ŠVAJCARSKI AMBASADOR: Postojala pravna osnova za hapšenje Nasera Orića
Foto: Beta Ap

Moguće izručenje

ŠVAJCARSKI AMBASADOR: Postojala pravna osnova za hapšenje Nasera Orića

Politika -
Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini Hajnrih Maurer je izjavio da nisu tačne optužbe da nije postojala pravna osnova za hapšenje Nasera Orića

Nisu tačne izrečene optužbe da švajcarski pravosudni organi nisu imali pravnu osnovu za hapšenje Nasera Orića, rekao je ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini Hajnrih Maurer za Klix.ba, istakavši da je srpsko Ministarstvo pravde danas uputilo švajcarskim vlastima zahtev tražeći privremeni ekstradicioni pritvor za Orića.

"Moguće izručenje Orića oslanja se u prvom redu na Evropsku konvenciju o ekstradiciji, koju su ratifikovale kako ŠŠvajcarska tako i Srbija. Na osnovu zahteva za hapššenje od strane vlasti u Srbiji od 3. februara 2014. usledilo je pritvaranje Orića 10. juna ove godine", saopštio je ambasador Maurer.

On je dodao da Evropska konvencija o ekstradiciji jasno predviđa mogućnost distribucije poternice putem Interpola.

"Takođe i ššvajcarskim zakonodavstvom eksplicitno je predviđeno da se zahtevi potere valjano mogu distribuirati putem Interpolove mrežže za potere. Osim toga, svaka zemlja samostalno odlučuje kakve posledice takvi zahtevi za poterom mogu imati", rekao je Maurer.

Ambasador je pojasnio da "činjenica da je Generalni sekretarijat Interpola nakon distribucije poternice izjavio da je Interpol, na temelju intervencije Bosne i Hercegovine, izbrisao tu poternicu iz svoje baze podataka, ne znači da se isključuje hapššenje i eventualno naknadno izručenje", prenosi Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track