STRUČNJAK ZA JAVNI NASTUP: Mustafa i Tači pogubljeni, naši razbili

Marko Stojanović ocenjuje susret u Briselu

STRUČNJAK ZA JAVNI NASTUP: Mustafa i Tači pogubljeni, naši razbili

Politika -
Vučić i Dačić pokazali ozbiljnost i stamenost, dok se kod kosovskog premijera i vicepremijera primećuje nesigurnost, kaže glumac Marko Stojanović

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić su svojim držanjem u Briselu pokazali dominaciju i čvrstinu, dok se u neverbalnoj komunikaciji kosovskog premijera i ministra spoljnih poslova Kosova Ise Mustafe i Hašima Tačija primećuje izvesna doza nesigurnosti i nekoncentrisanosti, smatra Marko Stojanović, srpski glumac i stručnjak za javni nastup i neverbalnu komunikaciju.Analizirajući fotografije sa sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Briselu, Stojanović kaže da se na osnovu njihovog držanja može videti da su prilično različito pristupili teškom sastanku, na kom se, između ostalog, pričalo o Zajednici srpskih opština (ZSO), vlasništvu nad akumulacijom Gazivode i trafostanici „Valač“, kao i telekomunikacijama.- U držanju kosovskih političara, naročito dok sede, vide se neka nelagoda, neprijatnost i nervoza, dok držanje premijera Vučića deluje stabilno, čvrsto i koncentrisano - navodi Stojanović, koji kaže da je zanimljivo da se pogledi srpskih i kosovskih političara ni na jednoj od fotografija nisu ukrstili.Ozbiljan napredak- Ovo govori da su im stavovi potpuno različiti i da se do dogovora neće lako doći - zaključuje Stojanović.Premijer Aleksandar Vučić poručio je juče da je u Briselu postignut ozbiljan napredak u razgovorima o ZSO, ali da je dogovoreno da se s tim za sada ne izlazi u javnost.Kada je reč o Parku mira, Vučić kaže da on može biti uklonjen ukoliko Albanci prihvate da to bude pešačka zona.- Skupština opštine Severne Mitrovice donela je odluku da Ulica kralja Petra bude pešačka zona, ali Albanci to ne žele da prihvate. Oni hoće da im tuda prolaze baš kamioni. Dakle, nije reč o slobodi kretanja, nego o slobodi ponižavanja Srba - objasnio je premijer.Ne podleže pritiskuVučić je kazao i da se posle tri sata razgovora u Briselu osećao kao posle tri radna dana u Vladi.- Da li smo blizu dogovora o svim temama ne mogu da se saglasim jer je tu ključna stvar energetika. Oni pokušavaju da proguraju da sve u šta smo mi ulagali postane njihova imovina. Nemam pravo da na to pristanem. Ne postoji stvar na kugli zemaljskoj koja me može naterati na to - rekao je on i dodao da će videti i da li će ići u Srebrenicu.Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ocenila je da je na sastanku postignut napredak:- Naši timovi nastaviće da rade na tim pitanjima i narednih dana ćemo ponovo razgovarati.Ministar Rasim Ljajić izjavio je sinoć da Beograd insistira da u isto vreme kad Kosovu uz saglasnost Srbije bude dodeljen pozivni broj, „Telekom“ dobije licencu za fiksnu i mobilnu telefoniju na Kosovu i Metohiji.

Prekrštene Mustafine ruke uvek znače prekid komunikacije, dok noga izdignuta od poda pokazuje uznemirenost. Deluje kao da premijer Mustafa ne želi da bude u toj prostoriji i da ju je u mislima već napustio. Ministar Tači otvorenim stavom pokušava da uspostavi dominaciju.

Političari gledaju u različitim pravcima. To može da znači da niko od njih nije zadovoljan sastankom ili da nemaju usaglašene stavove. Držanje za rever znači uspostavljanje dominacije, međutim, moguće je i da premijer oseća neku vrstu nelagode. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini postavlja se kao učiteljica koja propituje svoje đake.

Položaj Mustafinih ruku pokazuje nesigurnost. On levu ruku skriva među nogama, dok mu se desna celom dužinom nalazi na naslonu, kao da traži potporu. Tačijeve noge takođe su u položaju koji ne odaje samouverenost. Premijer Vučić, s druge strane, deluje staloženo i koncentrisano, ali moj savet mu je da ubuduće ispravi leđa jer će svojom visinom još više dominirati na sastancima.

Svi predstavnici srpske strane su tokom rukovanja zauzeli dobar stav. Premijer Ivica Dačić i Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM, stoje uspravno, ali deluju spremno za komunikaciju.Zanimljivo je da Vučić Mustafu gleda otvoreno, pravo u oči, dok njegov pogled, da li zbog blica ili nesigurnosti, bludi u drugu stranu.

Albancima nelagodno... Marko Stojanović
Albancima nelagodno... Marko Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track