EKONOMSKA BLOKADA: Srbija zabranila uvoz hrvatske robe!
Foto: Rts

Naša zemlja uvela kontramere

EKONOMSKA BLOKADA: Srbija zabranila uvoz hrvatske robe!

Politika -
Policija Srbije neće dozvoliti ulazak na svim graničnim prelazima nijednog teretnog vozila sa hrvatskim registarskim oznakama i nećemo dozvoliti uvoz robe proizvedene u Hrvatskoj, naglasio je Stefanović

BATROVCI - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je sat posle ponoći da Hrvatska nije uslišila zahteve Srbije.

Hrvatska se ponaša neodgovorno, ekonomskom agresijom nanosi štetu Srbiji, ali i zemljama u regionu.

Policija Srbije neće dozvoliti ulazak na svim graničnim prelazima nijednog teretnog vozila sa hrvatskim registarskim oznakama ili železničkog vagona i nećemo dozvoliti uvoz robe proizvedene u Hrvatskoj. Putnički saobraćaj će redovno funkcionisati. Zabrana se odnosi i na kamione i vagone trećih država koji prevoze hrvatsku robu. Mere počinju od ovog trenutka

Vlada Srbije će razmotriti set mera, videćemo, moguće da se mere uskoro i povuku, u zavisnosti od odluka od Hrvatske.

Stefanović je rekao da veruje da Evropska Unija neće dozvoliti da se ovako nešto događa na njenim granicama.

Štetu trpe srpske kompanije ali će ih u velikoj meri trpeti i hrvatske kompanije. Ove mere donosimo teško i nevoljno ali nije bilo drugog izbora.

Ministar Stefanović je naglasio da u Srbiju neće moći da uđu ni železnica, ni kamioni, ni bilo koje drugo transportno sredstvo registrovano u Hrvatskoj, ni ako su u tranzitu, niti ako je Srbija destinacija, precizirao je Stefanović.

Stefanović je istakao da premijer Srbije Aleksandar Vučić ove noći sedi u zgradi Vlade Srbije, spreman da, ukoliko se na sednici Evropskog saveta nađe rešenje za krizu, odmah sazove sednicu Vlade.

"Jedino što Srbija traži je otvaranje hrvatske granice za robe i promet teretnih vozila", naglasio je Stefanović. On je najavio da će Vlada Srbije razmotriti i druge mere, ali nije želeo da precizira koje.

Prema njegovim rečima, donete mere su sasvim dovoljne kao odgovor na "ekonomsku agresiju koja se sprovodi", a mogu se ukinuti "za pet do deset minuta", ukoliko hrvatska strana popusti.

"Ničim nismo zaslužili ovakvo ponašanje prema Srbiji. Srbija nije odgovarala na uvrede, niti na priče o "orlovima i muvama". Pokušavali smo da nađemo rešenje za krizu, ali ne postoji sluh u Vladi Hrvatske", ocenio je Stefanović.

Hrvatska, dodao je on, nije uslišila ni zahteve zvaničnika Evropske unije, i ponaša se, nažalost i dalje neodgovorno. Srbija je, prema njegovim rečima, primorana da, zbog te "ekonomske agresije", uvede mere kojima će štititi svoju državnost, suverenost i budućnost.

Govoreći o problemu izbeglica, Stefanović je naglasio da ih je Srbija registrovala 180.000 migranata i od svih uzela biometrijske podatke, što druge države nisu uradile.

On je rekao i da će se Srbija truditi da vozačima kamiona koji stoje na Batrovcima olakša situaciju koliko je moguće.

Stefanović je ukazao da je problem vozača kamiona to što imaju posebne tranzitne dozvole i ne mogu da menjaju rute prevoza, pa su zato prinuđeni da čekaju na Batrovcima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa direktorom policije Miloradom Veljovićem pola sata pre ponoći stigao je na granični prelaz Batrovci. Oni će odrzati sastanak sa graničnom policijom na tom prelazu, a ministar Stefanović će se u ponoć obratiti novinarima, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta. Na ovaj granični prelaz večeras je došao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Na ovom prelazu i dalje je blokiran teretni sabraćaj ka Hrvatskoj, dok se putnički odvija u oba smera nesmetano, kao i teretni iz Hrvatske u Srbiju. Na ovom prelazu trenutno je i veliki broj novinarskih ekipa.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je u utorak dao rok od 30 sati hrvatskoj vladi kako bi povukli štetne odluke da stopiraju teretni transport iz Srbije u Hrvatsku. Taj rok ističe večeras u ponoć kada će se javnosti obratiti srpski ministar policije.

Još nije poznato koje su tačno mere koje će naša zemlja preduzeti protiv hrvatskog jednostranog zatvaranja granica.

Ljajić: Kontramere spremne

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je danas da će, ako ne bude postignut dogovor o otvaranju granice sa Hrvatskom, u ponoć stupiti na snagu paket sveobuhvatnih kontramera protiv te zemlje.

"Spremili smo kontramere, političke, pravne i ekomomske, koje će biti direktno usmerene prema hrvatskim privrednim subjektima", rekao je Ljajić i dodao da je reč o čitavom paketu kompatibilnih mera koji imaju za cilj da odgovore na ono što je Hrvatska učinila.

Rasim Ljajić, Foto: Dragana Udovičić
Rasim Ljajić, Foto: Dragana Udovičić

Ljajić je rekao da Srbija ne bi volela da dođe do tih mera i da ih je zato odlagala da bismo našli prostor za dogovor.

Ministar Ljajić je rekao i da on više nije ni u kakvom kontaktu sa kolegama iz Hrvatske, ali je dodao da je jedino moguće da se ova kriza reši u razgovorima dva premijera. Premijeri treba da razgovaraju i Srbija želi da se ova kriza što pre reši - bolje da odmah dođe do rešenja, nego da kriza traje nekoliko dana, jer će trošak za svaku stranu svakim danom biti sve veći, istakao je Ljajić.

"Rešenje je prosto - da Hrvatska ne blokira granicu i ne tražimo nikakve ustupke, niti povlastice," istakao je ministar.

Ljajić je rekao i da je očekivao da će EU zauzeti odlučniji stav po pitanju ove krize, jer je situacija jasna - Hrvatska je zatvorila granice i krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"EU bi morala da osudi zbog toga svoju državu članicu, međutim iz Brisela stižu izjave namenjene i jednima i drugima da se nikome ne zamere", kazao je Ljajić. On je dodao da je svaki dan važan da se kriza što pre reši, jer privrednici puno gube i pokreću se mnoge tužbe pred hrvatskim i međunarodnim sudovima zbog ove blokade.

"Da ne govorimo o političkoj šteti. Trebaće nam dosta da se vratimo na situaciju pre krize, jer se govori jezikom ultimatuma i pretnji, kao nikada do sada u kratkom periodu", rekao je Ljajić istakavši da razume da je u Hrvatskoj u toku predizborna kampanja, ali da ne razume da "zbog par hiljada glasova možete ozbiljno da ugrozite odnose između dve zemlje."

Hrvatska jeste u boljoj poziciji od Srbije, kao članica EU, ali to nije razlog da uvodite neevropske standarde i blokade na granicama i da sprečavate slobodan protok ljudi, roba i kapitala, naglasio je ministar.

(E. K. / Tanjug)

Milanović: Kontramere Srbije su smešne

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je rano jutros u Briselu da su kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smešne i najavio eskalaciju spora.

"Žao mi je zbog ovoga, ali ove mere su smešne", rekao je Milanović novinarima posle maratonskog samita lidera EU u Briselu i dodao da je Zagreb već spremio odgovor, koji će sutra obrazložiti ministar policije Ranko Ostojić.

Izveštač Tanjuga sa prelaza Batrovci javlja da je Hrvatska, nakon što je Srbija uvela zabranu za uvoz hrvatske robe, prestala da propušta građane sa srpskim pasošima na svoju teritoriju. "Mi ćemo imati malu štetu, a oni veliku", rekao je Milanović novinarima i dodao da neće biti rata i nasilja, ali da je ponašanje Srbije nenormalno. "Ja sam veliki prijatelj Srba u Hrvatskoj, ali Srbijanci su nešto drugo", kazao je on. Hrvatski premijer je optužio predsednika vlade Srbije da u dosluhu sa Mađarskim premijerom Viktorom Orbanom usmerava sve migrante prema Hrvatskoj.

"Samo sam tražio od Vučića da usmere deo migranata na Horgoš, a on nije učinio ništa. Očigledno ima dogovor sa Budimpeštom”, izjavio je Milanović, ponavljajući ranije iznetu optužbu da srpske vlasti organizovano upućuju migrante ka Hrvatskoj. Milanović je rekao da je dužan da štiti hrvatski ustav i da stoga ne može da dozvoli da svi migrant koji prođu kroz Srbiju završe u Hrvatskoj.

On je izjavio i da se o Vučićevom jučerašnjem pismu najvišim funkcionerima EU, u kome je srpski premijer tražio da se spreči brutalno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zatvaranjem hrvatske granice za kamionski sobraćaj, na samitu uopšte nije bilo reči. “To Vučićevo pismo niko video nije”, kazao je Milanović napuštajući samit u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track