SRBI JEDINSTVENO ODGOVORILI PRIŠTINI: Svaka odluka o Trepči za nas je ništavna!
Foto: Aleksandar Jovanović

Danas sednica Skupštine Kosova

SRBI JEDINSTVENO ODGOVORILI PRIŠTINI: Svaka odluka o Trepči za nas je ništavna!

Politika -

Odbornici i čelni ljudi opština sa severa Kosova, Zvečana, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka i Leposavića održali su danas, povodom najava da će u Prištini biti usvojen nacrt zakona o Trepči, hitnu sednicu u Zvečanu i sa sednice poručili da se „oštro protive predlogu nacrta zakona o Trepči i zahtevaju njegovo hitno povlačenje iz procedure u Skupštini Kosova.

"Pozivamo vlast u Prištini da o ovom pitanju razgovaraju sa menadžmentom Trepče Sever kao i sa predstavnicima zaposlenih, tj. Sindikatom Trepče i pravim vlasnicima Kombinata Trepča. Svako donošenje odluke po pitanju pravnog statusa Trepče, bez dogovora, smatraćemo ništavnim na terotiji naše četiri opštine na severu Kosova i Metohije", stoji u zaključku sa ovog sastanka.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da će srpski poslanici biti danas na sednici kosovske skupštine i da će svi glasati protiv predloga zakona o preuzimanju Trepče, ali da to neće biti dovoljno da se spreči izglasavanje predloga.

"Ono što smo dobili kao informacije je da se deo opozicije saglasio sa ovim zakonom, tako da je sasvim izvesno da će oni danas imati većinu da izglasaju ovaj zakon", rekao je Stojanović.

On je istakao da je zakon za Srbe neprihvatljiv i da on nije ekonomski zakon, već politički zakon, za političku upotrebu.

DRUGI DAN ZA REDOM: Radnici Trepče blokirali put Priština - Raška

Srbi, kako kaže, ne mogu da utiču na kosovske Albance kako bi se bilo šta promenilo i podseća da je moglo da se ova tema tretira na drugačiji način, da se prema njioj ne odnosimo politički, već kao važan ekonomski resurs.

"Na žalost neko je odlučio suprotno da od ovoga napravi političku priču koja će biti pitka za Prištinu i sve kosovske Albance. Idealizovanje Trepče kao mesta bunta, odakle su krenuli protesti", kaže Stojanović.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Podseća da deo Trepče na severu posluje pozitivno, dok na jugu kao deo Trepče je gubitaš, kao i da su na njenoj imovini izgrađena mnoga naselja.

ĐURIĆ PORUČIO PRIŠTINSKIM VLASTIMA: Branićemo i zaštititi Trepču na svaki način!

"Kosovski Srbi nisu dovoljno jaki da sami spreče ovo. Alarmiraćemo Međunarodnu zajednicu da je ovo ozbiljan problen. Postoje namere da se otvori novo žarište i novo krizno mesto i tako održi stalna atmosfera nestabilnosti", naglasio je Stojanović.

On kaže da se predstavnici Srba dovode u situaciju da više ne učestvuju u izglasavanju bilo kog zakona u kosovskoj skupštini.

Rakić: Zakon o Trepči ekonomski ugrožava sever Kosova

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas u Zvečanu da se donošenjem Zakona o Trepči ekonomski ugrožava sever Kosova i pozvao međunarodnu zajednicu da to spreči. Zakonom o Trepči sever Kosova se želi dovesti do prosjačkog štapa izjavio je Rakić na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova u Zvečanu i upozorio da se to ne sme dozvoliti."Jednostrane odluke koje budu donete bez razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije , sindikata i menadžmentom Trepče smatraćemo ništavnim i neće biti moguće njihovo sprovođenje na severu Kosova i Metohije", rekao je Rakić.

(Tanjug/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track