STRANKE LEVICE OŠTRO OSUĐUJU SPC ZBOG POMENA LJOTIĆU: Nerazuman potez i ponižavanje žrtava fašizma
Foto: Zorana Jevtić

Kritike i protesti

STRANKE LEVICE OŠTRO OSUĐUJU SPC ZBOG POMENA LJOTIĆU: Nerazuman potez i ponižavanje žrtava fašizma

Politika -

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije (SPS) osudila je danas, kako je navedeno, nerazumni potez Srpske pravoslavne crkve čiji su sveštenici u Novom Sadu dali pomen ratnom zločincu Dimiriju Ljotiću.

SPS je u saopštenju ocenio da se Srpska pravoslavna crkva tim činom "pridružila onima koji, ponižavanjem žrtava koje su se borile protiv fašizma, žele da ponište sve tekovine herojske borbe našeg naroda za slobodu i sve one koji su svoj život dali za otadžbinu".

Socijalisti su upitali zašto je SPC "u vreme povampirenja fašizma širom Evrope" dao pomen Ljotiću i zašto je taj "besramni čin" obavljen u Vojvodini."Da li je Srpska pravoslavna crkva na ovaj način pokušala da izjednači žrtve i zločince, što nam je naravno neprihvatljivo. Socijalistička partija Srbije će se uvek suprotstavljati reviziji istine i istorije pa makar ona dolazila i od Srpske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju.

Parastos za fašističkog ideologa Dimitrija Ljotića i njegovog sina Vladimira služen je juče u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Novom Sadu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

SDS: Davanje pomena fašisti Ljotiću je posledica atmosfere koju generiše vlast

Socijaldemokratska stranka (SDS) najoštrije je danas osudila davanje pomena fašisti i ratnom zločincu Dimitriju Ljotiću u crkvi u Novom Sadu."Parastos Ljotiću vidimo kao posledicu atmosfere mržnje i agresije koju u Srbiji generiše ova vlast, a u kojoj se fašističke organizacije osećaju slobodno da slave i odaju počast svojoj ideologiji", saopštili su iz SDS.Kako ističu, ovakvi dogadjaji su poruke upozorenja o pravcu u kom ova vlast vodi društvo i zahtevaju najoštriju osudu.Po SDS-u, posebno zabrinjava što je takva osuda izostala od vladajuće stranke, čime je vlast poslala poruku da je danas u Srbiji vrednosno i moralno prihvatljivo odavati počast fašizmu.

LDP:Pomen Ljotiću ponižava žrtve antifašizma

Pokrajinski odbor LDP-a u Vojvodini danas je najoštrije osudio održavanje pomena Dimitriju Ljotiću u Novom Sadu, ocenjujući da je reč o ratnom zločincu i fašističkom ideologu.LDP smatra i da su na ovaj način ponižene sve žrtve antifašističke borbe i ozbiljno dovedene u pitanje moralne norme Srpske pravoslavne crkve."Pokrajinski odbor LDP-a u Vojvodini najoštrije osuđuje potez Srpske pravoslavne crkve davanja pomena ratnom zločincu i fašističkom ideologu Dimitriju Ljotiću", navodi se u saopštenju stranke.LDP navodi da je posebno iritirajuće da se taj, kako su naveli, besramni čin obavi u Novom Sadu, višenacionalnoj i tolerantnoj Vojvodini."Još jednom ukazujemo na povampirenje fašizma i negiranje svetlih tekovina borbe protiv fašista i njihovih slugu", istakla je LDP za Vojvodinu u saopštenju.P

Foto: Nebojša mandić
Foto: Nebojša mandić

LSV: Vlast nema na povampirenje fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)) najoštrije osuđuje služenje parastosa za ratnog zločinca i ideologa fašizma u Srbiji Dimitrija Ljotića, održan u petak uveče u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Novom Sadu i pita zašto vlasti Srbije dele lekcije susedima o tolerisanju fašizma, a ne reaguju na širenje fašizma u Srbiji. LSV u saopštenju postavlja pitanje vlastima zašto nemo posmatra širenja fašističke ideologije i ne čini ništa da se ovakvi ekscesi spreče.Ovo je prilika da se postavi i pitanje velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve zašto se ovakvim postupcima crkve relativizuje zločin koji je počinio Dimitrije Ljotić.

Ideologija fašizma je u Evropi i Srbiji u smrt odvela milione nevinih.Treba se zapitati zašto vlasti Srbije dele lekcije susednim državama o tolerisanju fašizma u njihovim društvima, a ne reaguju na širenje fašizma u samoj Srbiji! Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da neće dopustiti veličanje ratnih zločinaca! Zahtevamo reakciju države i sprečavanje budućih pomena ratnim zločincima, te hitan raskid sa politikom blagih reakcija prema pojedincima i organizacijama koje šire fašističke i nacističke ideje, naglašabva LSV.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track