SRAMNO! Srpsko blago propada po budžacima!

Kako se razvlači kolekcija od neprocenjive vrednosti

SRAMNO! Srpsko blago propada po budžacima!

Politika -

Pod sumnjivim okolnostima 141 slika Petra Lubarde, Milana Konjovića, Miće Popovića i drugih slikara prebačena iz državnog „Jugoeksporta“ u privatnu kompaniju „Velefarm“

Neprocenjivo srpsko umetničko blago, 141 slika poznatih srpskih slikara, iz nepoznatih razloga prebačeno je iz državne firme „Jugoeksport“ u privatnu kompaniju „Velefarm“, saznaje Kurir. Slike su kulturno dobro, a vrede stotine hiljada evra.

Konjović, Lubarda
Konjović, Lubarda

Slike velikana Milana Konjovića, Petra Lubarde, Miće Popovića i mnogih drugih umetnika u nadležnosti su Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koju vodi Danijela Vazura, jer ta institucija sprovodi stečaj „Jugoeksporta“, u čijem su vlasništvu ova dela.

Ovde trunu umetnine... Prostorije „Jugoeksporta“ u „Velefarmu“
Ovde trunu umetnine... Prostorije „Jugoeksporta“ u „Velefarmu“

Dobrivoje Petrović, predsednik Saveza udruženja stečajnih upravnika Srbije, kaže za Kurir da u skorije vreme nije čuo za veće kriminalne radnje, jer je reč o umetničkim delima od neprocenjive vrednosti za državu.- Opravdana je zabrinutost i javnosti i građana odakle imovina iz stečaja državne firme u prostorijama privatne firme u stečaju - ističe on.

Milan Konjović, Stradun
Milan Konjović, Stradun

Stečajna upravnica

Slike su prebačene kod Andrijane Živanović, stečajne upravnice „Velefarma“, koja „vedri i oblači“ među upravnicima u Srbiji, delom zato što je i član državne komisije koja deli licence, a poznata je i po tome što je u jednom trenutku vodila čak 17 stečajeva.- Slike su posle prodaje zgrade „Jugoeksporta“ u Kolarčevoj ulici morale da budu negde smeštene, ali iako ova firma ima lokal na 80 metara u Staklencu i u Čingrijinoj ulici na Zvezdari, odlučeno je da se odnesu u zgradu „Velefarma“ na Voždovac - kaže jedna od bivših radnica „Jugoeksporta“.Možda se odgovor krije u vezama Jelene Belosavić Sekulovski, stečajne upravnice „Jugoeksporta“, Andrijane Živanović, stečajne upravnice „Velefarma“, i Danijele Vazure, direktorke ALSU.

Čudne veze

- Jelena Belosavić Sekulovski je poznanica i bivša saradnica Živanovićeve. Licencu je dobila u novembru 2015. od ispitne komisije u kojoj su i Vazura i Živanovićeva, a već u januaru 2016. joj je ALSU, koju vodi Vazura, dodelio stečaj „Jugoeksporta“. Posle nekoliko meseci usledila je prodaja zgrade u Kolarčevoj, zbog koje je prigovor podnela sama država, a onda i prebacivanje slika kod Andrijane. Suviše slučajnosti u poslu s državnom imovinom i neprocenjivim umetničkim dobrom - ističe sagovornik Kurira iz ALSU.
Andrijana Živanović
Andrijana Živanović

Uzaludni pokušajiUPRAVNICE BEZ KOMENTARAU ALSU kažu za Kurir da je zadatak upravnika da maksimalno osigura imovinu dužnika uz najniže troškove. „Slike su morale da se isele posle prodaje zgrade, a „Velefarm“ je pod veoma povoljnim uslovima ponudio zakup prostorija koje su adekvatne, posebno za slike, s obzirom na to da su suve i obezbeđene, jer je zgrada pod obezbeđenjem 24 sata. Zgrada u Čingrijinoj je neadekvatna, kao i lokal u Staklencu, koji nije dovoljno obezbeđen“, navode u ALSU. Jelena Belosavić Sekulovski i Andrijana Živanović nisu imale komentar.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track