i da je sada najvažnije da ceo region gleda u budućnost.- Ako bilo ko misli da je rešenje u sukobima, mi ne samo da u tome nećemo učestvovati već ćemo se oštro suprotstaviti, jer za nas su mir i stabilnost osnovni uslovi da bi se videli rezultati našeg rada - naveo je Vučić i dodao:- To je najvažnije i u tome su svi saglasni, uključujući Izetbegovića.

Počelo je Tužilaštvo BiH ne časi časa POZVAN NA SASLUŠANJETaman pošto je Dodik juče ujutru izjavio da se ne boji hapšenja, iz Tužilaštva BiH mu je upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.To je potvrđeno iz Tužilaštva BiH na pitanje u vezi s aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH. Oni su još naveli da se u vezi s tim prikuplja određena dokumentacija, te da će određene osobe biti pozvane u tu instituciju.Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić poručio je sinoć da ukoliko se predsednik RS Milorad Dodik ne odazove na poziv koji mu je uputilo Tužilaštvo, moguće je da će izdati naredbu za prisilno privođenje, koju će najverovatnije sprovesti SIPA.Podsetimo, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet u kojem se već oko dvadeset dana sprovode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH o zabrani sprovođenja referenduma o Danu RS. Glavni tužitelj Goran Salihović izdao je obvezujuće uputstvo, odredivši tim koji radi na navedenom predmetu. Predmet je označen kao prioritetan.

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u SrbijiA SAD DA STAVIMO TAČKUDan Republike Srpske je očuvan i sačuvan, i Rusija želi da na sve ovo bude stavljena tačaka. Referendum je održan, rezultati su sasvim jasni, a narod je na najdemokratičniji način iskazao svoje mišljenje.Nenad Popović, SNP Sačuvan suverenitetSrpskom narodu sa obe strane Drine čestitam veličanstveni uspeh na referendumu, jer su jednoglasnom voljom naroda sačuvani suverenitet, dostojanstvo i nacionalno jedinstvo Republike Srpske.Čedomir Jovanović, LDP Besmisao referendumaMala izlaznost od 56 odsto pokazala je sav besmisao referenduma i predstavlja najjaču poruku koju Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju pokušavaju da sakriju.Mladen Bosić, SDS Može doći do raspakivanja DejtonaStvorena je situacija u kojoj može doći do „raspakivanja“ Dejtonskog sporazuma i RS bi mogla biti proglašena krivcem. Sada će doći do izražaja i upozorenja iz Srbije, čiji su zvaničnici rekli da ne mogu da podrže referendum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track