SRAMOTA: Ministri izbacili decu invalide s bazena da bi mogli da se brčkaju!

Kako su najviši državni funkcioneri zloupotrebljavali vojni bazen

SRAMOTA: Ministri izbacili decu invalide s bazena da bi mogli da se brčkaju!

Politika -
Bratislav Gašić ukinuo prethodnicima VIP ulaznice za bazen Vojne akademije, koji je zaključavan kad su ga oni koristili. Zbog takvog bahaćenja i deca sa invaliditetom ostala bez termina za plivanje

BEOGRAD - Moderan sportski centar Vojne akademije u Beogradu godinama je imao i svoje VIP članove, zbog kojih je za određene sadržaje, kao što je korišćenje bazena, bio uskraćen svim ostalim korisnicima, saznaje Kurir.Upravo zbog takve bahatosti deci sa invaliditetom, koja između ostalih koriste bazen, uskraćeno je plivanje, pošto su u jedan njihov termin „uleteli“ važni državni funkcioneri.Ministar odbrane Bratislav Gašić praktično je potvrdio naša saznanja, uz obrazloženje da je ukinuo VIP ulaznice za bazen Vojne akademije na osnovu kojih su se njegove kolege prethodnici i pojedini generali rekreirali pod specijalnim uslovima.VIP familija- Pre nepunih mesec i po dana uzete su VIP ulaznice na osnovu kojih je bazen zatvaran kad ta gospoda dođu na plivanje. To više nije moguće. Što je njihova koža bolja od ostalih korisnika? Te kartice su imali generali, mnogi bivši funkcioneri i njihove porodice - kaže Gašić i tvrdi da on nije plivao u proteklih devet meseci, od kada je stupio na dužnost ministra odbrane.- Uzete su kartice generalima i bivšim ministrima odbrane, izuzev Aleksandra Vučića i Nebojše Rodića, koji ih nisu ni imali - kazao je Gašić.Iako nije želeo da otkrije imena, izuzimajući Vučića i Rodića, na poziciji ministra odbrane bili su Boris Tadić, Prvoslav Davinić, Zoran Stanković i Dragan Šutanovac.I Aleksandar Vujčić, generalni sekretar Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda, kaže da deca više nemaju pravo da koriste bazen.- Nismo imali ugovor, nego smo tu bili zahvaljujući njihovoj dobroj volji. Sad je privremeno došlo do obustave korišćenja bazena utorkom - kaže Vujčić.Roditelji ogorčeniS druge strane, roditelji dece sa invaliditetom kažu da su ogorčeni što zbog nečije bahatosti i sada, već 32 dana, više od 50 dece ne pliva, a to im je neophodno iz medicinskih razloga. G. A. (50), majka 20-godišnjeg momka sa autizmom, objašnjava da je plivanje od izuzetne važnosti za njenog sina jer smanjuje agresivnost, razdražljivost i ublažuje anksioznost.- Sigurna sam da su u prilici da s ministarskim platama priušte kartu za bazen, a ne da deci uskraćuju ono što im je od presudne važnosti za psihofizički rast, razvoj i socijalizaciju - kaže ona.U Ministarstvu odbrane su objasnili da su ponudili besplatne usluge korišćenja SC Vojne akademije za članove Sportskog saveza osoba sa invaliditetom, ali u slobodnim terminima utorkom i subotom:- Izvršena je preraspodela i sada na raspolaganju imaju samo subotnji termin. Pokušavamo da obezbedimo drugi slobodan termin za osobe sa invaliditetom.Na Vojnoj akademiji su nam nezvanično potvrdili da su viđali Borisa Tadića da svraća, a da je ponekad navraćao i Dragan Šutanovac.- Osnovna svrha Sportskog centra je fizička nastava studenata Vojne akademije, kojih ima oko 2.000 godišnje. Uz to, usluge sportskih sala mogu da koriste i ostali pripadnici Ministarstva odbrane, ministri, poslanici... a mogu da se iznajmljuju u komercijalne svrhe - kažu u ovoj vojnoj ustanovi.Šta kažu bivši ministri odbrane

Boris Tadić ministar odbrane SCG (2003-2004)BIO NAJVIŠE DVAPUTTadić je u poslednjih deset godina možda jednom, eventualno dva puta bio na tom bazenu, pre nekoliko godina. Basket igra povremeno u sali Akademije s vojnicima, pitomcima ... Nikad nijedna sportska sala ili bazen nisu bili zatvoreni zbog njegovog prisustva niti je on to zahtevao - kaže Tadićeva savetnica Marina Komad.

Prvoslav Davinić ministar odbrane SCG (2004- 2005)ŠTA, BAZEN POSTOJI?Ne znam ni da tamo postoji bazen. Nisam ljubitelj plivanja, lenj sam ja za te sportove. Ja se rekreiram u bašti.

Zoran Stanković ministar odbrane SCG (2005- 2006) i Srbije (2006- 2007)NIKAD NISAM UŠAO U BAZENNe, nikad nisam išao na taj bazen. Nikada. Niti sam koristio tu VIP ulaznicu. Nisam ni znao da postoje.

Dragan Šutanovac ministar odbrane (2007-2012)U SALI SAM BIO SAMO SLUŽBENOApsolutno nikad nisam ušao na Vojnu akademiju da bih koristio sportski sadržaj, ni kad sam bio ministar, niti ću to ikada raditi. Nikad nisam ušao u bazen, ali nikad. U sportskoj sali Akademije bio sam samo službeno.

Anketa: Šta mislite o zatvaranju bazena zbog političara i ukidanje termina za plivanje za decu?Vera Daković (63) penzionerka- To je tužno i moguće jedino u Srbiji. Ako su ministri važniji od dece, onda sve škole treba da zatvorimo. Omladina uvek mora da bude na prvom mestu.Ivanela Martinović (40) dizajner- Bahato. Skroz nenormalno. To što pre treba sankcionisati. Zar deca da ispaštaju zbog političara?Ružica Kristanović (70) penzionerka- Uopšte nisam iznenađena takvim ponašanjem predstavnika vlasti. Mene to ne čudi jer u ovoj zemlji više ništa nije normalno.Martina Milutinović (27) službenica- To je neprihvatljivo. Smatram da takvu praksu treba odmah promeniti.Miloš Ivanić (40) preduzetnikKabadahijsko ponašanje. Uostalom, pitanje je i šta to u Srbiji u poslednje vreme nije pomereno zbog ministara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track