OVAKO ŽIVE SRBI NA KOSOVU: Plašimo se čak i da zaspimo! Samo varnica fali da sve kulminira
Foto: AP

USIJANJE NA KOSOVU Krah pregovora Beograda i Prištine u Briselu

OVAKO ŽIVE SRBI NA KOSOVU: Plašimo se čak i da zaspimo! Samo varnica fali da sve kulminira

Politika -

STREPNJA Više od 500 građana severnog dela Kosovske Mitrovice protestovalo juče kod mosta jer su zabrinuti da albanske snage nasilno ne uđu u njihov deo grada

Posle odluke Prištine da prekine nastavak dijaloga s Beogradom, na severu Kosova juče je čitavog dana bila vrlo napeta situacija.

Istovremeno, na jugu Srbije povećana je borbena gotovost vojske, a obezbeđeno je i veće prisustvo specijalnih jedinica MUP Srbije.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Kako saznajemo, između 50 i 70 albanskih ekstremista, koji su spremni da u svakom trenutku upadnu na sever Kosova ukoliko za to dobiju nalog, juče je stiglo u južni deo Mitrovice. Uplašeni srpski građani, njih oko 500, okupili su se na protestu kod mosta koji spaja severni i južni deo grada.

Zid u Mitrovici

Ne daju zid

- Samo varnica fali da sve kulminira. Okupili smo se iznad potpornog zida koji je izgrađen na kraju Ulice kralja Petra, u blizini mosta. Vlasti iz Prištine hoće da ga sruše, ali mi to nećemo dozvoliti jer smo ovako bezbedniji. Bojimo se za svoju sigurnost, plašimo se da nasilno ne uđu u severni deo. Noćas nećemo smeti da zaspimo - priča za Kurir Srbin iz severnog dela Mitrovice. Inače, celokupno medicinsko osoblje u gradu juče je bilo u pripravnosti.

Karabinijeri na mostuKako se bližila noć, sve više Srba okupljalo se blizu mosta. Pripadnici KPS patrolirali su, a na licu mesta uočeni su i naoružani italijanski karabinijeri u sastavu Kfor, koji su obezbeđivali most na Ibru kako bi sprečili eventualni sukob Srba i Albanaca.

I u Kopnenoj zoni bezbednosti juče je bilo napeto, a tokom dana pojačano je prisustvo specijalnih jedinica.

- Još tokom prepodnevnih sati u pravcu juga i prelaza s Kosovom krenule su dodatne specijalne snage MUP Srbije. Aktivirani su odredi Žandarmerije, pa je tako odred iz Kraljeva stigao u Kopnenu zonu bezbednosti, dok je odred iz Beograda sve vreme u pripravnosti.

Inače, Vojska Srbije, koja se vratila u Kopnenu zonu bezbednosti još 2001. godine, stalno je u pripravnosti. Vojska kontroliše pojas duž 382 kilometra administrativne linije sa KiM i ima i tenkove.Svetlana Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track