SRBIN BLIZU FOTELJE: Kinezi guraju Jeremića u UN
Foto: Fonet

Hita ka cilju

SRBIN BLIZU FOTELJE: Kinezi guraju Jeremića u UN

Politika -

Bivši šef diplomatije ima velike šanse da zameni Ban Ki Muna, a u tome mu mogu pomoći Francuzi

Bivši šef srpske diplomatije i direktor CIRSD Vuk Jeremić, koji važi za jednog od glavnih favorita da sledeće godine preuzme mesto generalnog sekretara UN od Ban Ki Muna, nakon završene treće runde neformalnog glasanja u Savetu bezbednosti UN našao se na visokom trećem mestu i sada je sve bliži ovoj važnoj funkciji.

Jeremić ima dobre šanse da u tome i uspe, a najveću pomoć može da očekuje od Kineza, pa i od Francuza.- Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata - rekao je Jeremić.Bivši ambasador Srbije pri UN Feđa Starčević kaže za Kurir da Jeremić ima velike šanse, ali da je još uvek sve neizvesno.- On je postigao veliki uspeh jer je još uvek među prvom četvoricom, na trećem mestu. Nekako se očekuje da će generalni sekretar doći iz prve četvorke. Međutim, još uvek je prerano da se donose bilo kakvi zaključci jer je ovo bilo treće glasanje, a biće i četvrto u septembru ili oktobru. Zasad ništa nije rešeno, ali se nastavljaju razgovori između članica SB UN jer su one te koje bi trebalo da odluče, a naročito pet stalnih članica - kaže Starčević.On objašnjava da je izvesnije da Kinezi daju podršku Jeremiću nego Rusi.- U sadašnjoj fazi pouzdaniji su Kinezi. Moglo bi da se desi da ga podrže i Rusi, ali stalno se spekuliše da Rusija podržava bugarsku kandidatkinju Bokovu. Ne znam da li će ga Rusi podržati ili ne, ali mislim da bi Kinezi mogli da ga podrže. Navodno, ima i podršku Francuske - kaže Starčević.

Ovako se glasaloPET NEGATIVNIH GLASOVA ZA VUKAMeđu deset kandidata Jeremić je osvojio sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodređena glasa. Bivši portugalski premijer Antonio Guteres je prvi - 11 pozitivnih, tri negativna i jedan neodređeni glas, a sledi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak. Bugarska političarka i generalni direktor Uneska Irina Bokova dobila je isti broj glasova i kao Jeremić. Inače, od komšija, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić i njen kolega iz Crne Gore Igor Lukšić odustali su od trke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track