SRPSKA LISTA: Prognanim Srbima dati pravo da se vrate na Kosmet

Predsednik Srpske liste sa Kosova i Metohije posetio raseljene u Crnoj Gori

SRPSKA LISTA: Prognanim Srbima dati pravo da se vrate na Kosmet

Politika -

Slavko Simić je naglasio da je prirodno i što je jedan broj raseljenih odlučio da se integriše u sadašnjim mestima boravka, budući da im odgovorni nisu do sada stvorili uslove za povratak i reintegraciju

SUTOMORE - Predsednik Srpske liste sa Kosova i Metohije Slavko Simić posetio je u utorak raseljene sa Kosova i Metohije koji se nalaze u Crnoj Gori.

On je zajedno sa predsednikom Saveza udruženja raseljenih Milenkom Jovanovićem obišao raseljeničke porodice u Sutomoru i Podgorici, gde se neposredno upoznao sa uslovima boravka populacije koja se silom prilika posle sukoba na Kosmetu našla u Crnoj Gori.

Simić je čelnike raseljeničkog saveza upoznao sa aktivnostima Srpske liste, izrazivši opredeljenje da taj politički subjekt da maksimalan doprinos stvaranju uslova za povratak u južnu srpsku pokrajinu onih koji su prognani 1999. godine."Smatram da je krajnje vreme da Univerzalna Deklaracija UN o ljudskim pravima počne da važi i za proterane kosmetske Srbe. Onima koji žele da se vrate to pravo konačno treba i dati. Ako u postojećem ambijentu neko ne može da se vrati u Đakovicu, Dečane ili Peć, može u Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Gračanicu...

Maketa naselja Sunčana dolina
Maketa naselja Sunčana dolina

U tom smislu mi ćemo dati sve od sebe da se uslovi za povratak stvore. Projekat izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu je jedan od onih koji predviđaju i takav povratak, a danas sam čuo da u Crnoj Gori imamo značajan broj mladih ljudi, mahom porodičnih, koji žele da život nastave upravo na severu Kosova i Metohije, i oni imaju našu podršku" - rekao je Simić posle sastanka održanog u sutomorskom Udruženju "Kosmet".

Simić je naglasio da je prirodno i što je jedan broj raseljenih odlučio da se integriše u sadašnjim mestima boravka, budući da im odgovorni nisu do sada stvorili uslove za povratak i reintegraciju.

Prema njegovim rečima, u proces trajnog rešavanja raseljeničke problematike moraju angažovanije nego do sada biti uključeni svi relevantni subjekti iz Podgorice, Prištine i Beograda.

Naredni susret predsednika i poslanika Srpske liste sa predstavanicima raseljenih iz Crne Gore, kako je dogovoreno, održaće se u Prištini.

Simić je simbolično kancelarijama raseljenih u Sutomoru i Podgorici uručio poklon – biste blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

U Crnoj Gori živi oko 11.000 prognanih i raseljenih sa Kosova i Metohije

Slavko Simić (levo) i Milenko Jovanović
Slavko Simić (levo) i Milenko Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track