STJEPAN MESIĆ: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!
Foto: Profimedia

Poslednji politički simbol SFRJ

STJEPAN MESIĆ: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!

Politika -

Ratne sjekire bit će zakopane onoga trenutka kada se svi, i mi u Hrvatskoj i vi u Srbiji, suočimo s istinom o prošlosti, u prvome redu svojoj, ali ne i samo svojoj, smatra bivši predsednik Hrvatske, ali i čovek koga i danas smatraju poslednjim političkim simbolom SFR Jugoslavije.

Mesić je u intervjuu za Nedeljnik, koji prenosimo na ijekavici kako je objavljen i u tom časopisu, naglasio da je to "osnovni preduvjet da se prestanu širiti predrasude prema "onim drugima", da se prestane širiti legenda o stoljetnom neprijateljstvu, što je notorna laž, da se prekine s netolerancijom na nacionalnoj i vjerskoj osnovi".

"Ja sam pokušao utrti put prema takvome razvoju. Počeo jesam, ali oni iza mene nisu nastavili - konstatovao je Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, i čovek koga i danas smatraju poslednjim političkim simbolom SFR Jugoslavije, u intervjuu u kojem je otvoreno pričao o poslednjim prepucavanjima Beograda i Zagreba, ustaštvu u Hrvatskoj, slučajevima Barešić, Stepinac i Glavaš, te o svom povratku u politiku.

Foto: Fonet/Dragan Antonić
Foto: Fonet/Dragan Antonić

Srpske žrtve nisu nebitne za Hrvatsku

"Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi", poručio je Mesić, sada već osamdesetjednogodišnjak, kog je Nedeljnik pronašao u Zagrebu. Nije mu, očigledno, dosadila politika, jer se ponovo vraća u njenu arenu iz koje se izmakao nakon odlaska s Pantovčaka.

Želi, kako kaže, da pomogne da se SDP Zorana Milanovića vrati na vlast. Ni Mesiću, izgleda, ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a. I bio je u ovom razgovoru, čini se, i više nego brutalan prema zagovornicima te ideologije. "Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje.

Foto: Beta
Foto: Beta

S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocjenu o neprihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal. Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati. Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi", rekao je Mesić.

O Tuđmanu, Vatikanu i Stepincu

O čarkama i prozivkama srpskih i hrvatskih političara u poslednje vreme, Mesić je rekao: "Prepucavanje je apsolutno nepotrebno, kontraproduktivno, i šteti i jednoj i drugoj strani. Slažem se s tezom da protagonisti toga prepucavanja i uzajamnog optuživanja imaju u prvom redu u vidu 'domaće potrebe', tj. da su njihove izjave namijenjene unutarnjopolitičkoj sceni, ali trebalo bi shvatiti da su i takve izjave potencijalno vrlo štetne i da mogu biti i te kako opasne."

A na pitanje da li je to "nova faza rata", odgovorio je: "Ako i nije rat, previše je i nikome to ne treba". On je na pitanje da li je na delu "tuđmanizacija Hrvatske" odgovorio: "Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaški pozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju Tuđmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako. Oni izdaju Tuđmana! Odgovorno tvrdim da u vrijeme Tuđmana neke stvari koje se danas događaju, nisu bile moguće, mada je - u vrijeme sukoba s Miloševićem - postojala određena doza koketiranja s ustaštvom, kao s "malo pretjeranim" hrvatstvom. No, Tuđman je to i koristio, ali i držao pod kontrolom".

Mesić je u razgovoru ocenio i da Vatikan zbog osetljivosti pitanja Alojzija Stepinca neće žuriti sa odlukom o proglašenju za sveca.

"Šešelj je izgubljen slučaj"

Komentarišući aktuelne političare u Srbiji rekao je: "Ne odričem nikome ni pravo ni mogućnost da promijeni mišljenje, da shvati kako je bio na pogrešnoj poziciji i da krene drugačijim putem. U kojoj mjeri to vrijedi za gospodu Vučića, Dačića i Nikolića, bolje će procijeniti građani Srbije nego ja. Što se tiče Šešelja, on je izgubljen slučaj i na njega ne treba trošiti riječi."

Mesić je za list otvoreno pričao i o slučajevima Glavaš i Barešić, odgovorio na pitanje kome bi Hrvatska zaista trebalo da podigne spomenik, zašto je Stepinac manje žrtva komunizma a više žrtva svog antikomunizma i govorio o Stepinčevim odnosima sa ustaškim vlastima, o svom povratku u politiku, Milanoviću, Kolindi Grabar Kitarović...

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track