SRS, DSS I DVERI: Osnivanje Fonda za zapadni Balkan znači priznanje nezavisnosti Kosova
Foto: Beta

Polemika u skupštini

SRS, DSS I DVERI: Osnivanje Fonda za zapadni Balkan znači priznanje nezavisnosti Kosova

Politika -

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka, Dveri i Demokratska stranka Srbije zatražile su danas da se sa dnevnog reda povuče potvrđivanje Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan, ocenjujući da se njime priznaje nezavisnost Kosova

“Srbija ne priznaje nezavisno, terirističko Kosovo koje prave NATO pakt i Evropska unija, a mi idemo ka EU. Ratifikacija znači prihvatamo, ozvaničavamo…”, rekao je poslanik SRS Zoran Krasić u parlamentu.On je podsetio i da rezolucija 1244 SB UN ne prihvata nezavisno Kosovo.Ideja predlagača, kaže je da je Sporazum moguć zato što pored naziva Kosovo postoji zvezdica. “Pa gde to još postoji? Nigde”, zaključio je Krasić, dodajući da je najbolje da se tačka povuče i da se svima pošalje poruka da je KIM sastavni deo Srbije.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Poslanik DSS Milan Lapčević smatra da je ratifikacija sporazuma sporna.“Vaše obrazloženje da smo mi dali izjavu u kojoj kažemo da to Kosovo sa zvezdicom ne prejudicira stav da je to država, a inače prihvatamo da potpisujemo taj sporazum sa državama i Kosovom je potpuno smešno”, rekao je Lapčević.On je istakao da se sporazum mora povući iz procedure jer je protivno Ustavu, a isto obrazloženje za povlačenje je imao i lider Dveri Boško Obradović.

On je rekao da će formiranje Fonda za zapadni Balkan vlast praktično priznati nezavisnost Kosova i da je formiranje fonda sa sedištem u Tirani “najnovija ucena zapada”.Vlada je kroz taj fond praktično pristankom da sedište bude u Tirani počela da saučestvuje i u formiranju „velike Albanije“, čemu kako je dodao služi i izgradnja autoputa Niš-Priština-Tirana.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Poslanik SDS -NPS Miroslav Aleksić smatra da ugovor nije sporran, ali da jeste kontradiktorna politika vlade. Za sporazum kaže da ne znači priznavanje Kosova, ali da je jedan korak u tom smeru.“Budite iskreni i recite građanima za koju se politiku zalažete”, rekao je Aleksić obraćajući se ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću koji je obrazložio predlog Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track