ŠTA SE KRIJA IZA POSETE NULANDOVE: Ameri češljaju vezu s Putinom
Foto: Fonet

PACKE

ŠTA SE KRIJA IZA POSETE NULANDOVE: Ameri češljaju vezu s Putinom

Politika -

Pomoćnica američkog državnog sekretara došla sa zadatkom da ispita koliki je zaista uticaj proruskih partija, koje su sad u srpskom parlamentu

SAD drže pod lupom odnos Srbije i Rusije, što je i glavni razlog jučerašnje posete Beogradu pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland, tvrde sagovornici Kurira.Stejt department je ranije najavio da će u nizu sastanaka biti reči o napretku implementacije dijaloga Beograda i Prištine i kontinuiranoj podršci u naporima Srbije na putu ka EU. Međutim, osim onog protokolarnog dela, Nulandova ima zadatak da maksimalno izvrši pritisak na srpske zvaničnike zbog odličnih odnosa s Rusijom, tvrde politički analitičari.Hoće da izvidi situacijuAnalitičar Milan Nikolić ističe da je američka sekretarka upravo poznata „kao borac protiv ruskog uticaja“.- U tom smislu je to verovatno bila glavna tema, odnosno bojazan od velikog ruskog uticaja. Tema je verovatno bila i ruska baza u Nišu. Po njenom profilu, odnos Rusije i Srbije je centralan. Želeće da sazna i koliki uticaj imaju proruske partije, koje su sada deo srpskog parlamenta - smatra Nikolić.

Analitičar Dragomir Anđelković takođe smatra da je Rusija najveći žulj SAD.- Od nas će tražiti i da jednostrano realizujemo potpisivanje briselskog sporazuma, ali isto tako će Beograd dati do znanja da to neće da radi. Vučić neće ući u konfrontaciju, ali neće popuštati po takvim pitanjima. Kao ni po trećem pitanju koje će se nametati, a to je odnos prema Rusiji, jer traže da smanjimo saradnju s njima - naglašava Anđelković. On tvrdi da je SAD pogodila činjenica od pre neki dan, kad je Rusija vrlo jasno dala podršku Srbiji.- Nulandova je svakako pokušala da izvidi situaciju i da proba da izvrši pritisak na Beograd, ali to neće imati rezultata - zaključuje Anđelković.Analitičar Branko Radun, takođe, smatra da su pitanje Kosova i EU redovne tem, ali da sigurno nisu jedine.Tema i Republika Srpska- Bitna tema sastanka je i Republika Srpska. Tu postoji pritisak od Vašingtona, a kad pričamo o Miloradu Dodiku, verovatno je da SAD hoće da se nešto menja. Simboličan je i datum posete, na godišnjicu u Srebrenici, jer se u politici malo toga dešava slučajno - ističe Radun i dodaje da je glavna tačka sigurno bila Rusija.- Vučićev i Putinov odnos je pod lupom, to smeta Vašingtonu, i to jeste konstantan pritisak SAD. Zbog tog pritiska koji stiže od njih se i prolongira formiranje vlade - zaključuje Radun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track