SRBIJU PREDSTAVLJA VUK JEREMIĆ: U SB UN danas prvo glasanje o novom generalnom sekretaru
Foto: Reuters

Počinje neizvesna trka

SRBIJU PREDSTAVLJA VUK JEREMIĆ: U SB UN danas prvo glasanje o novom generalnom sekretaru

Politika -

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas, iza zatvorenih vrata, da organizuje prvo glasanje o novom generalnom sekretaru UN, birajući između 12 kandidata među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef srpske diplomatije.

Iz našeg regiona su se za naslednika prvog čoveka svetske organizacije Ban Ki-muna kandidovali i bivši ministri spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić i Makedonije Srđan Kerim, nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.

U trci za mesto generalnog sekretara UN su i generalna direktorka Uneska Irina Bokova iz Bugarske, administratorka Razvojnog programa UN Helen Klark iz Novog Zelanda, ministarka spoljnih poslova Argentine Suzana Malkora, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, bivši premijer Portugalije Antonio Gutereš, nekadašnji šef moldavske diplomatije Natalija German i bivši izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promene Kristijana Figueres.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je za Tas s da će ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, verovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsedavanja Saveta bezbednosti.

Čurkin je objasnio da predsedavajući Savetu bezbednosti ima tehničku ulogu u procesu utvrđivanja preporuka SB Generalnoj skupštini, te da nema uticaja na rezultate glasanja.

Upitan da li je Rusija odlučila koga će podržati 21. jula i uopšte tokom kampanje za izbor generalnog sekretara, ruski diplomata je rekao da "postoje kandidati koje Rusija smatra snažnijim od drugih".

U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci Saveta bezbednosti.

Kandidati su imali prilike da se javno predstave Skupštini i odgovaraju na pitanja diplomata, a bili su pozvani i na razgovor u SB iza zatvorenih vrata.

Srpski kandidat Vuk Jeremić izjavio je, uoči prvog glasanja u SB za novog generalnog sekretara UN, da je učinjeno sve kako bi se što više zemalja pridobilo da ima pozitivan stav o kandidaturi Srbije.

Jeremić je, u nedavnoj debati kandidata za generalnog sekretara UN, izrazio uverenje da su svetskoj organizaciji potrebne promene i poručio da on ima plan za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track