SUZO MOJA, SUZANA: Evo zašto Maja Gojković plače u parlamentu
Foto: Nebojša Mandić

Krhka

SUZO MOJA, SUZANA: Evo zašto Maja Gojković plače u parlamentu

Politika -

Predsednica Skupštine malo-malo pa pusti suzu za govornicom, čime pokazuje nemoć da vlada situacijom i želju da izazove saosećanje, kažu stručnjaci

Maja Gojković, predsednica Skupštine, malo-malo pa pusti suzu u parlamentu.Ona tim izlivom emocija za skupštinskom govornicom pokazuje svoju nemoć da vlada situacijom i pokušava da izazove saosećanje, ocenjuju psiholozi, sagovornici Kurira.Gojkovićeva je u Skupštini, pre dva dana, plakala tokom rasprave s poslanikom DS Dejanom Nikolićem, te istakla da ima porodičnih problema. Ovo nije prvi put da Gojkovićeva iskazuje nemoć - u više navrata je prekidala sednice „jer ona to više ne može da izdrži“.Prema oceni psihologa Žarka Trebješanina, Gojkovićeva, ako je već rovita, ne treba da vodi Skupštinu, već treba malo da se odmori.- To je tugaljivo pitanje i moguće je da želi time da izazove saosećanje, tom svojom slabošću da umilostivi poslanike - kaže Trebješanin i dodaje:- Ako ima probleme, a rekla je da ima porodične, ne bi trebalo da vodi Skupštinu. Na kraju krajeva, čovek ima i pravo na bolovanje. Da sam na njenom mestu, uzeo bih ga.Zoran Milivojević, terapeut, dodaje da Gojkovićeva verovatno plače od nekog osećanja nemoći ili uvređenosti jer je teško kontrolisati situaciju u parlamentu.- Svašta smo imali u Skupštini - i tuče i da poslanike iznosi obezbeđenje, i ne mogu da zamislim kako je to iz njene pozicije. Ona na taj način pokazuje da je žena, da je ranjiva. Žene često, kad su ljute, umesto ljutnje pokažu nemoć. Političari nose masku ozbiljnosti, ali postoje situacije kada maske padnu, kad se pokaže ljudsko biće, u ovom slučaju žena koja je senzibilna - navodi Milivojević.

I ove političarke su plakale na javnom mestuPOP LAZIĆKA RIDALA ZBOG TOMEGojkovićeva, naravno, nije jedina političarka koja je lila suze.1. Gordana Pop Lazić je 2008, kad su se cepali radikali, plakala u Skupštini, i to jer ju je uvredio aktuelni predsednik Tomislav Nikolić pričom o ljubavnicama. Nikolić Lazićku zapravo nije uvredio, već je ona loše razumela njegovu poruku da će joj nečije ljubavnice doći glave.2. Ivana Dulić Marković, bivša ministarka poljoprivrede, u medijima je predstavljena kao žena koja teško ume da zadrži suze. Ona je pred saradnicima više puta bila na ivici plača. Kolege su se kasnije često šalile da je dobila naslednicu u vladi - Dianu Dragutinović.3. Diana Dragutinović, bivša ministarka finansija, često je umela da bude na ivici suza na sednicama Vlade, kad bi je ostali ministri „pritisli teškim pitanjima“. Dragutinovićeva je jednom čak zaplakala i na konferenciji za medije, kad je trebalo da odgovori na prozivku tadašnje direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković.

Analiza Zašto poslanici imaju prljav rečnikVREĐAJU SE DA DOKAŽU MUŠKOSTUvrede - majmune, klempo, budalo - deo su stalnog rečnika pojedinih poslanika i oni time, tvrde psiholozi, pokazuju nedostatak samopouzdanja.Zoran Milivojević kaže da je stvar prezira kada jedna osoba ismeva fizički izgled druge osobe. Takođe, dodaje, tu je i dokazivanje - alfa muškarci. Uvrede su namenjene publici kako bi pokazali svoju moć. Na pitanje da li to znači da poslanici nemaju samopouzdanja pa im treba dokazivanje pred publikom, on kaže:- Da. Oni misle: „Ako mu ne uzvratim, on će ponoviti, a publika će misliti da sam slabić“.

POSLANICI KOČIJAŠI: Sram vas, bre, bilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track